m600 -> RE: CB:Za sve trudilice-čekalice. (24.3.2009 13:17:25)
|
Biskvit: 200 g integralnog “butter” keksa (petit beurre) 150 g čokolade za kuhanje (što veći postotak kakaa, to bolje) 80 g zdrobljenih lješnjaka ili mandula(badema) Čokoladu otopiti na laganoj vatri, zdrobiti kekse (ne samljeti!), pa zajedno sa lješnjacima umiješati u čokoladu. Uliti u kalup i ostaviti najmanje sat vremena da se stvrdne. Prva krema od jagode: 500 g jagoda 500 g (nemasnog) jogurta 180 g šećera (ili malo više, po volji) 1 vrećica vanilin šećera naribana korica 1 bio- limuna 200 g tučenog slatkog vrhnja 10 listova (crvene) želatine 1 vrećica šlag-fiksa Jagode izmiksati, pasirati, dodati šećer, umiješati jogurt i koricu limuna. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, iscijediti i otopiti na laganoj vatri. U želatinu umiješati par žlica smjese, zatim sve vratiti natrag, dobro miješajući. Smjesu ostaviti u hladnjaku oko 15 minuta dok ne počne sa želiranjem. Istući slatko vrhnje uz dodatak šlag-fixa i vanilin šećera. Lagano i temeljito umiješati u smjesu od jagoda. Ostaviti da se hladi sat-dva. Krema od manga: 3 manga (cc 500 ml u tekućem stanju) 500 g jogurta 120 g šećera 80 g marmelade od marelice 1 žličica naribane korice bio-naranče 10 listova želatine 200 g tučenog vrhnja 1 šlag-fix Ovdje sam dodala marmeladu od marelice zbog boje, jer je mango, dodavanjem jogurta svoju izgubio. Možete slobodno staviti i 20-40 g više (marmelade) ali pripazite na količinu šećera (smanjiti!) Mango oguliti i miksati (u miksanom stanju trebalo bi ga biti oko 500 ml). Marmeladu lagano zagrijati, propasirati, dodati mangu a zatim i ostatak sastojaka……postupak kao i kod 1. kreme od jagoda. Ostaviti da se hladi sat-dva. Važno! Vrlo je važno da nema duge pauze u izradi ove dvije kreme, zbog vremena hladjenja. Druga krema od jagode (gelée) 500 g jagoda 80 ml grenadine sirup (sirup od nara, ali može i bilo koji drugi crveni sirup) 100 g šećera 1 vanilin šećer 1 bio limun (naribana korica) 6 listova (crvene) želatine 1 žlica creme-fraiche Jagode miksati i pasirati, dodati sirup, šećer, koricu od limuna. Želatinu namočiti par minuta u hladnoj vodi, otopiti na laganoj vatri. Najprije u želatinu umiješati par žlica smjese tako da se temperatura izjednači. a tek onda želatinu umiješati u kremu, lagano i uz miješanje. Hladiti oko pola sata. Završnica: Oko biskvita staviti prsten za torte. Prvu kremu od jagoda staviti u najveći tuljak koji imate (moj je totalno zakazao [image]http://studena-art.eu/teatime/wp-includes/images/smilies/icon_sad.gif[/image] ), pa napraviti krug na vanjskoj strani biskvita. Preskočiti 1-2cm, pa napraviti slijedeći krug i tako dok se ne stigne do sredine. Sad kremu od manga nanijeti na isti način, tj u praznine izmedju krugova od jagodne kreme. Drugi sloj isto tako, ali se započinje sa kremom od manga, tako da je krema od jagode ispod. Kreme se nanose dok ih ima [image]http://studena-art.eu/teatime/wp-includes/images/smilies/icon_razz.gif[/image] Na kraju se prelije druga krema od jagode, a površina se lijepo zagladi. Nije zgorega ni prsten malo protresti kako bi se izbjegli eventualni “baloni”. Na površinu torte nanijeti u tankim mlazovima creme fraiche i njime onda po volji “crtati” čačkalicom [image]http://studena-art.eu/teatime/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif[/image] Tortu najbolje ostaviti da se hladi preko noći ( u hladnjaku, naravno). Kako rekoh, izgledom pomalo razočarava, ali ne sumnjajte u okus!
|
|
|
|