|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vjera i novac....
16.1.2012 11:19:44   
modesty blaise
Svećenici za blagoslov kuća u džep strpaju 50 mil. kuna.....

"Još sam 2000. godine u Trogiru počeo okupljati obitelji na blagoslov u crkvi, jer obići tisuću i pol obitelji u tri tjedna nije pohod nego cirkus! Na pola minute ući u nečiji dom je neozbiljno, a moliti s nekim i potom uzeti novac držim neuljudnim"..kaže jedan svećenik.
Riječ je o župniku  Katedrale sv. Dujma don Tomislavu Ćubeliću, koji je odustao od 'hodanja' po kućama kako bi ih blagoslovio, te je pozvao župljane da se, umjesto u svojoj, okupe u kući Božjoj.

"Hodanje po kućama je izlizan, potrošen model, puka tradicija koja se veliča, a vjera se zanemaruje i stavlja sa strane", kazao je don Čubelić za Slobodnu Dalmaciju. Po njemu, nema smisla slaviti tradiciju i običaj, a vjeru zanemarivati. Nije kriterij vjere "blagoslov kuća", ali jest misa, molitva, sakramenti, praštanje, briga za bolesne, nemoćne i starije.

"Još sam 2000. godine u Trogiru počeo okupljati obitelji na blagoslovu u crkvi, jer obići tisuću i pol obitelji u tri tjedna nije pohod, to je cirkus! Na pola minute ući u nečiji dom je neozbiljno, a moliti s nekim i potom uzeti novac držim neuljudnim. Stoga treba zabraniti uzimanje novca pri takvim pohodima", kazao je don Ćubelić, koji je župnik već 34 godine.

100 po 100 kuna, pa do 50 milijuna kuna dobiti !

Ipak, nisu svi splitski župnici protivnici blagoslova kuća, te mnogi od njih drže to 'lijepom' tradicijom. Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić poručio im je da ne uzimaju novac pri blagoslovu kuća. Inače, po površnoj računici, oko pola milijuna obitelji u Hrvatskoj koji primaju blagoslov u svojem domu daruju u prosjeku stotinjak kuna, što čini 50 milijuna kuna dobiti.

.....
ima li ko mišljenje o ovome?
moje je da stvarno ne treba davati novac za blagoslov kuće....

Sebastian, 01.09.2010

...I believe in pink... I believe in being strong when everything seems to be wrong...I believe in kissing, kissing a lot...I believe that tomorrow is another day...and...I believe in miracles...
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vjera i novac....
16.1.2012 11:30:57   
anaxx
slažem se s ovim svećenikom da je to hodanje po kućama bez veze u današnje vrijeme, možda je to nekad bilo ok. kad je seoski svečenik išao od obitelji do obitelji (naglašavam "obitelj", a ne kuća, jer je to zapravo blagoslov obitelji), sjeo s njima popričao, odvojio vrijeme za njih...
sada je to samo opet nešto "za obaviti" i ovo da se blagoslov napravi u crkvi (da dođu OBITELJI zajedno u crkvu i da se tako blagoslovi) mi izgleda ideja za svaku pohvalu... na to bi i ja išla sa svojom obitelji, ovako svečenik obično prođe pored moje kuće....

novce neću ni spominjati... to nema veze s blagoslovom

< Poruku je uredio anaxx -- 16.1.2012 11:31:52 >

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu modesty blaise)
Neposredna veza do poruke: 2
16.1.2012 15:26:54   
sarah_zg
Meni je jako, jako važan blagoslov obitelji i uključena sam u rad župe te zaista blagoslov obitelji ne doživljavam kao folklor kao ni rečenicu 'Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj.'
Hvala Bogu pa sam u mogućnosti izdvojiti tih 200 kuna ili 100 i dati ih župniku. Kad vidim što se sve radi u našoj župi i s mladima i u obnovi i za opće dobro, nije mi žao tih novaca. Osim toga dara, mi imamo običaj jednom godišnje, obično o Božiću, odnijeti još koju kunu župniku jer znamo da nas je obnova župnog dvora koštala. Kažem nas, jer župni dvor i njegove prostorije će ostati nama župljanima i kad sadašnji župnik ode.
Kod nas npr. ima jedna velika dvorana Caritasa u kojoj starije gospođe imaju fitness s jednom tetom župljankom, pa onda tu  prostoriju župnik iznajmi (besplatno naravno) za razne proslave krstitki, rođendana, proslava diploma, obljetnica... On mora platiti režije, ali budući da je on susretljiv, takvi su i župljani. Ne svi, naravno, ali većina
Eto, to je moje iskustvo. Znam da je nastupio neki trend pljuvanja po Crkvi pa sam imala potrebu reći nešto pozitivno

Baci brigu na veselje!

(Odgovor članu anaxx)
Neposredna veza do poruke: 3
16.1.2012 15:36:20   
Tanjica Tanja
Po meni jedno s drugim ne bi trebalo imati veze...ali nažalost ima i svećenici vrlo rado primaju novac za blagoslov kuća, što je meni vrlo licemjerno...da ne kažem fuj.
Nedavno je bio prilog na tv-u kako su nekom svećeniku ukrali auto dok je služio polnoćku...pokazali su sliku auta...kad ono najnoviji mercedes!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image Halo, propovjedati skromnost????
Zašto bi mi morali iskazivati svoju privrženost vjeri i crkvi kroz novac??? Biskupije imaju hrpu novaca pa šta onda same ne financiraju župe???? To je kao da ja dam svakom poduzeću 100 kuna jer ne može financirati svoje podružnice???
Mislim smješno...prave budale od ljudi i to sve opravdavaju vjerom....user posted image user posted image user posted image Glupost.

Helena 11.05.2011. Mamina ljuba zuba!

Neposredna veza do poruke: 4
16.1.2012 15:57:00   
berny
Nije sve crno niti bijelo. Blagoslov kuće je običaj. Lijep običaj. Obitelj se pomoli. Svi zažele mir u kući. Svaka dobra želja može donijeti samo dobro. Veselim se željeti dobro i veselim se primiti dobre želje za uzvrat. Kada dajem uvijek primam i radujem se.
Treba li pri tome dati i novac? Tko želi neka da i novac. Tko ne želi, neka ostane samo kod dobrih želja. 

(Odgovor članu Tanjica Tanja)
Neposredna veza do poruke: 5
16.1.2012 16:02:52   
Indy
to je dobra volja pojedinca, hoce li dati novac ili ne, pa cak i ovisi od svecenika do svecenika. nama nas zupnik, npr, nije naplatio krstenje i to dva puta, a cula sam da u nekim crkvama to naplacuju.

moji veliki decki, Patrik i Dominik
"Biti majka puno radno vrijeme jedan je od najbolje plaćenih poslova. Uzevši u obzir da je plaća čista ljubav"

(Odgovor članu berny)
Neposredna veza do poruke: 6
16.1.2012 17:03:10   
Bebys
hoces li dati ili  neces je dobra volja svakoga covjeka i netreba davati ako se to ne zeli

ali posveta kuca i obitelji koje prebivaju u njoj mi je ITEKAKO BITNO I VAZNO....a kome nije neka ih i ne sveti...

(Odgovor članu Indy)
Neposredna veza do poruke: 7
16.1.2012 17:51:32   
malizia
Blagoslov kuće je meni lijepa tradicija, ove godine je svećenik došao pomolili smo se nad križem i upaljenom svijećom, nakon toga on je malo sjeo s nama, poigrao se na tapetu sa mojim sinom i otišao. On od nas nije tražio novac ali mi smo mu naravno dali u kuverti jer dajem novac tamo gdje treba i ne treba, kada imam trošim ko mutava, naročito na robu, to mi je fetiš user posted image  , konobarima , frizerkama ostavljam bakšiš pa ne vidim rrazloga zašto ne bih dala za blagoslov  user posted image . Moja obitelj na selu je sudjelovala u obnovi crkve i dali su prije par godina dosta svojih vlastitih sredstava tako da mi je to totalno fajn. Općenito novac se ne mora davati prilikom blagoslova kuće onaj tko hoće neka da, tko neće ne mora. Pravilo je da se ukoliko radi o siromašnoj obitelji ne naplaćuje ni sprovod. Fratar u našoj župi treba održavati župni stan, crkvu, isfinancirati ministrante, orguljaše, odjeću, režije tako da i oni imaju izdatke jer se naročito u ove male župe ne priljeva novac ko u potocima kako se misli user posted image .

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 8
16.1.2012 23:09:27   
mayathebee
IZVORNA PORUKA: berny

Nije sve crno niti bijelo. Blagoslov kuće je običaj. Lijep običaj. Obitelj se pomoli. Svi zažele mir u kući. Svaka dobra želja može donijeti samo dobro. Veselim se željeti dobro i veselim se primiti dobre želje za uzvrat. Kada dajem uvijek primam i radujem se.
Treba li pri tome dati i novac? Tko želi neka da i novac. Tko ne želi, neka ostane samo kod dobrih želja. 

user posted image user posted image user posted image  potpisujem!

Kod nas je to tradicija. Ne dajem ništa za crkvu kroz cijelu godinu, pa dam 100 kn kad dođe. Naš svečenik je super, ukrajinac je i grkokatolik. Ima ženu i djecu (zakonito)! Skroz je normalan čovjek, i to mi se sviđa. Nikakve probleme nije radio kad smo Ivana došli krstiti, a još nismo bili crkveno vjenčani, i isto tako bez problema nas je pustio da se vjenčamo na Visu u crkvi. Kad dođe posvetiti kuću nije tako šturo i hladno, uvijek pita o ukućanima, i upusti se u nekakav razgovor.
Ove godine su čak donijeli uplatnice za dar za crkvu, da uplatimo po želji, no ja sam svejedno dala "na ruke"user posted image

IVANO.... mamin i tatin draguljčić 06.01.2011.
ISSA..... mala naša palčica, mamina 'potica! 18.03.2014.

http://www.facebook.com/maja.cancar?ref=tn_tnmn#!/photo.php?v=2720553127823

(Odgovor članu berny)
Neposredna veza do poruke: 9
16.1.2012 23:41:19   
stars777

apsolutno se slažem

Matija 28.09.1994.
Ivona 12.06.1999.
Lana 22.08.2010.

(Odgovor članu berny)
Neposredna veza do poruke: 10
16.1.2012 23:48:56   
mamacita
Ajde molim lijepo, dakle, dodje svecenik, pomoli se, svi ukucani mole za sretan zivot u zajednici skupa sa svecenikom u svojoj kuci... i onda dva sata nakon sto su platili 100-tinjak kuna za eto taj obicaj, pocnu se svadjati muz i zena, ili roditelji i djeca... i poanta svega je... blagoslov nije potrebno naplatiti. Ako netko zeli donirati, onda neka otidje u crkvu sam, i donira, ali naplacivati molitvu je mrvicu nemoralno. Sjetite seone recenice koju su Ivan i Petar rekli bogalju :" Nemam ni srebra ni zlata, nego dajem ti ono sto imam, ustani i hodaj!"... bogalj se ustao i prohodao!

(Odgovor članu stars777)
Neposredna veza do poruke: 11
17.1.2012 1:43:40   
adryosijek
to je bilo davno,sad vise nedocekivamo svecanika ,niti idemo ucrkvu ,pogotovo jer mi je muz musliman (bas se pitam kolko su se svecanici oznojili da bi vozili MERCEDES??)to je sve od jadnih malih ljudi ... danas svaki svecanik fura dobru makinu ,jadno!!! vjera se nekupuje niti prodaje. za mene su svecanici obicni pedofili i ljencine! ako ja vjerujem u Boga nemoram ici u crkvu...bog nas vidi svagdje . user posted image

moja mala cura je moje sve...

(Odgovor članu mamacita)
Neposredna veza do poruke: 12
17.1.2012 1:55:33   
adryosijek

kod nas ako mu das 50 kuna posto ima ljudi koji nemaju ,gleda te ko da si mu dao 2,3 kn ,strasno ,nikad im dostauser posted image poslje svih afera nevolim ih,bio je slucaj u petrijevcima kad je jedna gospoda ispred crkve skupljala za afriku donacije ,doso je svecanik i vrijedao je i otjerao ,jer njemu nista ljudi nece da ubace ,bilo je nedavno u novinama
a evo i linka user posted image http://www.jutarnji.hr/osijek--samatovcanka-ruzica-antolovic-prespavala-prvu-noc-pred-crkvom-prosvjedujuci-protiv-postupka-zupnika/969696/

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/08/29/0694006.html ovdje pise kako je pocela svada user posted image

TOLKO O SVECENICIMA!

< Poruku je uredio adryosijek -- 17.1.2012 2:00:38 >

moja mala cura je moje sve...

(Odgovor članu berny)
Neposredna veza do poruke: 13
17.1.2012 7:37:36   
anne
IZVORNA PORUKA: mamacita

Ajde molim lijepo, dakle, dodje svecenik, pomoli se, svi ukucani mole za sretan zivot u zajednici skupa sa svecenikom u svojoj kuci... i onda dva sata nakon sto su platili 100-tinjak kuna za eto taj obicaj, pocnu se svadjati muz i zena, ili roditelji i djeca... i poanta svega je... blagoslov nije potrebno naplatiti. Ako netko zeli donirati, onda neka otidje u crkvu sam, i donira, ali naplacivati molitvu je mrvicu nemoralno. Sjetite seone recenice koju su Ivan i Petar rekli bogalju :" Nemam ni srebra ni zlata, nego dajem ti ono sto imam, ustani i hodaj!"... bogalj se ustao i prohodao!

user posted image Slažem se. Blagoslov, molitva pa ni crkveni sakramenti se ne bi trebali naplaćivati.
Ljudi bi iskrenije dolazili u crkvi, a i više davali u škrabicu.

PETRA 19.05.2006.
SAMUEL 19.08. 2008.
1 anđeo
REBEKA 20.07.2012.

(Odgovor članu mamacita)
Neposredna veza do poruke: 14
17.1.2012 8:36:35   
mariola
Nisu svi svećenici pedofili niti su svi divni i krasni. Blagoslov kuća se ne naplaćuje a vjernici ako će dati koju kunu mogu. Nitko ih ne pita.
Kod nas taj čin uopće nije cirkus nego svećenik lijepo dođe, sjedne, popriča, blagoslovi, pomolimo se i to je to. Mi damo 200kn ali da ne damo ne bi riječ rekao i došao bi opet i opet bi nam i krstio dijete i popričao i pitao za svih kad se sretnemo na cesti. Ne vozi mercedes nego neki auto od 15 godina. A zašto ne bi vozio mercedes? Jel bi se svi trebali vozit u autu od 15 godina?
Vjenčanje i krštenje također nije obavezno platiti, ako imaš potrebu daš koju kunu za crkvu, ne daš njemu.
Kod nas jedino postoji tarifa, 200kn po obitelji, jednom godišnje za održavanje crkve, župnog dvora, časne...i u tome ne vidim ništa loše.

Sretna i ponosna :)
Toni i Laura
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

(Odgovor članu anne)
Neposredna veza do poruke: 15
17.1.2012 9:04:42   
lilia
Za mene svećenici preiše dobivaju od crkve da bi im još i mi davali, na kraju krajeva dajemo im i više nego što mislimo kroz porez. Za to te nitko ne pita želiš li im dati i imaš li.
Mislim da imaju dovoljno, za ništa ne izdaju račun i sve novce koje dobivaju od župljana spremaju si u džep. Sve se bojim da to sve ulažu u crkvu, pa kao da im za to crkva i država ne daju.
I zašto bi vozili skupe aute kad toliko zagovaraju skromnost i poniznost?
Vidjela sam kad je Mihaelov vjenčani kum dao svećeniku novce prilikom krštenja i ovaj ih je stavio u džep, često puta ga vidim u obližnjem kafiću i znam da priređuju domjenke?
Od čijih novaca? Sigurno ne od svojih plaća.
Ne bi naš svećenik ništa rekao da mu ne damo ništa ali pitanje dali bi sve to obavljao da mu baš nitko ništa ne da. Sve se bojim.

Drekavac Mihael stigao 11.11.2010.

(Odgovor članu mariola)
Neposredna veza do poruke: 16
17.1.2012 9:05:52   
anaxx
i krštenje i vjenčanje i svi ostali sakramenti imaju svoju cijenu jasno napisanu, odnosno crkva ima svoj cijenik... bar kod nas, a mislim da je tako kod večine, ako vama neki svečenik nije naplatio onda je to po njegovoj dobroj volji...

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu mariola)
Neposredna veza do poruke: 17
17.1.2012 9:15:40   
Tanjica Tanja
IZVORNA PORUKA: mariola

Nisu svi svećenici pedofili niti su svi divni i krasni. Blagoslov kuća se ne naplaćuje a vjernici ako će dati koju kunu mogu. Nitko ih ne pita.
Kod nas taj čin uopće nije cirkus nego svećenik lijepo dođe, sjedne, popriča, blagoslovi, pomolimo se i to je to. Mi damo 200kn ali da ne damo ne bi riječ rekao i došao bi opet i opet bi nam i krstio dijete i popričao i pitao za svih kad se sretnemo na cesti. Ne vozi mercedes nego neki auto od 15 godina. A zašto ne bi vozio mercedes? Jel bi se svi trebali vozit u autu od 15 godina?
Vjenčanje i krštenje također nije obavezno platiti, ako imaš potrebu daš koju kunu za crkvu, ne daš njemu.
Kod nas jedino postoji tarifa, 200kn po obitelji, jednom godišnje za održavanje crkve, župnog dvora, časne...i u tome ne vidim ništa loše.

Ne mislim da bi se svi trebali voziti u oldtimerima već sam htjela naglasiti da mi je licemjerno da propovjedaju skromnost, a u garaži drže novog mercedesa! Komotno se može prevesti od A do B i u novom Polu i uštediti župljanima par sto tisuća eura!

Helena 11.05.2011. Mamina ljuba zuba!

(Odgovor članu mariola)
Neposredna veza do poruke: 18
17.1.2012 9:38:12   
mariola
Nemojte mislit da ih branim, samo sam htjela reći da ima poštenih ljudi i među njima.
A i nismo svi isti. I ja se vozim od točke A do B u običnoj toyoti od 150 000kn a mogla bi i u onoj tri puta skupljoj samo to mene ne zanima, tako i oni, neki se voze u polu neki u mercedesu. Svaka čast poštenima a one pedofile što ne kažnjavaju i samo ih premjeste u drugu župu to je već druga priča, za njih bi imala druge riječi ali na nekoj drugoj temi...

Sretna i ponosna :)
Toni i Laura
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Neposredna veza do poruke: 19
18.1.2012 13:49:38   
modesty blaise
Ateiste, agnostike te pripadnike drugih religija, ove su godine u poštanskim sandučićima nemalo iznenadili Župni listići u kojima ih se, iako nisu pripadnici katoličke crkve, obavještava o rasporedu dolaska svećenika u blagoslov doma i obitelji. Nekim su pak građanima nepozvani gosti iz crkve i bez prethodne najave letkom jednostavno pokucali na vrata, brzinski im blagoslovili dom te im, na račun milodara, uzeli 50 ili 100 kuna. Iz Zagrebačke nadbiskupije tvrde da je posrijedi zabuna, a ne nametanje, no slični su slučajevi ove godine zabilježeni širom Hrvatske...
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/170856/Blagoslov-kuca-duhovni-cin-ili-crkveni-harac.html

Sebastian, 01.09.2010

...I believe in pink... I believe in being strong when everything seems to be wrong...I believe in kissing, kissing a lot...I believe that tomorrow is another day...and...I believe in miracles...

(Odgovor članu mariola)
Neposredna veza do poruke: 20
19.1.2012 21:18:02   
minnie
sad ču možda ispasti bezobrazna ali neka. evo. kod nas svečenik zahtjeva 400 kn za blagoslov i ako daš manje proziva te se. što se tiče auta vozi se u novom 407 ili tako nešto peugeotu. sad vi recite šta hočete ali meni to nije fer.

Neposredna veza do poruke: 21
19.1.2012 23:48:13   
lilia
IZVORNA PORUKA: mariola
I ja se vozim od točke A do B u običnoj toyoti od 150 000kn a mogla bi i u onoj tri puta skupljoj samo to mene ne zanima, tako i oni, neki se voze u polu neki u mercedesu. 

Mariola nije to isto, ako ćeš se ti voziti u autu od 500.00 kn je tvoja stvar jer si te novce sama zaradila od svog rada a svećenik ne bi trebao na jednu stranu moliti ljude da budu skromni, ponizni i nerastrošni a zatim sjesti u auto vrijedan od 300.00 kn.  On bi rebao dijeliti onima koji nemaju za kruh a ne kočoperiti se u nekom skupom autu.

(Odgovor članu mariola)
Neposredna veza do poruke: 22
20.1.2012 0:00:56   
lilia
IZVORNA PORUKA: anaxx

i krštenje i vjenčanje i svi ostali sakramenti imaju svoju cijenu jasno napisanu, odnosno crkva ima svoj cijenik... bar kod nas, a mislim da je tako kod večine, ako vama neki svečenik nije naplatio onda je to po njegovoj dobroj volji...

Da anaxx, to je kao po dobroj volji jer zna da ćemo mu staviti u džep a da je po tarifi onda bi te novce morao "pravdati" a to mu očito nije po volji.
Niti mi za tatin sprovod nikad nije ispostavio račun, rekao je samo koliko će nas koštati govor. I poslije sprovoda nije htio uzeti kovertu nego je rekao da ćemo mu lako dati. Za par dana mu je mož odnesao tu kovertu.
Znam i da mu nismo platili da ne bi riječ rekao ali radije bi da svakom izda račun i s tim popravlja crkvu.

(Odgovor članu anaxx)
Neposredna veza do poruke: 23
20.1.2012 0:27:35   
mala pcelica

IZVORNA PORUKA: Tanjica Tanja

Po meni jedno s drugim ne bi trebalo imati veze...ali nažalost ima i svećenici vrlo rado primaju novac za blagoslov kuća, što je meni vrlo licemjerno...da ne kažem fuj.
Nedavno je bio prilog na tv-u kako su nekom svećeniku ukrali auto dok je služio polnoćku...pokazali su sliku auta...kad ono najnoviji mercedes!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image Halo, propovjedati skromnost????
Zašto bi mi morali iskazivati svoju privrženost vjeri i crkvi kroz novac??? Biskupije imaju hrpu novaca pa šta onda same ne financiraju župe???? To je kao da ja dam svakom poduzeću 100 kuna jer ne može financirati svoje podružnice???
Mislim smješno...prave budale od ljudi i to sve opravdavaju vjerom....user posted image user posted image user posted image Glupost.

slazem se

Neposredna veza do poruke: 24
21.1.2012 13:36:42   
keiko
toga kod nas u Slo nema. i bolje.

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Za mame dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!