Anoniman -> RE: mjesani brakovi (22.3.2010 18:04:02)
|
IZVORNA PORUKA: Tsmee A što se tiče toga da mijenjanjem vjere ljudi pljuju sami po sebi - ne bih se složila. Što može siroto dijete ako ga netko krsti po rođenju, nije ga nitko ništa pitao. I ako u nekom trenu spozna da je druga vjera više u skladu s njegovim osjećajima i svjetonazorima, mislim da je najbolji put promijeniti je i ostati vjeran sebi. Mislim da bi bilo loše u takvoj situaciji ostati na vjeri koja ti ne odgovara samo zato što te netko prije x godina za to predodredio. Naravno da covek treba da promeni veru ako tako oseca, i ako ne veruje u ono u sta su ga ucili. Ali ako covek menja veru, pod pritiskom okoline jer neko to podrazuma da tako treba, onda pljuje po sebi, jer menja veru iz pogresnih razloga. Navescu svoj primer- svekrva ne moze da se pomiri sa tim da ja udajom za njenog sina nisam promenila veru. Ona misli da sam ja to duzna da uradim, jer ja kao zena moram da prihvatim sve muzevo. Ja jesam prihvatila njega i njegovu veru, postujem je, veselim se njegovim praznicima kao svojim, ali i dalje volim svoju i nje se drzim, to je moj licni izbor. Ja sam prihvatila njegovo sve, uzela njegovo prezime, preselila se, ostavila sve zbog njega, ali svoju veru necu menjati ni zbog koga, osim zbog sebe same. Ako sutra budem shvatila da verujem u Budu, postacu budista i to se ne tice nikoga sem mene. Tako je i sa mojim detetom. Bice krstena, ali sutra, kad poraste, moze slobodno da prihvati veru u koju ona veruje i koju zeli da sledi, a nece morati da se drzi one koja ce joj biti "nametnuta". Ali zato ce znati sve o svakoj, i necu je uciti da je samo jedna vera prava, pravo je samo verovanje u Boga, a religije i obicaji vezani za njih su nijanse, i prihvatice onu koja njoj odgovara. Ko zna, mozda bude ateista? Samo neka je ona meni ziva i zdrava.
|
|
|
|