|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Sat gramatike :-)
13.11.2010 13:42:34   
MaTana
Mislim da nemam problema sa gramatikom, ali pravopis mi nije jača strana...
Ije i je razlikujem i znam gdje ide što - kao što je već pčelica napisala prebacivanje na ekavicu ili ikavicu je dobra tehnika dugo e ili i je -ije a kratko e ili i je -je (mliko mliiiko je mlijeko) ali č i ć su mi veliki problem čak nam je profesor iz hrvatsko objašnjavao da je to vezano za podneblje (neznam više kako je to nazvao) ali problem je što ja nečujem razliku... Naravno s godinama sam naučila kako se što piše ali ima još xy riječi kojima neznam č ili ć...

princeza br.1 - 18.11.2008,
princeza br.2 - 16.04.2013

(Odgovor članu pakić)
Neposredna veza do poruke: 26
13.11.2010 14:05:22   
novamama
IZVORNA PORUKA: pakić

Ja ne volim kad se kaže, idemo vani, jer je to totalno nepravilno:ide IDEMO VAN!,
ali to se izgleda toliko udomaćilo u govoru, da je nemoguće to iskorijenitiuser posted image

vidiš, o ovome nisam vodila računa...upamtit ću!

meni smetaju sljedeći i slijedeći, jer imaju totalno drugo značenje!

npr. slijedeći Marka došla sam u školu, ali je sljedećeg dana nije bilouser posted image ...smeta mi kad vidim npr. slijedećeg tjedna igra xy film u kinu....user posted image

i još nešto, 100 puta nam je profesorica govorila da se pravilno piše ponovno, a ne ponovo, kako se često zna vidjeti....

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu pakić)
Neposredna veza do poruke: 27
13.11.2010 14:45:02   
mala pcelica
slijedećeg tjedna user posted image ovo je stvarno za krepati user posted image

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 28
13.11.2010 14:49:58   
mala pcelica
ili kad neko kaze -VAS DVA ,a ono stoje musko i zenskouser posted image onda treba da bude vas dvoje ...
nikad neću zaboraviti kad sam se porodila,u bolnici dolazi servirka da pokupi sudje i pita mene-JESTE POJELA? ja gedam u nju ko tele ,ne znam dal hoće da mi persira il sta -onda bi valjda trebala da pita -jeste pojeli user posted image

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 29
   [Obrisani korisnik]
13.11.2010 15:04:18   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

Neposredna veza do poruke: 30
13.11.2010 15:39:49   
zvekica
Ah da, i ja sam mislila da znam hrvatski jezik; dok mi sinek nije krenuo u četvrti razred!! Sad tek vidim da nemam pojma! Katastrofa moram ponovo učiti..user posted image user posted image

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 31
13.11.2010 15:45:56   
lee
IZVORNA PORUKA: cvrčak

Nemam problema niti sa pravopisom niti sa gramatikom,iako često u brzini skucam krivo slovo,ili mi pobjegne malo slovo na početku rečenice ali mi se  ne da  vratiti da ispravim post.
Pogotovo kada brbljamo u bircu.

Ono što me jako smeta je kada se na državnoj televiziji,pri sinkronizaciji crtića,filmova i sl. ubacuju narječja jer imamo književni jezik kojeg bi se trebalo držati.
Smeta me kada novinari ne razlikuju nesreću od nezgode,govore pošto umjesto budući da, kažu pala se umjesto pala je i sl.

slažem se sa tobom.

Alex 2.5.2009
pravi sam decko veliki :) stize mi brat 11.12. 2013

Neposredna veza do poruke: 32
13.11.2010 18:54:11   
Anoniman
Ima li mjesta za mene na ovoj temi?user posted image user posted image user posted image

Mogli ste ju nazvati ''Pitajmo Kejt'', iako, moram priznati, na forumu ne pazim baš previše. Doživljavam ga kao odmor od svakodnevnog posla pa ovdje pišem kao što govorim kad sam opuštena. Ali, svako natalijino Č primijetim!user posted image

< Poruku je uredio Kejt -- 13.11.2010 18:55:24 >

(Odgovor članu lee)
  Neposredna veza do poruke: 33
13.11.2010 18:56:35   
natalijax
dal se kaže trambolin ili trampolinuser posted image

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 34
13.11.2010 18:57:23   
natalijax
IZVORNA PORUKA: Kejt

Ima li mjesta za mene na ovoj temi?user posted image user posted image user posted image

Mogli ste ju nazvati ''Pitajmo Kejt'', iako, moram priznati, na forumu ne pazim baš previše. Doživljavam ga kao odmor od svakodnevnog posla pa ovdje pišem kao što govorim kad sam opuštena. Ali, svako natalijino Č primijetim!user posted image

user posted image user posted image joj to č i ć me nikad nije išlo,u zadačnice su mi bile crveneuser posted image

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 35
13.11.2010 19:00:25   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: natalijax

dal se kaže trambolin ili trampolinuser posted image

Pita se ovako: Kaže li se...user posted image user posted image user posted image

trampolin je pravilno (ali ne i ispravno, jer hrana je ispravna ili pokvarena)

Joj, niste trebali otvoriti ovu temu. Kad se ja zanesem... Ajme, majko!

< Poruku je uredio Kejt -- 13.11.2010 19:05:06 >

(Odgovor članu natalijax)
  Neposredna veza do poruke: 36
13.11.2010 19:42:16   
Anoniman
jeeee, Kejt za predsjednicu!!!user posted image user posted image

(Odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 37
13.11.2010 21:05:27   
mala pcelica
ma ni ja na rr ne pišem pravopisno jer mi se neda naravno jos i tu naprezati mozak kako se sta pise,velika-mala slova...,?!:... itd...user posted image

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 38
13.11.2010 22:19:49   
pikachu
IZVORNA PORUKA: Kejt

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Meni isto 'zapnu za oko' pravopisne greške, ali ovo je forum pa ne treba baš tako ozbiljno pristupati tome...user posted image  Cure pišu sa klincima u krilu ili se žure ili im se jednostavno ne da paziti... Ja sam imala takvu profesoricu iz hrvatskog da sam doooobroooo naučila...user posted image

Sunce naše malo, stigla si...
Vita-10.08.2009.
Ponosni T&M

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 39
13.11.2010 22:47:28   
novamama
do sada smo naučili:

TOČNO                   NETOČNO

osjećati                 osijećati, osiječati, osječati
osjećam                osijećam - za -ije i -je prebaciti na ekavicu 
Istanbul                Istambul
kuća                      kuča
šećer                    šečer
ne želim                neželim - negacija i glagol pišu se odvojeno
djeca                     dijeca
idemo vani            idemo van
sljedeći tjedan      slijedeći tjedan, slijedeči tjedan
slijedeći Marka došla sam        sljedeći Marka došla sam...
ponovno               ponovo
vas dvoje              vas dva (obraćanje dvjema osobama suprotnih spolova)
jeste pojeli?         jeste pojela? (obraćanje ženskoj osobi iz poštovanja)
nesreća: ovo sam našla na netu : http://hjp.srce.hr/index.php?show=search

1.

stanje bez sreće

2.

loša sreća, loš stjecaj okolnosti; peh

3.

nezgoda [automobilska nesreća]

4.

a. onaj koji ništa ne valja, neodgovoran u djelovanju [ona nesreća je sve prodala; nesreća jedna, ništa od njega neće biti] b. onaj koji se upropaštava, koji radi sebi na štetu, koji živi kako ne treba [mnogi su mu htjeli pomoći, ali nesreća ne prima savjete]

budući da            pošto
pala je                 pala se (o gospođi, narječje)
kaže li se?           da li se kaže?   (izbjegavamo dakanje u hrv. jeziku)
trampolin             trambolin
pravilno                ispravno (o točnosti)
no ili međutim       no međutim

meni smeta i: no međutim (ili je no ili međutim)

cure, nisam mislila da se ovdje gleda tko piše bolje od koga, nego da se riješe neke nedoumice oko pravopisa, ukoliko ih imate...
normalno je da na forumu svi brljamo, i pišemo svakako, pa još i da na to pazimo?...
imamo stručnjake koji su završili škole za to i koji će nam pomoćiuser posted image
ako mene ili vas netko zbog toga smatra nepismen(ij)om, nije važno, neće svijet propastiuser posted image

ajmo još pametne glaviceuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio novamama -- 13.11.2010 22:49:08 >

Ča je život vengo fantažija....

Neposredna veza do poruke: 40
   [Obrisani korisnik]
13.11.2010 23:06:14   
Brisani uporabnik

(Odgovor članu novamama)
  Neposredna veza do poruke: 41
13.11.2010 23:09:21   
lee
cvrčak ja neču komenirati user posted image  čekam kejt.. moram nači pravopis iz 2000god imam tu knjigu negdje...pa ču napisati par primjera koji sada koliko vidim više ne postoje..

Alex 2.5.2009
pravi sam decko veliki :) stize mi brat 11.12. 2013

Neposredna veza do poruke: 42
13.11.2010 23:32:40   
mamacita
Jedva sam docekala forum gdje mogu iskreno i iz dubine duse reci da MRZIM hrvatsku gramatiku!!!!!!!!!

samoglasnik, vokal, otvornik
zemljopisna karta, geografska karta, zemljovid
i tome slicne rijeci mi dizu tlak... tko je god htio uciniti hrv. gramatiku jos gorom, uspjelo mu je od prve. Sta su nasi jezikoslovci uradili od nase gramatike, i jezika nakon rata (ovog friskog) je KOMAAAAAAAAAAAAA!!!

A tek nebulozne rijeci kod umanjenica i uvecanica, pa tko to upotrebljava, onda se jos pitaju kako to da stranci ne zele nauciti nas jezik???

Sve mi je ovo frisko, jer imam dijete u trecem razredu, i pojmovi koje on treba zapamtiti nemaju veze sa onom gramatikom koju sam ja ucila pa cak i u srednjoj, a kamoli u osnovnoj skoli.

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu MaTana)
Neposredna veza do poruke: 43
13.11.2010 23:55:52   
Ninaa
O ja sam htjela studirati komarativnu književnost i hrvatski (kejt ti radiš ono kaj sam oduvijek željela), obožavam knjige i iz hrvatskog sam uvijek imala same petice, eseje za poluditi i uvijek sam curama da ne dobiju jedan po skrivećki popravljala zadaćnice međutim od srednje je prošlo dosta vremena pa sam dosta i zakržljala, ali trudim se! Često pišem s malom na rukama ili me navlači za ruke noge ili sl. pa mi se dogode svakakve greške. Najviše me bodu u oči mala slova i č i ć

Mamine srećice 14.03.2009. i 2012.

(Odgovor članu mamacita)
Neposredna veza do poruke: 44
14.11.2010 0:01:35   
inesica

IZVORNA PORUKA: Točkica28

joj meni fest upadne u oko kad netko napiše, dijeca, osiječam i sl.
uf grrrrr

I ja na to popi*dim. To mi je nekako odraz inteligencije.

Ljudi uvijek priželjkuju nekakve promjene, iako ne žele ništa mijenjati.

(Odgovor članu Točkica28)
Neposredna veza do poruke: 45
14.11.2010 0:34:38   
mala pcelica
najgluplja riječ u hrv jeziku mi je NATUHNICA user posted image user posted image user posted image ,zatim NADNEVAK,PRESLIK....za koje sam kad sam ih cula ostala da blejim ko tele u sarena vrata user posted image mislim stvarnooooo user posted image

(Odgovor članu inesica)
Neposredna veza do poruke: 46
   [Obrisani korisnik]
14.11.2010 0:39:17   
Brisani uporabnik

(Odgovor članu MaTana)
  Neposredna veza do poruke: 47
14.11.2010 0:51:46   
mala pcelica

IZVORNA PORUKA: cvrčak

A slogotvorni otvornici???

Sorry aliuser posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image sta je touser posted image

Neposredna veza do poruke: 48
   [Obrisani korisnik]
14.11.2010 1:07:52   
Brisani uporabnik

Neposredna veza do poruke: 49
14.11.2010 7:37:11   
troubled
tema je forica....nasmijao me entuzijazam user posted image
ovdje sam "doma" user posted image
o da, apsolutno znam pravila pisanja velikog slova (da ne bi bilo user posted image ), ali baš volim pisati malim slovima user posted image

da ne ponavljam što ste već napisale, evo što mene smeta:
-kad čujem na televiziji, osobito u dnevniku ili u izjavama visokih dužnosnika, pada mi mrak na oči - kupiti ću, biti će user posted image ....futur prvi se u hrvatskom jeziku tvori od krnjeg infinitiva i nenaglašenog oblika glagola htjeti...
dakle, nikako kupitI ću, nego kupit ću....ne bitI će, nego bit će...
-razumijem i nemam ništa protiv žargonskog/lokalnog kako god hoćete "pola pet/pola tri" itd...ali kad to čujem u dnevniku, ospem se smjesta...

bit će toga još, ali djeca su se probudila user posted image

imam novi ticker :)

Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za mame dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!