njanja
|
čitam članak u Mamama i Bebama i ne mogu a da ne prokomentiram tekst mame koja je između ostaloga napisala: "Danas novopečene majke odmah po dolasku u sobu nakon poroda nebrojenio puta same podižu djecu iz krevetića, satima ih noću nose po sobi da ih umire...a sve to s bolnim grčevima, u stanju opće iscrpljenmosti, na rubu nesvjestice, s krvarenjem....i tako po cijele noći i dane....." "Nema ništa lakše nego ušutkati ženu loja je upravo rodila. smao joj kažite da je "loša majka" i postigli ste cilj. smiješno je to što ona to i jest! nema iskustva, iscrpljena je i na vratima joj piše "pacijent" " ja sam bila oduševljena štzo ri rodilište ima rooming inn..ali.....nakon povratka sa intenzivne nakon carskog reza gdje sam 21 h bila praktički nepokretna , doveli su mi jana...ja odševljena....napokon on i ja zajedno...ali...nisam se mogla ni dignuti, a kamoli dignuti ili nosakati njega,, mlijeka nisam imala, znači nisam ga mogla ni dojiti.....jedva sam čekala da mi dođe mm u posjet da mi ga on dodaje....Nakon prvog dana, nekako sma se naučila dignuti da što manje bli, a i prihvatila sam savijet cimerice da i preko dana uzimam ljekove protiv bolova, što sam odbijala do tada, da mi bude lakše kada se dižem i nosim jana....Kada mi je jedna sestra u sobu došla pomoći ići po 1. puta na wc, rekla je" ja sam pred 20 godina rodila na carski, da mi je netko rekao da će beba biti samnom u sobi, ubila bi ga...."U ri rodilištu, moram napomenuti, možeš dati bebu u dječju sobicu da se malo odmoriš...ali ne želiš....jer kao što kaže i mama čiji sam članak citirala, odmah se osijećaš kao loša mama. kada sam 5. noć sva iscrpljena dala jana u dječju sobu jer sam bila umorna od plakanja, bolova, izdajanja, nenmoćna što se ne može najesti na mojoj cici, plakala sam kada sam ga dala i to zabijenom glavom u jastuk da me nitko ne čuje jer sma si mislila, ako me čuju, odmah će mi poslati psihologa i neće me sutra pustiti doma..... Rooming in je super, ali u onim slučajevima kada je sve krenulo kako treba....majka nema pretjerane bolove, može se kretati, a dijete je lijepo prihvatilo cicu..ALI ukoliko ti uvijeti nisu ispunjeni, smatram da ženama treba objasniti da nije strašno dati bebu na par sati u dječju sobicu....i smatram da im to definitivno treba i omogućiti.....