Anoniman -> RE: poludila sam.... (3.11.2009 20:05:03)
|
IZVORNA PORUKA: tikica_69 IZVORNA PORUKA: Nellyca IZVORNA PORUKA: tikica_69 Djete ti je rodjeno u Hrvatskoj i nacionalnost mu je hrvatska.... Mislim da se nacionalnost ipak dobija po ocu. Po ovome bi znacilo da ako neko slucajno rodi npr. u Madjarskoj, da je Madjar po nacionalnosti?! [sm=zmeden.gif] Netocno.....nacionalnost se dobiva po zemlji u kojoj si rodjen i u kojoj zivis, inace ne mozes dobiti domovnicu ni papire RH. Nekad se moglo dobiti strano drzavljanstvo ako si slucajno ili namjerno rodjen u toj zemlji. Danas je to malo teze zbog raznih zlouporaba.....a vjera je vjera.... U Americi su svi Amerikanci.....a ima ih i katolika,muslimana, zidova, pravoslavaca....iz svih krajeva svijeta. Oni koji nisu Amerikanci, imaju posebne dozvole za ulazak i boravak u zemlji. I tako je svugdje....ovo je samo primjer. Sjetite se koliko Nelica ima problema sa papirima jer nije hrvatske nacionalnosti....a zena je mozda katolkinja...no to nije ni bitno. Samo pokusavam objasniti odnos nacionalnost - vjera. Nacionalnost je akt izmedju pojedinca i drzave i na temelju toga osoba ima u zemlji prava. Vjera je voljni čin ili stav kojim osoba svoje povjerenje i stavove poklanja predmetu vjerovanja. Tikice s ovim za veru se skroz slazem, i tu nema sta da dodam, vera je licni izbor i to nema nikakve veze sa drzavom i kojoj naciji pripadas. Ali ovo za papire...mislim da je sve to malo drugacije u praksi. Kazes moras da budes rodjen i zivis da bi dobio drzavljanstvo. Evo npr. Sara ce uskoro dobiti i srpsko drzavljanstvo na osnovu mene a niti je rodjena niti ce ziveti tamo. Zato kazem da to gde si rodjen nema veze koje si nacionalnosti nego po tome ko su ti i odakle su ti roditelji. I uglavnom se to gleda sa oceve strane. Jer da sam ja npr. rodila u Beogradu, i da tamo zivimo, Sari bi opet pisalo da je hrvatica, jer joj je otac Hrvat. I ja ne bih imala nista protiv toga.
|
|
|
|