dikac -> RE: ponašanje djeteta u društvu s drugom djecom (4.2.2009 14:08:30)
|
imala sam veliki problem kada je dori (20 mjeseci) prije 3 tjedna došla sestrična (6,5 godina) iz vodica. Prva 3 dana je bilo sve ok, a poslije je moja dora podemonila. Možda zato što je navikla da ona ima eksluzivitet kod bake i dide pa ih nije htjela dijeliti sa sestričnom, htjela je da sva pažnja bude usmjerena prema njoj, kako je inače, njihova ljubimica kojoj je sve dozvoljeno. Nakon ta 3 dana dora je počela čupati sestričnu, naravno da joj nisam to dopuštala, nije joj više htjela dati igračke, što god bi sara dotakla, ona bi vikala NE, NE. Stalno sam joj objašnjavala, ali jednostavno nije išlo, a sara je super cura i nježna je prema dori. Nisam se mogla nositi sa novonastalom, kaotičnom situacijom.. Sara je došla kod dide i bake, živimo svi u istoj kući, i nisam se mogla negdje pokupiti. Bile su stalno skupa, a dora se ponašala kao tiranin. Postavila sam si pitanje zašto se to dogodilo? Kao da je osjetila da je ona manja pa da joj je dana neka "podrška" da se može tako ponašati, štitila je svoj teritorij koji je već bio ugrožen dolaskom malog brace. Sve u svemu, iscrpljujući tjedan. Zanimljivo je i to da baš nije tugovala za odlaskom sestrične, a kad joj je bila u 10.mjesecu i kad joj je otišla, tražila ju je po cijeloj kući. Dolazak brace je napravio nered u njezinoj glavici. Htjela sam reći da je neke situacije izraziro teško kontrolirati, pogotovo kad su tako mali, ali slažem se stim da se ne smije dopustiti vlastitoj djeci da tuku drugu djecu. moram se bolje pripremiti za sljedeći dolazak sestrične, ovaj put sam se iznenadila!
|
|
|
|