dojenje i prehrana (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i hranjenje bočicom

Poruka

crazyblue -> dojenje i prehrana (18.3.2010 20:47:41)

od prve trudnoće mi svi govore da dok dojim ne smijem citrusno voće tipa naranča, limun, grejp, mandarina..... do sada sam nekako uspijevala odolit iskušenjima ali sada mi se strašno papaju naranče (a pogotovo svježi sok od nare mmmmmmmmmmmmmmmmm). bebica mi ima 3 mj, nadam se da ću dojit šta duže. e sad mene zanima ako budem dojit 2 god dali to znaći da cilo vrime dojenja ne smijem papat naranče??? jeste li se vi toga pridržavale?? 

mirna -> RE: dojenje i prehrana (18.3.2010 21:05:53)

Nije da ne smijes, mozes slobodno... Neka djeca znaju dobiti crvenilo na guzi ako majka jede citruse. Nije kod svih ista stvar... Slobodno probaj i prati reakciju... Nakon 3. mjeseca bebe vise nisu toliko osjetljive...

si me nasmijala s tim da dvije godine ne smijes jesti citruse....[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  slobodno se moze sve jesti dok dojis, na neko vrijeme izbacis samo one namirnice na koje beba reagira s grcevima ili s crvenilom. Kada se bebin probavni sustav bolje razvije mozes jesti sve...

njanja -> RE: dojenje i prehrana (18.3.2010 21:11:48)

slazem se s mirnom. Npr ja obozavam salatu s puno octa i isto da ccqa 3 mj nisam vise mogla odoljet i najela se toga i jan je malo plakao pa sam povezala s time. Kasnije je sve bilo ok pa prepostavljam da mu se tada zelucic bunio, a kasnije se naviknuo.
Nikako se ne odrici jela koje volis, ali prati reakciju bebe.
Sto se tice 2 god dojenja, beba ce kasnije jesti svu hranu i naviknuti se na puno namirnica pa sa cca 8-9 mj neces morati brinuti sta si jela, a kamoli ako budes dojila i duze

MILLA -> RE: dojenje i prehrana (19.3.2010 9:10:09)

ja sam cca 4 mj. pazila na sve što bi mu moglo smetati radi grčeva....oko 5 jsam si priuštila pomalo svega.

crazyblue -> RE: dojenje i prehrana (19.3.2010 10:29:28)

super!!! ma mene su babetine isprepadale da citrusi kvare okus mlika.... a ja naivna pa slušala. mrva mi ima 2 mj, strpit ću se još misec dana pa ću počet s narančama [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/sloncek.gif[/image] HVAAALAAA!!!!!!

ninolina -> RE: dojenje i prehrana (19.3.2010 10:33:05)

samo ti papaj sve po malo, ja nisam pazila kaj jedem ali sam pratila bebu na kaj reagira... 

crex -> RE: dojenje i prehrana (20.3.2010 9:19:12)

Meni je frendica koja je dojila svoja dva klinca po godinu dana rekla da ne pijem juice i da ne jedem agrume jer su njeni odbijali sisu kad se toga napila/najela. Pa necu ni ja to jesti jos neko vrijeme - Ema sad ima skoro 2,5 mjeseca. Ali ću kao i ti pričekat još 2-3 tjedna pa ćemo onda eksperimentirati pomalo :) Mmmm kako će biti lijepo popiti čašu soka od ananasa :) Ma uopće mi ne fali, meni je dobar i sok od jabuke :)

CallamityJane -> RE: dojenje i prehrana (28.4.2010 16:26:42)

evo ovde imamo malo vise o prehrani tokom dojenja. Mogu sa ponosom reci da sam sve te navedene namirnice sto mogu uticati na mlijeko uspjesno izbjegavala punih 7 mjeseci dok smo iskljucivo dojili a i dan danas vecinu  ne konzumiram [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
vidis mozda je to bas uzrok sto ona nikako nece da se sike okane [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]

Prehrana za vrijeme dojenja II

Autor: Uredništvo Ringeraja.hr

Neke od namirnica kojima se hrani dojilja mogu izazvati probleme kod djeteta dok druge potiču laktaciju.

Ukoliko vaše dijete reagira osjetljivo nakon neke namirnice, bolje je da ju na neko vrijeme izbacite iz jelovnika. Namirnice koje mogu, ali i ne moraju izazvati probleme kod djeteta, kao što su grčevi, nadimanje, bol u trbuhu i crvenilo na guzi su slijedeće:

• Agrumi i ostale kisele namirnice (ananas, kivi, ocat, rajčica): Neke mame su primjetile da konzumiranje naranči, limuna ili kivija kod njihove bebe uzrokuje crvenilo na guzi. Probajte izostaviti agrume iz vaše prehrane na koji dan kako bi vidjeli da li su oni uzrok crvenila i kod vaše bebe.
  • Mahunarke, zelje, kelj, luk, poriluk: Kod mnogih beba ove namirnice uzrokuju nadimanje i grčeve. Bebe nakon podoja plaču sve dok ne uspiju probaviti mlijeko. Cvjetača i brokula su lakše probavljive i rjeđe stvaraju probleme. Da bi smanjili mogućnost grčeva kod bebe pri kuhanju upotrebljavajte začine kao što su kumin ili komorač.
  • Kakao i čokolada: Isto kao kava ili pića s kofeinom, i čokolada može kod nekih beba uzrokovati grčeve.
  • Ljuti začini: čili, papar, curry, češnjak mogu uzrokovati crvenilo guze ili promijeniti ukus majčinog mlijeka i posljedično uzrokovati odbijanje dojke.

Imate li premalo mlijeka?

Neke vrste hrane potiču laktaciju, ali prije svega za dovoljno mlijeka najvažniji je dovoljan unos tekućine, mir, dovoljno spavanja i opuštanja te često dojenje na obje dojke.

• Kumin, komorač i anis sastavni su dio svakog čaja za dojilje, također pomaže čaj od kopriva.
  • Sezam
  • Žitarice proso, zob i ječam
  • Bademi i ostali orašasti plodovi (oprez kod oraha jer su teško probavljivi i kod nekih beba mogu uzrokovati grčeve)
  • Pivski kvasac

Na dojenje nepovoljno utječu:

• Nedovoljan unos hrane i tekućine
  • Stres, nemir
  • Pušenje
  • Čaj od kadulje i mente

Stranica: [1]