|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako smo (ne) ostvarili DAN ŽENA!
8.3.2010 10:57:40   
Bebys
Sto godina (ne)pravdeZnate li tko je ova žena? 'Oni koji su se svojom čašću pred licem čovječanstva obavezali na oslobođenje, ne smiju dopustiti da cijela jedna polovina ljudskog roda zbog ekonomske i socijalne zavisti bude osuđena na ropstvo. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda ženama ne treba oduzimati rad, ni ograničavati oblasti u kojima one mogu raditi', govorila je Clara Zetkin još 1889. godine. Tada je, naime, trebalo agitirati za ono što se danas čini bjelodanom činjenicom: da žene imaju jednaka prava kao i muškarci, da za svoj rad trebaju biti plaćene jednako kao i muškarci, da imaju pravo glasa na izborima. Godinama poslije, na Međunarodnoj konferenciji socijalistkinja održanoj u Kopenhagenu 1910. godine, socijalistkinja Clara Zetkin predlaže zahtjev za obilježavanjem jednog dana u godini kada bi žene lobirale za svoje interese. Taj dan je 8. ožujka, dan koji se kod nas do početka devedesetih slavio kako se danas npr. obilježava iskomercijalizirano Valentinovo.
Čestitajte Dan žena! (04.03.2010.)više
Štoviše, u bivšoj Jugoslaviji nije bilo ni Valentinova ni Majčinog dana: obilježavao se Dan žena, i to je bila prilika u kojoj su djeca majkama pisala sastavke i čestitke, a muškarci i poslodavci 'poklanjali' skraćeni radni dan i cvijeće. Devedesetih je praksa slavljenja 8. ožujka prestala, zbog tada nezgodne povezanosti sa socijalističkim pokretom, pa je iz uma mladih generacija nestala i svijest o tome kako je i koliko trnovita bila borba za prava koja se danas, naoko, čine ostvarenima.

Podsjetimo uostalom da su žene u Jugoslaviji, pa i u Hrvatskoj, pravo glasa na izborima dobile tek 11. kolovoza 1945. godine!

No, iako se nominalno danas mnoga prava jamče, u praksi su ona još uvijek daleko od idealnog. Naime, razni oblici nasilja i diskriminacije nad ženama još su uvijek realnost, a to se najbolje može vidjeti i analizom stanja na tržištu rada. Od 310 tisuća evidentiranih nezaposlenih osoba u siječnju ove godine na Zavodu za zapošljavanje, 55,6% je žena. Gašenje tradicionalno ženskih radnih mjesta (u tekstilnoj industriji i trgovini) nerijetko se shvaća manje tragičnim nego gašenje muških radnih mjesta.

Po podacima Zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva još za 2007. godinu bila je 18,7% za žene, što znači da je taj postotak žena imao neto dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Po podacima iz 2009. godine, žene su u prosjeku imale 760 kuna manju plaću od svojih muških kolega: više plaće imale su samo u sektoru rudarstva i građevine.

Također, u Hrvatskom saboru tek je 21 posto žena, dok udio žena u lokalnoj vlasti iznosi 10,7 posto (vijećnice u gradskim i općinskim vijećima 2009. godine). U Zagrebu i Hrvatskoj općenito malo je ulica i javnih površina imenovanih u čast znamenitih žena, što je također određeni pokazatelj stanja sredine. Tako je i junakinja s početka priče početkom devedesetih izgubila svoju Aleju, koja se nalazila na zagrebačkoj Savici, što je također pomoglo brisanju njenog imena iz javnog diskursa.

Točno, poručuje Ženska mreža Hrvatske: Republika Hrvatska ženama duguje ravnopravnost na tržištu rada, seksualnu edukaciju u školama, nediskriminativni zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, osviješten tretman nasilja protiv žena, sekularnu državu... To su samo neke od stavki koje u borbi za potpuna ženska prava još nisu ostvarena, pa se zato u Zagrebu i organizira prosvjedna akcija pod nazivom 'Neostvarena ženska prava – dug države ženama'.

Uostalom, borba za prava i jest poanta Međunarodnog dana žena, a ne parfemi, cvijeće i sindikalni izleti iz prošlih vremena. Zato, ako ste u Zagrebu i imate vremena, nemojte se sramiti doći u 11 sati ispod Kamenitih vrata i pridružiti se povorci žena, ili se makar zabaviti na osmomartovskom žuru u Močvari, pod nazivom 'We live longer!', gdje će vas uveseljavati ženske snage underground domaće i strane scene, i prvi domaći lezbijski zbor Le Zbor.

I sretan vam Dan žena! M.P.
08.03.2010.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kako smo (ne) ostvarili DAN ŽENA!
8.3.2010 10:59:23   
Bebys
cure sta mislite koliko je zena obezvrijedjena danas...JA mislim JAKO puno...
i koliko je omalovazena jos uvijek u hr...ja mislim jako puno...
i nesvidja mi se sto su maknuli 90...tih njezinu ulicu...ZASTO...glupost...pa nije ona komunista...
bolje da maknu TITOVU ulicu i stave KAZALISNU...
to apsolutno podrzavam...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
8.3.2010 11:00:56   
Bebys
user posted image
CLARA ZETKIN

< Poruku je uredio Bebys -- 8.3.2010 11:01:35 >

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
8.3.2010 11:28:23   
marija0
IZVORNA PORUKA: Bebys

Štoviše, u bivšoj Jugoslaviji nije bilo ni Valentinova ni Majčinog dana: obilježavao se Dan žena, i to je bila prilika u kojoj su djeca majkama pisala sastavke i čestitke, a muškarci i poslodavci 'poklanjali' skraćeni radni dan i cvijeće.

po meni je to tada bilo puno bolje, jer sad ima previše tih "praznika" tako da se sve "razvodnilo" da to malo ko više cijeni!!!!
a prava žena npr. radni staž- oni izjednačili muške i ženske??? ma šta, umisto da smanje ženama na 50 god za odlazak u penziju oni nam podignu???? i eto izjednačeni smo sa muškima!!! user posted image a to što radimo kući i mislimo se o svemu-ko će to platit, a njima i vojsku ukinuli tako da se ne misle ni o čemu..... i di je tu jednakost??? pa tribale bi mi imati dupli staž!!!! sad sam se samo iznervirala..user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
8.3.2010 11:31:46   
Bebys
marija0 pa zato sam i rekla (NE) OSTAVARILI DAN ZENA...
nije to cvijece i gluposti...nego istina...

(Odgovor članu marija0)
Neposredna veza do poruke: 5
8.3.2010 11:34:22   
marija0
znam bebysuser posted image ...nego sam imala potrebu reć šta mislim 

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 6
8.3.2010 12:08:47   
Bebys
IZVORNA PORUKA: marija0

znam bebysuser posted image ...nego sam imala potrebu reć šta mislim 
  da bas tako ISTRESTI SE...zato sam ovo i stavila..

(Odgovor članu marija0)
Neposredna veza do poruke: 7
8.3.2010 13:10:15   
Thea
IZVORNA PORUKA: marija0

IZVORNA PORUKA: Bebys

Štoviše, u bivšoj Jugoslaviji nije bilo ni Valentinova ni Majčinog dana: obilježavao se Dan žena, i to je bila prilika u kojoj su djeca majkama pisala sastavke i čestitke, a muškarci i poslodavci 'poklanjali' skraćeni radni dan i cvijeće.

po meni je to tada bilo puno bolje, jer sad ima previše tih "praznika" tako da se sve "razvodnilo" da to malo ko više cijeni!!!!
a prava žena npr. radni staž- oni izjednačili muške i ženske??? ma šta, umisto da smanje ženama na 50 god za odlazak u penziju oni nam podignu???? i eto izjednačeni smo sa muškima!!! user posted image a to što radimo kući i mislimo se o svemu-ko će to platit, a njima i vojsku ukinuli tako da se ne misle ni o čemu..... i di je tu jednakost??? pa tribale bi mi imati dupli staž!!!! sad sam se samo iznervirala..user posted image

Potpisujem te!!! kakva ravnopravnost?? Svaka ćast ne kažem da muški ne  rade,ali mi moramo biti majke,domaćice,žene i još raditi i zarađivati...

T & R - 28.09.1996.
Klaudia - 14.01.1997.
Antonio - 11.09.2000.
Valentino - 04.02.2009.

(Odgovor članu marija0)
Neposredna veza do poruke: 8
8.3.2010 13:40:24   
L.P.
Nema tu ravnopravnosti!Radi,kuhaj,spremaj,peri,rađaj,odgajaj,kupi za njima njihov krš,udovoljavaj njihovim potrebama,..a uvijek imaju nešto za prigovorit,i uvijek su jadni umorniji od nas,više ih sve boli nego nas,...Hvala Bogu ja sa svojim mm se uspijem dogovoriti i podjeliti poslove i obveze(koliko toliko) a koliko ima onih čiji muževi su tolike "muškarčine" da ne žele ni prstom maknit ni oko djece a kamoli kućanskih poslova,i onda su oni kao glava obitelji!To je totalno nepoštovanje žena a pogotovo svoje!

Nina rodjena 12.11.2006,
braco Marko 7.4.2009.
braco Ivan 2.5.2010.

(Odgovor članu Thea)
Neposredna veza do poruke: 9
8.3.2010 16:25:15   
Indy
Želim svim trudilicama, trudnicama i majkama sretan dan ženauser posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu L.P.)
Neposredna veza do poruke: 10
   [Obrisani korisnik]
8.3.2010 16:31:26   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu Indy)
  Neposredna veza do poruke: 11
8.3.2010 18:00:36   
anuska08

IZVORNA PORUKA: Indy

Želim svim trudilicama, trudnicama i majkama sretan dan ženauser posted image user posted image user posted image

Nika 26.08.2009.

(Odgovor članu Indy)
Neposredna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Za mame dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!