m600
|
Biskvit: 200 g integralnog “butter” keksa (petit beurre) 150 g čokolade za kuhanje (što veći postotak kakaa, to bolje) 80 g zdrobljenih lješnjaka ili mandula(badema) Čokoladu otopiti na laganoj vatri, zdrobiti kekse (ne samljeti!), pa zajedno sa lješnjacima umiješati u čokoladu. Uliti u kalup i ostaviti najmanje sat vremena da se stvrdne. Prva krema od jagode: 500 g jagoda 500 g (nemasnog) jogurta 180 g šećera (ili malo više, po volji) 1 vrećica vanilin šećera naribana korica 1 bio- limuna 200 g tučenog slatkog vrhnja 10 listova (crvene) želatine 1 vrećica šlag-fiksa Jagode izmiksati, pasirati, dodati šećer, umiješati jogurt i koricu limuna. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, iscijediti i otopiti na laganoj vatri. U želatinu umiješati par žlica smjese, zatim sve vratiti natrag, dobro miješajući. Smjesu ostaviti u hladnjaku oko 15 minuta dok ne počne sa želiranjem. Istući slatko vrhnje uz dodatak šlag-fixa i vanilin šećera. Lagano i temeljito umiješati u smjesu od jagoda. Ostaviti da se hladi sat-dva. Krema od manga: 3 manga (cc 500 ml u tekućem stanju) 500 g jogurta 120 g šećera 80 g marmelade od marelice 1 žličica naribane korice bio-naranče 10 listova želatine 200 g tučenog vrhnja 1 šlag-fix Ovdje sam dodala marmeladu od marelice zbog boje, jer je mango, dodavanjem jogurta svoju izgubio. Možete slobodno staviti i 20-40 g više (marmelade) ali pripazite na količinu šećera (smanjiti!) Mango oguliti i miksati (u miksanom stanju trebalo bi ga biti oko 500 ml). Marmeladu lagano zagrijati, propasirati, dodati mangu a zatim i ostatak sastojaka……postupak kao i kod 1. kreme od jagoda. Ostaviti da se hladi sat-dva. Važno! Vrlo je važno da nema duge pauze u izradi ove dvije kreme, zbog vremena hladjenja. Druga krema od jagode (gelée) 500 g jagoda 80 ml grenadine sirup (sirup od nara, ali može i bilo koji drugi crveni sirup) 100 g šećera 1 vanilin šećer 1 bio limun (naribana korica) 6 listova (crvene) želatine 1 žlica creme-fraiche Jagode miksati i pasirati, dodati sirup, šećer, koricu od limuna. Želatinu namočiti par minuta u hladnoj vodi, otopiti na laganoj vatri. Najprije u želatinu umiješati par žlica smjese tako da se temperatura izjednači. a tek onda želatinu umiješati u kremu, lagano i uz miješanje. Hladiti oko pola sata. Završnica: Oko biskvita staviti prsten za torte. Prvu kremu od jagoda staviti u najveći tuljak koji imate (moj je totalno zakazao ), pa napraviti krug na vanjskoj strani biskvita. Preskočiti 1-2cm, pa napraviti slijedeći krug i tako dok se ne stigne do sredine. Sad kremu od manga nanijeti na isti način, tj u praznine izmedju krugova od jagodne kreme. Drugi sloj isto tako, ali se započinje sa kremom od manga, tako da je krema od jagode ispod. Kreme se nanose dok ih ima Na kraju se prelije druga krema od jagode, a površina se lijepo zagladi. Nije zgorega ni prsten malo protresti kako bi se izbjegli eventualni “baloni”. Na površinu torte nanijeti u tankim mlazovima creme fraiche i njime onda po volji “crtati” čačkalicom Tortu najbolje ostaviti da se hladi preko noći ( u hladnjaku, naravno). Kako rekoh, izgledom pomalo razočarava, ali ne sumnjajte u okus!
_____________________________
26.09.2009- velika sekica 21.10.2011-mali čupavac
|