djetelina -> RE: IVF / ICSI (26.4.2009 21:13:39)
|
A nema se tu šta previše ni znat, treba slušat liječnika i to je to... Kod svih metoda se obrađuje sperma prije postupka, uzima se samo ono što valja. To rade biolozi. AIH ilitiga inseminacija - obrađena sperma ubacuje se u maternicu i spermići dalje rade isto što bi i nakon keksa - idu u jajovod i traže jajnu stanicu. Pravo vrijeme određuje liječnik tako što nekoliko dana prije promatra jajnu stanicu folikulometrijom (vaginalnim UZV-om). Ovom metodom "obilazi" se cerviks i izbačeni su "škart" spermići koji smetaju plivačima u prirodnom keksu da obave svoje. (Ostalo je sve full prirodno) (Postoji i ITI metoda, gdje se spermići dovode do jajovoda, ali ja ne znam izvodi li se to kod nas igdje) IVF metoda je metoda oplodnje u epruveti. Zrele jajne stanice punkcijom se isisavaju iz folikula (na jajniku) i stavljaju u epruvetu zajedno s obrađenom spermom. Epruveta ovdje glumi jajovod pa i s manjim brojem spermića postiže se oplodnja (jer su došli do cilja - ne gube se po maternici, po jajovodu u kojem taj mjesec nema jajašca i td...) ISCI iliti mikroinjekcija koristi se kad je broj spermića prilično mali. Tu idu jedan na jedan. Uzima se jajna stanica i jedan kvalitetan spermić uštrca u nju, direktno. I tako sa svim jajnim stanicama - ovisno koliko ih se dobilo (prirodni ili stimulirani postupak)... FET (Frozen embrio transfer) - postupak vraćanja smrznutih embrija. Izvodi se kad je kod stimuliranog postupka došlo do kvalitetne oplodnje više jajnih stanica. Vraća se maksimalno 2, a ostalo što je dobro se zamrzne za sljedeći ciklus - ukoliko se zametak u ovom IVF/ISCI ciklusu ne uhvati. Ako ne želite, nitko vam ih neće zamrznuti (vjerski razlozi i slično.... Kod mene npr. nisu vjerski razlozi u pitanju, ali trenutno sam još skeptična prema ovome).
|
|
|
|