|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   kabulske price
26.8.2011 17:43:00   
jagodicabobica
http://kabulskeprice.blog.hr/

da li je neka od vas citala ovaj blog?

jedan clanak iz blogga..
Plemena Afganistana

user posted image Jedan od osnovnih problema Afganistana su medjuplemenske trzavice. Stalni ratovi sa susjedima donose bijedu, ali plemenski sukobi odnose jako mnogo zivota cak i u mirnijim razdobljima afganistanske povijesti. Za odnose medju plemenima i za rjesavanje sukoba zaduzeno je Ministarstvo za plemenska pitanja. Svaka provincija ima svoju zasebnu kulturu, pleme koje je odredjuje.

Najjace i najvece pleme su Pashtuni, starosjeditelji Afganistana. Njihov jezik, pashto, je drugaciji od jezika kojim govore ostala plemena. Njihovi obicaju su okrutni i sirovi. Pashtuni su skloni tradiciji, koje se drze bez obzira na sve. Ova ponosna nacija nikada ne zaboravlja. Mrznja se prenosi sa koljena na koljena. Sayid, pashtun, nam prica: “U Kandaharu postoje dva sela koja ratuju vec stotinama godina. Svi su vec zaboravili zasto, ali svake druge nedelje muskarci iz jednog sela idu u drugo selo da ubiju sto vise ljudi.” Bez obzira na strogu tradiciju, Pashtuni spadaju u jedno od najobrazovanijih plemena Afganistana.

Hazare su, legende kazu, potomci Jinghis Khana. Kada je na svojim osvajanjima ovaj ratnik dosao do Afganistana, u tisucu kampova ostavio je tisucu ljudi. Tako su Hazare dobile ime. Hazara na perzijskom, koji u afganistanu zovu dari, znaci tisuca. Hazare spadaju u najsiromasniji sloj ljudi. “Hazare su opasni ljudi. Zato je Amanluha Khan rekao da im nikada ne smijemo dati da rade odgovorne poslove. I bio je u pravu. Cim su dobili malo moci, zapoceli su rat.”, nastavlja pricu Sayed Muhammad, pastu prevoditelj. Ugnjetavani i ponizavani stotinama godina, Hazare su podigle krvavi ustanak. Sa zarobljenicima, vojncima, zenama djecom, nisu imali milosti: “Sakatili su ljude, a onda ih tjelrali da jedu vlastito meso. Rezali su stomake trudnicama i vadili im djecu iz utroba. Biloje uzasno.” pricaju nam stariji dogadjaje koje bi najradije zaboravili. Ustanak je ugsen, a pleme hazara je dovedeno na rub istrebljenja. Najvise ih ima u provincijama Herat i Bamiyan.

U Nooristanu, zive ljudi plavih ociju, svijetle puti i gotovo europskih crta. Legnede kazu da su to potomci vojske Aleksandra Makedonskog. Nooristan je posljednja provincija u Afganistanu koja je primila islam. Tada Kafiristan, zmelja nevjernika, postaje Nooristan, zemlja prosvijetljenih. Zene Nooristana, tvrdi vecina afganistanaca, najljepse su zene Afganistana. “Ako Nooristanka napusti Nooristan, vene kao cvijet, i njena ljepota nestaje,” prica nam Galija Nooristani, novinarka za nacionalnu televiziju. Galija, iako iz Nooristana, nema plave oci i europske crte lica.

Nomadi kuchije zovu romima afganistana. U svojoj zivopisnoj odjeci, malim zavezljajima, i staorima na kamilama krecu se brdskim predjelima Afganistana. Male karavane rijetko se zaustavljaju u gradovima, ali ih ponekad mozete vidjeti i u Kabulu. Kuchiji smikaju djecu suromom oko ociju da otjeraju zle duhove. Tu tradiciju nomada preuzela su i ostala plemena afganistana.

Tu su jos i tadjici, baluchistanci, uzbezi, turkmenii mnogi drugi koji su krenuli na put preko afganistana, i tu igrom slucaja ostali.

< Poruku je uredio jagodicabobica -- 26.8.2011 17:57:02 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: kabulske price
26.8.2011 18:09:38   
jagodicabobica
I kog interesuje info o Afganistanu kroz historiju!

http://bs.wikipedia.org/wiki/Sovjetsko-afganistanski_rat

(Odgovor članu jagodicabobica)
Neposredna veza do poruke: 2
27.8.2011 8:58:38   
Bebys
joj neka se nitko NE UVRIJEDI...meni su svi ti istocni narodi i afrikanci uzas i katastrofa...ja se time uopce ne bavim..niti me zanima...daleko daleko su od svega normalnog i civilizacije..i treba im jos miliarde godina da dodju do toga...uzas....

kao da zive u pra vijekovima...

jos afrika i nekako ide naprijed ...ali ovaj ISTOK..ajme meni majko mila...nezanima me uopce...user posted image

Neposredna veza do poruke: 3
27.8.2011 11:41:20   
jagodicabobica
draga moja bebbys citajuci blog Kabulske price i iance prateci sta se radi na istoku dosla sam do zakljucka da ja nikada nebi se mogla uklopiti kulturu Afganistana ali isto tako nebi mogla se ni uklopiti u kulturu ljudi koji su pravil mislim 90 sankicije u Iraku a tada je umrijelo pola milijona djece a od ovog rata je ubijemo 650 000 civila!I nebi se mogla uklopitu u "civilizovanu"naprednu kulturu koja pravi ratove po svjetu da bi profitirala na oruziju,ljudskim organima i nafti.
Isto tako nebih se mogla ukulopiti sa ljudima koji imaju krv na rukama nevine djece,zena (civila )bilo gdje da su i ko su...da okrenemotvoju pricu malo drugacije pa da shvatimo slikovito.... dok ja ovo pisem mozda je negdje neki americki vojnik uspjeo raznjeti kucu punu djece...

bezobzira koje sam vjere uvjek ces me moci naci na strani nevinih ljudi i djece jer sam prvenstveno covjek pa tek onda sve ostalo!

< Poruku je uredio jagodicabobica -- 27.8.2011 11:55:19 >

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
27.8.2011 12:08:36   
Mirjana J.
ovo je jako zanimljivo.. ja osobno volim čitat o drugim kulturama i tradicijama..

Tomislav-28.07.2000
Josip-21.10.2010

Neposredna veza do poruke: 5
27.8.2011 12:25:16   
Bebys
ma to sto ti pricas je SAD i njihova policijska politika...u to ne ulazim to ce vec SAD kostati mnogo vec ih i kosta u krizi su a bic ce im jos gore...to je njihova stvar...

svejedno istocnjaci me ne zanimaju sory...meni je to druga planeta...bila i ostat ce...jedino tamo su JAPANCI i AUSTRALIJA ok ostalo...nevolim pa me ni ne zanima...ali eto tko voli neka cita....user posted image

Neposredna veza do poruke: 6
27.8.2011 16:20:06   
jagodicabobica
I blogg o Kini!

http://nisnepisem.blog.hr/

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 7
27.8.2011 16:36:55   
maja
aha bebys, ti zapravo voliš samo civilizirane ljude i one koji imaju para, a sve ove jadničke koje nitko nije imao naučit kulturi i koji jedu g.... njih ko šljivi!

"Dok je prije postojalo samo jedno bez čega ne mogu živjeti, sada je nastalo dvoje.
Nije bilo diobe - moja se ljubav nije sada podijelila između njih; nije to bilo tako. Prije kao da mi je srce naraslo, nabujalo do dvostruke veličine u tom trenutku."

Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Za mame dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!