Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
|
|
| Stranica: [1] |
Korisnik | |
|
|
Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:26:47
|
|
|
|
tikica_69
|
Etika je učenje o moralu. Duboko u sebi znamo da se nešto smije, a nešto ne smije učiniti, ali se opet pitamo zašto? Često smo u dvojbi što učiniti, i kojih načela se pridržavati? Pokušavamo kritičkim razmišljanjem zauzeti vlastite stavove. Etiku učimo radi života, a ne radi znanja. Etika kao skolski predmet bi sadrzavala polja: izvori morala, spoznaja, predrasude, savjest, utjecaji medija, nenasilje, dijalog, tolerancija, dostojanstvo, ljudska prava, sloboda i odgovornost. Mirno rješavanje sukoba u zajednici s drugi ljudima i suradnja kao osnova suživota i to suradničkom nastavom koja uključuje radionice, istraživanja, debate, diskusije, slobodno pisanje, grupni rad. Da li ste za to da se umjesto vjeronauka u skole uvede etika?Ja jesam, ali nisam za ukidanje vjeronauka. On bi trebao ostati izborni predmet na kojeg bi ucenici imali pravo.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:31:53
|
|
|
|
Ruža
|
IZVORNA PORUKA: tikica_69 Da li ste za to da se umjesto vjeronauka u skole uvede etika?Ja jesam, ali nisam za ukidanje vjeronauka. On bi trebao ostati izborni predmet na kojeg bi ucenici imali pravo. Slažem se s tobom!
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:34:13
|
|
|
|
evanda
|
Puno su toga nagurali u školski program....kao da se sve može naučiti u školi....ajde, može etika ali onda treba smanjiti broj sati vjeronauka ,uostalom, ako je to izborni predmet, zašto se ne održava kad i sva izborna nastava-poslije nastave, nego je ugurana u satnicu?Očito je pitanje vjeronauka u nas neko drugo pitanje....da ne duljim:etika? Može...jadna djeca, sad će još i taj udžbenik nositi na leđima uz ostalih 7 kg
|
|
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:38:08
|
|
|
|
ivanaa
|
ne bas etiku ali bilo bi ok da taj vjeronauk obuhvaca sve vjere a ne samo katolicku.od primitivnih religija pa do hare krisne svi.to je ipak vjeronauk a ne katolicizam i mog zamisliti kako je npr muslimanima ili zidovima u skoli pogotovo ako je vjeronauk medu satovima.to je po meni jedna vrsta diskriminacije.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:41:39
|
|
|
|
koka
|
btw mi smo u srednjoj( ono malo što sam išla ) , imali etiku kao školski predmet, a vjeronauk po izboru. Do onda nisam ni znala šta je etika tako da mi se taj predmet jako sviđao........
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:43:21
|
|
|
|
Florijan Jakov
|
podržavam ovo što ivana kaže, da vjeronauk bude učenje o raznim vjerama. a etika je, kao i vjeronauk, izborni predmet - ili jedno ili drugo, tako je bilo kod mene.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:32:14
|
|
|
|
ejmama
|
Na satu etike se između ostalog uči o drugim vjerama. Kod nas su oba predmeta bila izborna, ali jedno si morao odabrati.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:40:28
|
|
|
|
tikica_69
|
Da, ejmama, tocno. Zato sam za etiku. Ali ne bih ni ukidala vjeronauk jer zivimo u katolickoj zemlji i treba njegovati svoju vjeru bez obzira na ostale.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:44:41
|
|
|
|
ivanaa
|
vjera je osobna stvar svakog covjeka
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:56:45
|
|
|
|
tikica_69
|
IZVORNA PORUKA: ivanaa vjera je osobna stvar svakog covjeka Upravo tako, zato bi vjerojanuk ostavila kao izborni predmet i pravo svacijeg izbora
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:58:38
|
|
|
|
ivanaa
|
pa tko je vjernik ici ce u crkvu,damiju ili sinagogu,taj izborni vec imaju van skole
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:02:50
|
|
|
|
tikica_69
|
Pa kakve veze ima crkva sa vjeronaukom u skoli? Ne razumijem....kaj ce na misama nauciti ono sto 8 godina uce u skoli? Ne slazem se s time bas... No, kako god, meni je drago sto mozemo birati hocemo li ili necemo na vjeronauk jer mislim da je to pravilno, isto kao sto mozemo birati koliko i koji jezik zelimo uciti. A etiku bi svakako uvela jer to zaista smatram nesto sto je "opca kultura"
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:09:40
|
|
|
|
ivanaa
|
vjernik ima otvorena vrata crkve 24 sata na dan cijeli zivot.Ne uci se vjera ni 8 god u skoli ni u crkvi na vjeronauku neko cjeli zivot.Miskim da su nam klinci vec dovoljno razliciti u skoli da ih netreba jos u skoli po vjeri razvrstavati.Kaj da radi prvasic zidov 3 nastavni sat ak je vjeronauk a on ima jos 4 i 5 sat?
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:14:43
|
|
|
|
tikica_69
|
Kod nas u skoli su izborni predmeti u suprotnoj smjeni
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:16:56
|
|
|
|
ivanaa
|
to isto nije losa varijanta.kod nas nisu nego su u sklopu nastave i to ne kao prvi ili zadnji sat pa se tocno zna tko ide a tko nejde a djeca su jako bistra danas.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:19:59
|
|
|
|
tikica_69
|
da, sa time se slazem da je diskriminirajuce i da djeca to prihvacaju teze nego sto mislimo
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 15:00:27
|
|
|
|
ivanaa
|
e o tome se radi da im treba dati nesto sto ce ih povezivati a ne raditi razliku,pa makar to bilo i nogom u guzicu
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 15:05:23
|
|
|
|
tikica_69
|
IZVORNA PORUKA: ivanaa e o tome se radi da im treba dati nesto sto ce ih povezivati a ne raditi razliku,pa makar to bilo i nogom u guzicu I agree
|
| Stranica: [1] |
Anketa
Za mame dojilje.
пеперутка16
Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?
Oznake
Sve najbolje!
Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:
Čestitamo!