njanja
|
Evo Božica orvorila temu pa da vam napišem ono što sam ja dobila u rodilištu...Letak je tiskao klinika za pedijatriju kantrida i Pedijatrijska služba uz ppotporu grada Ri. Kalendar je "PREMA PREPORUKAMA EUROPSKOG UDRUŽENJA ZA PEDIJATRIJSKU, GASTROENTEROLIGIJU, HEPATOLOGIJU I PREHRANU"... Evo kalendara:- mjesec: mlijeko (7 obroka
- mjesec: mlijeko (6 obroka)
- mjesec: mlijeko (6 obroka)
- mjesec: mlijeko (5 oboka)
- mjesec: 5 obroka: mlijeko, mlijeko, mlijeko, mlijeko, kao 5. obrok (navečer) mlijeko + EVENTUALNO žitarice bez glutena (riža, kukuruz)
- mjesec: 5 obroka: mlijeko, kao 2. obrok, nakon mliječnog obroka, uvodi se voćni sok (jabuka, mrkva); mlijeko, mlijeko, mlijeko + žitarice bez glutena (riža/rižolino, kukuruz, palenta)
- mjesec: 5 obroka: mlijeko, voćne kašice (mrkva, jabuka, kruška), kao 3. obrok UVOĐENJE RUČKA-povrće (mrkva, blitva, špinat), mlijeko, mlijeko + žitarice (pšenica, gris, ječam)
- mjesec: 5 obroka: mlijeko; voćne kašice (marelica, breskva); povrće + meso (piletina, puretina, janjetina, kunić); kao 4. obrok uvodi se MLIJEKO + VOĆE ILI SVJEŽI KRAVLJI SIR ILI JOGURT, 5. obrok mlijeko + žitarice (isto kao 7 mj)
- mjesec: mlijeko; voćne kašice; povrće (mahune, grašak, svježi kupus) + MESO (teletina, janjetina) ili BIJELA RIBA; 4.obrok isto kao i u 8. mjesecu, s time da se može uvesti i VRHNJE, 5. obrok isti kao prije
- pa do 12. mjesec života: MLIJEKO + KRUH ILI MLIJEČNA ŽITNA KAŠICA; voćne kašice, povrće (poriluk, rajčica) + MESO ili RIBA (bijela) ili TVRDO KUHANI ŽUMANJAK; 4. obrok: jogurt/svježi sir/ vrhnje/topljeni sir/sirni namaz; 5. obrok isti kao dosada
iza 12. mjeseca života: mlijeko+kruh+maslac ili kuhana šunka; citrusno voće se može uvoditi (naranča, mandarina, limun, kivi); povrće + meso ili riba (može se uvoditi plava riba) ILI CIJELO TVRDO KUHANO JAJE; 4 i 5. obrok isti. Eto, nadam se da sam pomogla...svaki pedijatar preporučuje svoje....i mame imaju svoje sisteme, ali ovo je preporuka......Javim se sa svojim dojmovima i naravno 100 pitanja za vas kada mi za 2 mj počnemo sa dohranom
< Poruku je uredio Renata RR -- 6.10.2008 10:50:44 >