ZVRK -> RE: Folna kiselina (13.1.2010 8:18:01)
|
IZVORNA PORUKA: Tamara! Ja pijem Folacin 5mg od 10. mjeseca (na recept), i nitko mi do sada nije rekao da je to previše.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image] i ja pijem te ali kupujem sama.koštaju oko 19kn i ima ih 20tableta. pijem jednu na dan od 10mjeseca'09godine FOLACIN Međunarodna klasifikacija: B03BB Napomena: Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama. Proizvođač: Jadran Galenski laboratorij (Svi proizvodi ovog proizvođača) Primjena: antianemik Recept: DA OPIS LIJEKAPRIMJENADOZIRANJEMJERE OPREZANAPOMENEDoziranje i način primjene Za liječenje megaloblastične anemije nastale zbog deficita folne kiseline preporučuje se primjena folne kiseline per os, 5 mg (1 tableta) dnevno tijekom 4 mjeseca (dok za prevenciju preporučena doza je 2,5 mg odnosno ½ tablete dnevno). U stanjima gladovanja (parenteralna prehrana), malapsorpcije te kod upalnih bolesti crijeva daje se do 15 mg dnevno. Za prevenciju defekta neuralne cijevi u novorođenčeta preporučuje se da trudnica uzima 5 mg folne kiseline dnevno tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Kod planirane trudnoće preporučuje se uzimati folnu kiselinu i 4 tjedna prije trudnoće. Veće doze se preporučuju u alkoholičara te kod bolesnika koji uzimaju antikonvulzive. Za spru preporučuje se uzimati 5-15 mg dnevno. Posebna upozorenja Trudnoća Indicirana je primjena u trudnoći radi prevencije defekta neuralne cijevi u novorođenčeta. Dojenje Izlučuje se u majčinu mlijeku što može biti korisno za dijete. Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima Folna kiselina nema utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Nuspojave Folna se kiselina dobro podnosi. Rijetke su gastrointestinalne smetnje i reakcije preosjetljivosti. Alergijske reakcije uključuju osip, svrbež i bronhospazam, a od gastrointestinalnih nuspojava spominju se anoreksija, mučnina, nadutost, flatulencija, loš okus u ustima. O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. OVE IMAM JA
|
|
|
|