tikica_69
|
Udruga BETA je dobila pozivnicu za sudjelovanje na Okruglom stolu u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a, na temu Prijedloga zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći. Okrugli stol održati će se 4. studenoga (utorak) 2008. s početkom u 13 sati u Hrvatskom saboru , Trg sv. Marka 6 u Zagrebu. Udrugu ce zastupati nasa predsjednica Jasna Martic, te clanica Upravnog Odbora, Martina Szalay Zeidler. O svim dogadjanjima vezanim uz Okrugli stol, biti cete ovdje obavijesteni, te ce te moci svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima sudjelovati u senzibilaciji problema neplodnosti siroj javnosti. Upravni odbor ______________ I ukratko vidjenje i osvrt cura na Okrugli stol nakon zavrsetka sjednice: Jasna: Evo me, bile smo Martina, Karmen iz udruge Roda i moja malenkost, rasprava je protekla u redu, počelo je u 13 h, a završilo u 15.30. Uvodnu riječ je imala sab.zastupnica M.Opačić, a dr. Mirando Mrsić je iznio SDP-ov prijedlog zakona i obrazložio ga kroz članke, nakon njihova izlaganja raspravu su nastavili prisutni pravnici, doktori itd, tu je bio dr. Bauman , zatim predstavnik KBC Merkur ( Martina mu zna ime ), zatim su tu bili razni pravnici koji su ukazali na pravne propuste i nedorečene rečenice u zakonu. Martina i ja smo ukratko sastavile šta je još bitno za reći, a nije rečeno, onda smo išle na par-nepar tko će to sve pročitati ... loool ( ja sam odlučila da ide Martina jer je zaista prevalila toliki put, a ja sam već to milion puta "ko papagaj" ponavljala pred kamerama ... ) pa je Martina u kratkim crtama to sve i pročitala ( bravo Martina ! ), znači napomenule smo kako neplodnost u HR još uvijek nije proglašena bolešću, kako nema psihološke pomoći za pacijente koji kroz sve to prolaze, kako se zalažemo za zamrzavanje jer uzastopne stimulacije utječu na zdravlje žene, kako su postupci bolni i rizični ako žena ode u hiperstimulaciju, kako podržavamo 6 postupaka i životnu dob do 43. god, kako treba izbacit termin umjetna u potpomognuta ( i tu je pohvalila M.Opačić u izjavi za emisiju ) kako je neplodnost u što većem porastu, kako se ne slažemo sa stavovima crkve jer svatko ima pravo na svoju odluku i tako, bla, bla ... Smatram da je Martina u kratkim i jasnim crtama približila glavnu problematiku MPO koja je bila iznesena kroz ovu raspravu te je pridobila odobravanje većine u saboru i čak zatražila mjesto naše udruge u Nacionalnom povjerenstvu među predstavnicima pacijenata ( hvala Martina ). Zapravo, hoću reći da je zaista dobro što smo prisustvovali jednoj ovakvoj sjednici, i da se naše mišljenje traži, poštuje i uvažava, te da se iskreno nadam da će SDP-ov prijedlog zakona (uz određene dorade ) izaći pred sabor i biti prihvaćen kao takav - liberalan i moderan, prihvatljiv EU-normama. Svim srcem vjerujem da smo malim koracima uspjeli doći do velikog cilja. Martinia: Dakle, cijeli sabor je zasutio kad sam rekla, da ovdje svi pricamo o lijecenju, a jos uvijek neplodnost nije proglasena bolescu. Zatim da se slazemo da su dob majke ali i oca jako bitni, i za mamu da bude granica 43god. Zatim, da podrzavamo SDP-ov prijedlog od 6 besplatnih postupaka. Zatim da psiholosko savjetovanje bi trebalo biti obavezno kao i pri donacijama tako i prije svakog postupka, za vrijeme postupka i nakon njega SVIm pacijentima. (dakle i kada je normalan postupak u pacijenata koji ne trebaju donatore). Naravno DA zamrzavanju, i tu sam rekla primjer hiperstimulacije, te da je ona riskantna po zivot. E sad, kaj se tice sudjelovanja u nacionalnom povjerenstvu... Naime, doktor Radakovic iz Petrove, je rekao da bi mozda bilo dobro ipak staviti i teologa u povjerenstvo ... Ali ce mozda proci da smi MI dio povjerenstva. Takoder sam zamolila da se ne prica o UMJETNOJ oplodnji....(kao sto je i Tigy vec napisala)... Takoder sam napomenula da je i nama pod velikim upitnikom taj istrazivacki rad... Te takoder, da nikada necemo dobiti EU licencu za klinike, ako se napokon bolnice (prve u svom tijelu pa onda i medusobno) ne iskoordiniraju i ne rade kao tim. (jos uvijek pacijentica ima ovlasti sakriti svoju povijest bolesti te ici cesto na postupke) - na to su mi iz SDP-a rekli da ce zato postojati registrar u kojem ce sve pisati! Eto...to bi ukratko bilo to!... Uglavnom, ja sam ponosna na udrugu.... Cure, cestitam! Tikica69