Istarska maneštra (Puna verzija)

Forum >> [Obiteljski život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Ruža -> Istarska maneštra (13.3.2009 10:20:32)

Jednom sam kod cimi jela tu vašu maneštru, znam da je bilo i svježeg povrća, mahunarki i suhog mesa i mljac prefino.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/lev.gif[/image] Istrijanke kako ju radite?




tikica_69 -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 10:26:58)

Pitat cu mamu....njena manestra je mmmmmmmmmmmmmmmmm




ejmama -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 10:27:15)

Ja ti izdinstam crvenog luka i onda dodajem sve šta mi padne pod ruku, mrkvice, mahune, nekad stavim krompirića. Uglavnom od provrća šta imam. Suho meso staviš prije, a povrće malo kasnije dda se ne raskuha. Znam staviti i malo ječmika jer ga mi volimo, isto možeš i fažola. To mi je najlakše skuhan ručak.




ejmama -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 10:32:01)

http://www.coolinarika.com/recept/zimska-manestra

Pripremanje maneštre Osnova svake maneštre čine tri povrća; grah, krumpir te treće povrće po kojem ujedno maneštra nosi ime trukinja, slanac, zelje….

Ujedno taj treći sastojak daje i profinjeni okus maneštri: slatki okus kukuruz, gorak okus daje koromač, jota je kisela, slanac je specifičan blago slani okus. To treće povrće ili je bilo sezonsko, ili se sušilo, ili, pak „stupalo“.

Maneštra se jednostavno priprema. Njena kvaliteta se krije u dugom i jednoličnom kuhanju povrća na blagoj vatri. Maneštra napravljena u žurbi redovito je neuspjela, vodenasta. Naše su bake kuhale maneštru od jutra do podneva, najmanje dva sata.

Za četiri porcije potrebno je oko 300 do 500 grama krumpira, oko 250 grama graha, te od 150-400 grama onog „trećeg povrća“, slanca najmanje oko 150 grama najviše bobića oko 400 grama. U manjim količinama češnjaka, celera, lovora, soli, papra.

U prošlosti glavni problem je bio kako „zabiliti“ (začiniti pomastiti ) maneštru. Najčešće je to bio – pešt.

Pešt se priprema tako da se isjecka i „pešta“ slanina sa češnjakom i malo peršina. Pešt se stavlja u maneštru čim ona uzavrije, kako bi se dobro raskuhalo. Lakše maneštre se začine zaprškom, a danas se sve svodi na „dvi žlice ulja„.

Nekada se rijetko u maneštre stavljalo meso, razlog je bilo puko siromaštvo. Najčešće je to bila koža od pancete ili slanine. Najrjeđe se u maneštri kuhala kost od pršuta, iako se o njoj najviše priča iz jednostavnog razloga što je istarski seljak pršut prodavao za porez, liječnika, advokata …… No, priča kaže da se je jadna kost koristila u više navrata. Tako se u Istri priča sljedeća pošalica na temu „Suseda biš mi posudila tvoju kost od pršuta bih danas kuhala maneštru“!




tikica_69 -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 10:32:58)

moja mama stavlja kukuruz...uh, sto je zna fino napraviti




Kika83 -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 11:42:14)

svekar ju radi i bude odlična. nisam ju još nikad radila,dok ju on tako dobro radi nema smisla da ju i ja radim[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ruža -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 11:53:56)

IZVORNA PORUKA: Kika83

svekar ju radi i bude odlična. nisam ju još nikad radila,dok ju on tako dobro radi nema smisla da ju i ja radim[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Pitaj ga za recept![image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Kika83 -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 11:54:47)

IZVORNA PORUKA: Ruža

IZVORNA PORUKA: Kika83

svekar ju radi i bude odlična. nisam ju još nikad radila,dok ju on tako dobro radi nema smisla da ju i ja radim[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Pitaj ga za recept![image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]


budem[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Candy -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 12:01:38)

IZVORNA PORUKA: tikica_69

moja mama stavlja kukuruz...uh, sto je zna fino napraviti


To je maneštra od bobići [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...
Finoooo [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...




Kika83 -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 12:05:27)

IZVORNA PORUKA: Candy

IZVORNA PORUKA: tikica_69

moja mama stavlja kukuruz...uh, sto je zna fino napraviti


To je maneštra od bobići [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ...
Finoooo [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ...



da da[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
bravo candy[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Candy -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 12:30:10)

IZVORNA PORUKA: Kika83

IZVORNA PORUKA: Candy

IZVORNA PORUKA: tikica_69

moja mama stavlja kukuruz...uh, sto je zna fino napraviti


To je maneštra od bobići [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ...
Finoooo [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ...



da da[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
bravo candy[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]



A čuj...znaš [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley2.gif[/image]...




Kika83 -> RE: Istarska maneštra (13.3.2009 12:30:43)

IZVORNA PORUKA: Candy

IZVORNA PORUKA: Kika83

IZVORNA PORUKA: Candy

IZVORNA PORUKA: tikica_69

moja mama stavlja kukuruz...uh, sto je zna fino napraviti


To je maneštra od bobići [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ...
Finoooo [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ...



da da[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
bravo candy[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]



A čuj...znaš [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley2.gif[/image] ...



znam,znam[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




koka -> RE: Istarska maneštra (25.7.2009 13:42:31)

eto danas sam napravila bobiće: skuhala prvo grah s dobrim komadom suhog mesa(jedno pola sata u ekspres loncu) onda dodala malo mrkvice, luka, celera i jedno 2 mala krumpira pa kuhala još jedno 20 minuta, s time da sam nakon onih pola sata izvadila meso vani. nakon toga sam izvadila krumpir i malo graha i izmiksala štapnim mikserom ubacila natrag u mineštri i dodala kukuruz( koji sam očistila od klipa) i suho meso te kuhala još jedno 20 minuta bez da sam pklopila ekspres lonac. kuhala sam dugo jer prije toga nisam namakala grah, inače bi skratila vrijeme kuhanja.bon apetit[sm=smiley36.gif]




Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (25.7.2009 15:57:00)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Stranica: [1]