FIONA -> RE: Upitne odgojne metode (6.10.2008 15:11:24)
|
IZVORNA PORUKA: cokolada ak te stera u PM znaš da ta metoda nije uspijela!!! Djeca uce od nas i ako se doma ne saljemo u PM, onda niti djetetu nece pasti na pamet da te posalje u PM. Mozemo mi pricati sto treba a sto ne, ali najbolji odgoj je biti sreden doma, brinuti o djetetu, kontrolirati ga, paziti u kakvom se drustvu krece, uciti ga dobrom i pozeljnom ponasanju i sigurna sam da ce djeca postati dobri i uspijesni ljudi. Batine nisu pravilo dobrog odgoja niti garancija da cemo stvoriti dobru osobu. Sto se tice knjiga, pisu ih vecinom obrazovani ljudi, koji imaju godine iskustva i znanja iza sebe (pa to im je posao da proucavaju ponasanje djece i kako bi bilo najbezbolnije rijesiti odredene situacije) a naravno da nam se ponekad cine neki od savjeta "glupi", ali na nama je da ih prihvatimo ili ne, ali ne bih generalizirala i popljuvala knjige. Onda tako mozemo i druge struke pljuvati i reci nemaju pojma, u cemu je onda razlika, onda mozemo reci i za lijecnike, ma gluposti kaj pise u knjigama. Knjige o odgoju vecinom pisu psiholozi i u principu vjerujem u to sto pisu, ali isto tako ne slazem se bas sa svime. ne slažem sa tobom (naravno ne sa svime!) jer ja ne moram doma pričati PM da bi to moje djete čulo!!!! Svaka hr sapunica na TV je puna psovki, na ulici djeca koja su čula od drugih malo starijih i sl. tako da ta tvoja tvrdnja pada u vodu...napisala sam također da se danas najmanje roditelji druže sa svojom djecom zbog posla i ritma života...ja sa posla ne dođem prije 17 sati nekada i duže...dijete je u vrtiću cijeli dan ili pred zgradom od podne kada mu završi škola...kako ne može čuti ružne riječi, naučiti se ružnom ponašanju i biti neodgojen!!! Može itekako!! Uostalom da ja sad sjednem i naglabam sa njim što je lijepo ili nije ne bi imala skuhano, oprano, speglano i ostalo!!! Moja mama je odrastala uz baku i mamu i punu kuću ljudi...danas mladi većinom žive odvojeno i metode od prije 50 ili 40 godina padaju uvodu to je čunjenica ali da ne lupnem djete po guzici kada mi drsko odgovara za nešto što je bio nekoliko puta upozoren i ukoren stara moja svaka ti čašt ali ja nisam takva i to si neću dozvoliti!!! Moje djete bu moralo znati granice i što smije a što ne!!! I ako ću ga tome naučiti samo tako tako će i biti.Nisu svi roditelji dovoljno normalni da bi odgajali djecu i to tvrdim ali kako da ja zabranim svojem da se baš sa takvom djecom ne druži u vrtiću...da dam otkaz i sama ga odgajam!!! Sve su to stvari koje nas koče u odgoju i to je danas teško...OPET PONAVLJAM SVAKO DJETE JE DRUGAČIJE I UPIJA OKOLINU DRUGAČIJE, SVAKA ODGOJNA MJERA NE PALI KOD SVAKOG RODITELJA I TO JE TAKO HTJELI MI PRIZNATI ILI NE!!! iSTO TAKO KAKO ĆE MENI PREVEDENA KNJIGA JEDNOG AMERIČKOG ZNANSTVENIKA REĆI KAK DA ODGAJAM DJETE KADA NIKADA NIJE BIO U HR!!! To TI JE KAO DA JA JEDNOM ENGLEZU SOLIM PAMET O ODGOJU A SVI SU VEĆ SA 12 HULIGANI U RAZNIM SKUPINAMA I SL!!! Da mi se napravi studij nad djecom u HR i da se naši ljudi umjesto da odu van na specijalizaciju centriraju na probleme kod nas mogla bi shvatiti neke činjenice ali ovako malo teže... Uostalom kad da čitam nakon posla, kada skuham, kada se pozabavim maksimalno sa djetetom, kada ga spremim spavati, kada napravim sve kaj imam još u kući i kad se s oproštenjem stignem pokenjati...da tamo negdje oko 02-03 ujutro jer u pet moram na noge da se započne novi dan!!! Ovo je bilo malo karikirano ali nažalost nije daleko od istine!!! da se razumijemo tu su dva roditelja koja trebaju biti uključeni u sve, zato se divim samohranim roditeljima jer to nekada posatej umjetnost uz današnji način i tempo života!
|
|
|
|