tikica_69 -> Pivo i zdravlje (8.8.2009 18:57:56)
|
E kad ovo Candy vidi [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pivo pozitivno utječe na prokrvljenost, cirkulaciju krvi i krvni pritisak te količinu šećera i vrijednost masnoća u krvi. Stoga dokazano smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, posebno srčanog infarkta, zgrušnjavanja krvi te povišene količine kolesterola i ateroskleroze. Pivo ima posebno blagotvoran učinak i kada je riječ o bolestima i poremećajima u funkcioniranju mokraćnih organa. Kako djeluje antiseptički i diuretički, odnosno pospješuje izlučivanje mokraće i tako smanjuje broj bakterija, ono se od pradavnih vremena koristi kao domaći lijek u slučaju upala bubrega, mjehura i mokraćnih putova te čestog, otežanog i bolnog mokrenja. K tome, pivo ne samo da ublažava probleme s bubrežnim kamencima nego djeluje i preventivno, odnosno smanjuje rizik za njihovu pojavu. Jednako tako pivo štiti ljudske kosti, živce i mišiće te smanjuje rizik za pojavu žučnih kamenaca. Ono potiče probavu te, primjerice, smanjuje rizik od infekcije opasnom želučanom bakterijom Helicobacter pylori. Zahvaljujući velikom udjelu vitamina B-grupe, pivo pogoduje ljepoti i zdravlju kože, kose i noktiju. Nadalje, dokazano je i da umjerena konzumacija piva sprječava pojavu dijabetesa u staračkoj dobi. Pivo povoljno djeluje i na psihu te tako potiče dobro raspoloženje, relaksira, smanjuje napetost i razgrađuje nervozu i stres, stoga je među pozitivnim učincima konzumiranja čaše piva dnevno i smanjenje rizika za pojavu depresije. Od svakodnevnog uživanja u čaši, dvije zaista zdravog piva ne bi smjeli odustati ni oni koji paze na svoju liniju jer – suprotno uvriježenom mišljenju – pivo uopće ne deblja jer ne sadrži masnoće i ima manje kalorija nego mlijeko. Štoviše, bezalkoholno pivo idealan je fitness napitak za one koji se bave nekim od oblika tjelesnog vježbanja. Naravno, nikad ne treba zaboraviti da je pivo, kao i vino, zdravo samo u razumnim količinama dok u prevelikim količinama pivo kao alkoholno piće ne koristi nego šteti organizmu, prvenstveno jetri, gušterači i želucu.
|
|
|
|