Bebys -> RE: C.B. "Visibabe" (4.5.2010 10:52:22)
|
[image]http://www.zoki.com/images/cook/budimski-varenac.jpg[/image] Budimski varenac (puding) Potrebno je: 1. 3 jaja, 2. 5 dkg šećera u prahu, 3. 5 dkg badema, 4. 5 dkg čokolade, 5. 1 žlica crvenog vina, 6. 2 žlice mrvica, 7. 3 dkg grožđica, 8. 1 stučeni klinčić, 9. malo cimeta, 10. kore od limuna, 11. maslac. Žumanjke s maslacem pjenasto izmiješamo i dodamo samljevene bademe, naribamo čokoladu, crvenim vinom poškropimo mrvice i oprane grožđice. Pospemo cimetom, klinčićem i naribanom limunovom korom. Sve izmiješamo. Od bjelanjaka stučemo tvrdi snijeg i dodamo ga smjesi. Izlijemo je u namašćen oblik za varenac i kuhamo oko 45 minuta u pari. Kalorije 1190, bjelančevine 35 g, masti 65 g, ugljikohidrati 114 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/bademov-varenac-sa-cokolado.jpg[/image] Bademov varenac (puding) sa čokoladom Potrebno je: 1. 3 jaja, 2. 6 dkg maslaca, 3. 7 dkg šećera u prahu, 4. 6 dkg badema, 5. 1 rebro čokolade, 6. 3 dkg mrvica, 7. maslac. Žumanjke, maslac i šećer pjenasto umiješamo. Dodamo samljevene bademe, rastopljenu čokoladu, mrvice i tvrdi snijeg od bjelanjaka. Oblik za varenac namažemo s maslacem, ulijemo smjesu i pokriveno stavimo u vrelu vodu. Kad voda ponovo zavre, smanjimo vatru i pri polaganom vrenju kuhamo oko 1 sat. Kalorije 1440, bjelančevine 63 g, masti 86 g,ugljikohidrati 82 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/biftek.jpg[/image] Biftek Potrebno je: 1. 600 g goveđeg filea, 2. sol, papar, ulje, 3. 4 jaja. Očišćeni goveđi file izrežemo na deblje odreske, malo ih stučemo i stisnemo u prvobitni oblik. Zatim ih s obje strane popaprimo, namažemo s uljem i naslažemo jedan povrh drugog. Tako ih ostavimo da odleže nekoliko sati. Prije serviranja ih naglo ispečemo na vrućem ulju s obje strane (5-6 minuta), tako da iznutra ostanu lagano ružičasti. Posolimo ih u posudi za serviranje. Pripremimo jaja na oko i na svaki odrezak stavimo po jedno jaje. Kalorije 1840, bjelančevine 135 g, masti 146 g, ugljikohidrati 8 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/crno-bijeli-biskvit.jpg[/image] Crno bijeli biskvit Potrebno je: 1. 8 jaja, 2. 10 punih žlica šećera u prahu, 3. 4 žlice ulja, 4. 3 žlice mlijeka, 5. 1/4 vrećice praška za pecivo, 6. 1 puna žličica kakaa, 7. maslac, brašno. Dobro izmiješamo žumanjke sa šećerom u prahu, zatim polako, u manjim količinama, dodajemo ulje te naizmjence brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko. Od bjelanjaka stučemo tvrdi snijeg te ga lagano dodamo tijestu. Lim namažemo maslacom, pospemo ga brašnom, ulijemo polovicu tijesta i spečemo. Kad se ohladi, namažemo kremom i pokrijemodrugim dijelom tijesta kojem smo dodali kakao i posebno ga spekli. Odozgo i sa strana namažemo kremom. Krema od kakaa, potrebno je: 1. 1/4 kg maslaca, 2. 15 dkg šećera u prahu, 3. 2 pune žličice kakaa, 4. 1 čaša mlijeka, 5. 2 žličice oštrog brašna. Skuhamo gustu kašu od mlijeka i brašna pa je ohladimo. U međuvremenu pjenasto izmiješamo maslac sa šećerom, dodamo kakao pa žlicu po žlicu umiješamo u ohlađenu smjesu. Sve dobro izmiješamo. Kalorije 4680, bjelančevine 26 g, masti 384 g, ugljikohidrati 296 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/drvena-ploca.jpg[/image] Drvena ploča Potrebno je: 1. 4 teleća ili svinjska odreska, svaki po 5 dkg, 2. 4 ploške suhe slanine, 3. 50 dkg krumpira, 4. papar, sol, 5. mast ili ulje. Suhu slaninu zarežemo do kože na 4-5 mjesta i popečemo je u vrućoj masnoći. Tako dobijemo "pijetlovu krestu", koju stavljamo na vrh mesa. Odreske stučemo, posolimo i uvaljamo u brašno te ih u vrućoj masti s obje strane hrskavo ispečemo. Za to vrijeme ogulimo krumpir, operemo ga, uzdužno izrežemo i također ga hrskavo ispečemo u vrućoj masti. Pečeni krumpir naslažemo na sredinu drvenog tanjura, a uokolo naslažemo svježe pečene odreske. Na vrh stavimo "pijetlovu krestu" i polijemo vrućom mašću. Serviramo odmah. Prije nego što na tanjur naslažemo krumpir i meso, na rub tanjura naslažemo raznu salatu i gorušicu. Ploču možemo pripremiti i tako da teleće i svinjske odreske uvaljamo u brašnu, jajetu i mrvicama pa ih ispohamo. Kalorije 2400, bjelančevine 90 g, masti 140 g, ugljikohidrati 85 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/jaja-sa-besamelom.jpg[/image] Jaja sa bešamelom Potrebno je: 1. 8 jaja, 2 žlice maslaca, 2. 3 žlice brašna, 3. 2 čaše mlijeka, 4. 2 žlice vrhnja, sol, 5. žličica gorušice, 6. žličica koncentrata od rajčice, 7. žličica ribanog hrena, 8. žličica skosanog špinata, 9. crvena i zelena paprika. Tvrdo kuhana jaja stavimo na tren u hladnu vodu i zatim ih ogulimo. Napravimo svjetlu zapršku od maslaca i brašna, zalijemo je mlijekom, posolimo i skuhamo da postane gusta. Umiješamo vrhnje i podijelimo na četiri dijela. U pojedine dijelove dodamo ribani hren, gorušicu, koncentrat od rajčice i špinat. Jaja poslažemo u zdjelu i zalijemo umakom tako da svako jaje bude druge boje. Crvenu i zelenu papriku izrežemo na uske trake i njima ukrasimo jaja. Kalorije 370, bjelančevine 91 g, masnoće 106 g, ugljikohidrati100g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/kazinska-jaja.jpg[/image] Kazanska jaja Potrebno je: 1. 2 tvrdo kuhana jaja po osobi, 2. sol, papar, 3. pašteta od srdele, 4. 2 žlice vrhnja, 5. gorušica. Tvrdo kuhana jaja ohladimo u hladnoj vodi, ogulimo ih i raspxolovimo. Izvadimo žumanjke, zgnječimo ih viljuškom i dodamo sol, papar, gorušicu, vrhnje, a prema ukusu i paštetu od srdele, kapare, kavijar, guščja jetra i masline. Time napunimo polovice jaja. Poslažemo ih na francusku salatu i prelijemo tatarskim umakom. Francusku salatu možemo poboljšatisitno sjeckanom šunkom, mesom od peradi ili rakovima (iz konzerve). Kalorije 270, bjelančevine 19 g., masti 30 g., ugljikohidrati 2 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/mramorni-naduvak.jpg[/image] Mramorni naduvak Potrebno je: 1. 3 jaja,14 dkg maslaca, 2. 28 dkg šećera u prahu, 3. 27 dkg oštrog brašna, 4. 1/2 vrećice praška za pecivo, 5. 2 dl mlakog mlijeka, 6. 1 žličica kakaa, maslac. Žumanjke, maslac i šećer u prahu pjenasto umiješamo. Prašak za pecivo pomiješamo s brašnom pa ga naizmjenično dodajemo masi po 1 zaimaču mlakog mlijeka i malo brašna dok sve ne potrošimo. Oprezno dodamo tvrdo stučen snijeg od 3 bjelanjka. U dio mase umiješamo žličicu kakaa, a onda masu ulijemo u dobro namašćen oblik pa ga okrećemo kako bi se masa s kakaom ravnomjerno raspxoredila po cijeloj masi. Na vrhu dolazi bijela masa. Pećnicu dobro zagrijemo i naduvak pečemo oko 10 minuta, zatim smanjimo temperaturu. Na umjerenoj vatri pečemo 3/4 - 1 sat. Čačkalicom ili pletaćom iglom probodemo tijesto pa, ako se ne prima, tada je pečeno. Prvih 20-25 minuta pećnicu ne otvaramo, a i kasnije ne prečesto. Kad je pečeno, naduvak uokrug nožem odijelimo od oblika, odozgo stavimo plitki tanjur i na njega okrenemo naduvak. Ostavimo ga da se ohladi pokrivenog oblikom. Tako sprečavamo da se isuši. Prije nego ga poslužimo, pospemo ga šećerom u prahu pomiješanim s vanilijom. Kalorije 3150, bjelančevine 58 g, masti 139 g, ugljikohidrati 523 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/madjarska_corba.jpg[/image] Mađarska čorba Potrebno je: 1. 300 grama krompira, 2. 1 srednje velika glavica luka, 3. 2 čena belog luka, 4. 60 grama slanine, 5. 40 grama maslaca, 6. 50 grama brašna, 7. 2 kašičice aleve paprike, 8. so, biber, sirće, 9. 1 grančica majčine dušice, 10. 1 lovorov list, 11. seckana majčina dušica. Oguliti i sitno iseckati crni luk, a beli luk izgnječiti. Oljušteni krompir iseći na kockice, pa ih staviti u hladnu vodu. Slaninu bez kožice iseckati na kockice.U dovoljno velikom loncu propržiti slaninu i luk. Odliti višak masnoće i dodati maslac. Zatim dodati brašno i napraviti zapršku sa malo aleve paprike. Dodati sirće i vodu - približno7.5 dl. Dodati majčinu dušicu, lovorov list, beli luk i krompir. Posoliti i pobiberiti, a zatim kuvati na laganoj vatri 20-tak minuta. Po potrebi doliti još malo vode, a po želji i pikantnije začiniti. Pre posluživanja, posuti seckanom majčinom dušicom. [image]http://www.zoki.com/images/cook/nadjevene-kruske.jpg[/image] Nadjevene kruške Potrebno je: 1. 4 kruške, cimetova kora, 2. 6 žlica kristalnog šećera, 3. klinčići, limunov sok, 4. 2 dl crvenog vina, 5. 2 žlice škrobnog brašna, 6. 2 dl mlijeka, 7. malo maslaca ili margarina, 8. 1 žlica praška za puding, 9. 1 žumanjak, 10. 4 žlice samljevenih oraha, 11. 1 žlica šećera u prahu, 12. vanilin šećer, malo ruma, 13. 1 čašica likera, 14. 1/4 L slatkog vrhnja, 15. komadić limunove kore. Kruške ogulimo, ali peteljke po mogućnosti ostavimo na kruški. Srčiku odstranimo s donje strane tako da kruška ostane cijela. Od vode, šećera, komadića cimetove kore, limunova soka, 1-2 klinčića skuhamo sirup. U njemu skuhamo kruške, ali ne premekano, zatim ih ohladimo. Vino, 2 žlice kristalnog šećera, 1 klinčić i limunovu koru provremo. Dok vrije, stalno miješamo i ulijevamo u škrobovo brašno razrijeđeno s malo vode. Dobro provremo, skinemo s vatre i ohladimo. Dok se hladi, češćepromiješamo. U malo mlijeka umiješamo 2 žlice kristalnog šećera, malo maslaca ili margarina, vanilin šećer, čašicu likera, žumanjak, žlicu praška za puding i sve to skuhamo u ostatku vrelog mlijeka. Dobro izmiješamo, skinemo s vatre i ohladimo. Vrhnje stučemo tvrdo i malo pošećerimo. Samljevene orahe izmiješamo s rumom i 2 žlice tučenog vrhnja. Tom kremom napunimo ohlađene kruške. U već hladnu vanilin kremu oprezno umiješamo veću polovicu tučenog vrhnja. Kremu ulijemo u staklenu zdjelu, poslažemo kruške, polijemo ohlađenim vinom te ukrasimo ostalim dijelom tučenog vrhnja. Ovo je vrlo ukusan desert, a i lijep za oko. Kalorije 2729, bjelančevine81 g, masti 184 g, ugljikohidrati 279 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/naslagani-krumpir.jpg[/image] Naslagani krumpir Potrebno je: 1. 700 g krumpira, 2. 6 jaja, 3. 3 dl vrhnja, 4. maslac, sol, 5. mrvice. Krumpir skuhamo, ogulimo i izrežemo na ploške. Tvrdo kuhana jaja ogulimo i izrežemo na kolutiće. Vatrostalnu zdjelu debelo namažemo maslacem i u nju naslažemo najprije sloj krumpira, a zatim sloj jaja. Posolimo, poškropimo s rastopljenim maslacem i s vrhnjem. Ponovno naslažemo sloj krumpira i jaja i poškropimo s maslacem i s vrhnjem. Pokrijemo s ploškamakrumpira. Polijemo s preostalim dijelom maslaca i vrhnja te pospemo s mrvicama. U zagrijanoj pećnici ispečemo dok ne postane lijepo rumeno. Kalorije 1910, bjelančevine 54 g, masti 130 g, ugljikohidrati 122 g. Pomalo o mađarskoj kuhinji Jedna od glavnih karakteristika madjarske kuhinje oduvek je bilo to da se, u pripremi kuvanih i pečenih jela, skoro isključivo, koristila dobra pržena svinjska mast. Svinjska mast je najbolja jer kod prženja aroma luka dolazi jače do izražaja, a perkelt i paprikaš ostaju lepo crvene boje koja pobuđuje apetit. U mađarskoj kuhinji se zaprška li luk prže prema osobinama pojedinih jela, zato jela imaju uvek drugačiji ukus. Korišćenje svinjske masti zahteva jače začinjavanje jela, naročito sa većom količinom crvene paprike, ponekad malo i ljute, koja daje karakterističnu lepu crvenu boju i pikantan ukus. Aleva paprika u nekoliko varijanti, slatkasta sa fantastičnom crvenom bojom, ili ljuta, takođe prelepe boje, kao odličan dodatak paprikašima i čorbama. Madjarska trpeza je veoma bogata raznim varivima i sosovima koji za osnovu imaju povrće i voće. Učinak okusa možemo povećati načinom pripremanja. Na primer: dosta dobar perkelt pirjamo u malo soka, pokrivenog, pripremamo ga tako reći u vlastitom soku ; ne smemo ga pripremati u mnogo soka ili kuvati. Tehnika kuvanja dolazi do izražaja i u mnogim drugim jelima, njenom odgovarajućom primenom, možemo poboljšati ukus jela. Madjari su narod koji je vekovima živeo u ravnici i negovao kult ishrane sa jelima u kojima je testo, u raznim varijantama, posebno rezanci sa različitim dodacima, veoma zastupljeno. U mađarskoj kuhinji upotrebljavaju i mnogo vrhnja. Pileći paprikaš pripremljen na mađarski način, seckani gulaš, rezanci sa čvarcima i mladim sirom itd. moraju imati kao svoj vrhunski dodatak i vrhnje. Ova i slična jela opravdano uvrštavaju mađarsku kuhinju među najbolje. [image]http://www.zoki.com/images/cook/pasteta-od-sardina-sa-masla.jpg[/image] Pašteta od sardina sa maslacem Potrebno je: 250 g maslaca,1 konzerva sardina,3 srdele,3 jaja. Maslac pjenasto stučemo. Iz tvrdo kuhanih jaja izvadimo žumanjke te ih zajedno sa sardinama i srdelama protisnemo kroz sito. Tu smjesu onda pomiješamo s maslacem. Dodamo sitno sjeckani bjelanjak i ponovno promiješamo. Ovu je paštetu dobro raditi u mikseru. U nj najprije izlijemo ulje od sardina, a zatim dodamo ostale sastojke. Upotrebljavamo je kao namaz za sendviče. Kao hladno predjelo možemo servirati pjenu od sardina, paštetu od jaja, jetrenu paštetu i sirovu kremu od rajčice. Sve to možemo upotrijebiti i kao namaz za sendviče. Kalorije 2060, bjelančevine 48 g, masti 234 g, ugljikohidrati 3 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/papricirani-svinjski-odresc.jpg[/image] Papricirani svinjski odresci Potrebno je: 1. 1/2 kg svinjetine (but, kotlet ili vratina), 2. 1 manji luk, 3. 3 žlice masti ili ulja, 4. 1 žlica crvene paprike, 5. 1 zelena paprika, 6. 1 rajčica, sol, 7. nekoliko žlica vrhnja. Sitno izrezani ili naribani luk popržimo na masnoći, pospemo ga crvenom paprikom, dodamo oprane, stučene i s obje strane posoljene odreske. Malko ih pržimo, zatim okrenemo i nadolijemo malo vode. Pokrijemo i pirjamo gotovo do mekoga. Dodamo oguljen i na kolute izrezani luk, zelenu papriku i na kraju, prema ukusu, još i vrhnje. U jako rijetkom umakupirjamo do kraja. Kalorije 1680, bjelančevine 66 g, masti 111 g, ugljikohidrati 10 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/poubadana-jetra.jpg[/image] Poubadana jetra Potrebno je: 1. 1/2 kg teleće ili svinjske jetre, 2. češnjak, 3. papar, sol, 4. 4 žlice masti ili ulja. Jetru očistimo, operemo i obrišemo. Zgnječeni češnjak izmiješamo s paprom i sa solju. �*iljastim, oštrim nožem napravimo manje zareze i u njih stisnemo zgnječenu češnjakovu kašu. Na ugrijanoj masti ili ulju naglo popečemo jetru sa svih strana. Pokrijemo je i na laganoj vatri pirjamo da bude meka. Ako treba, nadolijemo malo vode. Pirjamo tako dugo dok nije jetra pečena i u sredini. Serviramo je toplu s krumpir pireom, a hladnu uz čaj. Hladna je ukusnija. Kalorije 800, bjelančevine 102 g, masti 66 g, ugljikohidrati 6 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/punjena-paprika.jpg[/image] Punjena paprika Potrebno je: 1. 8 paprika, 2. 500 g svinjetine ili pola svinjskog, pola goveđeg mesa, 3. 2 žlice riže, 4. česno češnjaka, 5. komadić luka, sol, papar, 6. 3 žlice ulja ili masti, 7. 1 jaje, oko 1 kg svježe rajčice.Za zapršku:1. 2 žlice ulja ili masti,2. 2 žlice brašna,3. sol, šećer prema ukusu. Po mogućnosti uzmemo lijepu, ravnu papriku, operemo je, odstranimo peteljku, žile i sjemenke. Pazimo da ne oštetimo papriku. Meso operemo, izrežemo na kocke i sameljemo zajedno sa lukom i češnjakom. Izmiješamo sa 2-3 žlice ulja, jajetom, opranom rižom, solju, paprom i svu masu dobro izmiješamo. Svježu rajčicu skuhamo i propasiramo. Ako imamo mikser onda rajčicu stavimo u vrelu vodu, ogulimo je i izmiksiramo. Od masnoće i oštrog brašna napravimo svjetliju zapršku i zalijemo je propasiranom rajčicom. Solimo i paprimo prema ukusu. Napunimo paprike, i kad umak od rajčice zavrije, stavimo ih u nj i skuhamo. Ako ostane nešto mesa, iz mase oblikujemo okruglice i stavimo ih u umak od rajčice. Zimi, kada upotrebljavamo koncentrat od rajčice, zapršku zalijemo sa vodom, dodamo koncentrat od rajčice i izmiješamo. Kalorije 2085, bjelančevine 187 g, masti 213 g, ugljikohidrati 153 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/razbojnicka-pecenka.jpg[/image] Razbojnička pečenka Potrebno je: 1. Svinjski, teleći ili goveđi bubrežnjak, od svakog oko 15 dkg, 2. 15 dkg teleće ili svinjske jetre, 3. 15 dkg suhe slanine, 4. 2 luka, 2 krumpira, 5. sol, crvena paprika, 6. papar, 2 rajčice, 7. mast ili ulje. Meso, jetra i slaninu izrežemo na jednake komade, isto tako luk i krumpir. Sve sastojke razdijelimo na 4 jednaka dijela i naizmjence nataknemo na štapiće. Posolimo, popaprimo, malo pospemo s brašnom i na vrućem ulju popečemo sa svih strana. Meso ne smijemo nizati na gusto da se može ispeći iznutra. Kad je meso gotovo pečeno, na vrh štapića nataknemo 1/2 rajčice. Možemo peći i na ražnju. U tom slučaju već nabodeno meso umočimo u ugrijano ulje pa položimo na ugrijanu rešetku. Prelijemo masnoćom i stavimo na stol. Kalorije 2326, bjelančevine 71 g, masti 144 g, ugljikohidrati 42 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/riblja_corba.jpg[/image] Riblja čorba Potrebno je: 1. 3 glavice crnog luka, 2. 1 šoljica ulja, 3. 1/2 čaša belog vina, 4. 1 čaša soka od paradajza, 5. so, biber, vegeta, malo sirćeta, 6. 1 suva ljuta paprika, 7. 3 kesice začina za riblju čorbu, 8. mali komadići mešane ribe (rep i glava) rečne ikre i mleča. Crni luk iseckati sitno ili ga samleti, staviti ga u ulje,dodati 1 čašu vode i dinstati ga dok ne bude penasto.Dodati 3 kesice začina za riblju čorbu i dobro promešati da ne bude grudvica, zatim dodati vodu i ostaviti da se kuva.Kod 1. ključanja skloniti čorbu i dodati so, malo bibera, vegetu, sok od paradajza, 1/2 čaše belog vina, ljutu papriku suvu celu (ne gnječiti je) i malo sirćeta.Čorbu uvek probati da bi se pogodio ukus. Staviti je opet na vatru i kuvati je dok ne proključa, skinuti je sa vatre,dodati ribu i izgnječenu ikru i mleč.Ikru i mleč će te prethodno iznječiti sa viljuškom ili rukom. Kuvati je na tihoj vatri oko 10 minuta.Čorba mora da bude ljuta, slana, kisela. Čorbu ne mešati da se riba ne bi raspxala.Vreme pripreme 60 minuta. [image]http://www.zoki.com/images/cook/rigo-jancsi.jpg[/image] Rig?? Jancsi Potrebno je: 1. 4 jaja, 2. 4 žlice šećera u prahu, 3. 3 žlice oštrog brašna, 4. 1 žlica kakaa, 5. maslac, 6. brašno. Pjenasto izmiješamo žumanjke sa šećerom te dodamo oštro brašno, kakao i tvrdo stučeni snijeg od bjelanjaka. Ulijemo u namašćen i brašnom posut lim te pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad se ohladi, raspxolovimo po dužini, jednu polovicu namažemo čokoladnim namazom, a drugu polovicu namažemo nadjevom te je pokrijemo prvom polovicom. Stavimo u hladnjak, pa kad se stvrdne, razrežemo na kocke nožem namočenim u toploj vodi. Nadjev: potrebno je: 1. 1/2 L vrhnja, 2. 3 žličice kakaa, 3. 5 žličica šećera u prahu, 4. 15 dkg čokolade, 5. malo maslaca. U tvrdo stučeno vrhnje umiješamo kakao i šećer u prahu. Time namažemodrugi dio pečenog tijesta. Čokoladni namaz: razmekšanučokoladu izmiješamo s komadićem maslaca i time premažemo jednu ploču. [image]http://www.zoki.com/images/cook/svinjski-kare-s-gljivama-i-.jpg[/image] Svinjski kare s gljivama i šunkom Potrebno je: 1. 4 svinjska karea, 2. 4 ploške šunke, 3. 4 ploške sira, 4. 150 g svježih gljiva, 5. 2 jaja, mali luk, 6. zeleni peršin, sol, 7. 4 žlice masti ili ulja. Karee operemo, stučemo, zarežemo im rubove, posolimo i na 2 žlice ulja naglo popečemo s obje strane. Nadolijemo malo vode, pokrijemo i pirjamo gotovo do mekoga. Zatim kotlete stavimo u namašćenu vatrostalnu zdjelu. Na ulju ili masti malo popržimo izrezani luk, dodamo očišćene i narezane gljive i pirjamo ih dok sok ne povre. Na gljive bacimo jaje, dodamo sitno isjeckani zeleni peršin, malo posolimo i miješamo sve dok se ne zgusne. Odreske pokrijemo s ploškama šunke, na šunku raspxodijelimo gljive i pokrijemoih sa ploškama sira. U vrućoj pećnici pečemo sve dok sir ne požuti. Serviramo odmah sa prilogom od krumpira. Kalorije 2300, bjelančevine 133 g, masti 180 g, ugljikohidrati 16 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/svinjski-tokany-s-gljivama.jpg[/image] Svinjski tokiny s gljivama Potrebno je: 1. 400 g svinjetine, 2. 1/2 luka, 50 g suhe slanine, 3. 2 žlice bijelog vina, 4. papar, sol, peršin, 5. 5 žlica vrhnja, 6. 50 g svježih gljiva. Na kocke izrezanu suhu slaninu malo popečemo, dodamo sitno sjeckani luk i popržimo i njega. Dodamo na ploške izrezano meso i sitno izrezane gljive. Pržimo i stalno miješamo. Posolimo, popaprimo i pokriveno pirjamo u vlastitom soku. Ako treba dolijemo malo vode i pirjamo da bude meko. Zatim nalijemo bijelo vino, vrhnje i provremo. Pospemo sitno isjeckanim peršinom. Serviramo s rižom. Kalorije 1600, bjelančevine 59 g, masti 180 g, ugljikohidrati 12 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/sladoled-od-kave.jpg[/image] Sladoled od kave Potrebno je: 1. 1/4 L crne kave, 2. 1/4 L mlijeka, 3. 3 žumanjka, 4. 3 žlice kristalnog šećera, 5. komadić vanilije, 6. 1 žličica praška za varenac (puding) ili oštrog brašna. Malo mlijeka oduzmemo, a preostali dio skuhamo s kristalnim šećerom, kavom i vanilin šećerom. Žumanjke dobro izmiješamo s praškom za puding ili s oštrim brašnom, s malo mlijeka i ulijemo u vrelu bijelu kavu i stalno miješamo. Kad zavre, skinemo s vatre, još malo miješamo, a onda ohladimo. Procijedimo i stavimo u dio hladnjaka za smrzavanje. Kalorije 1390, bjelančevine 60 g, masti 98 g, ugljikohidrati 91 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/segedinski_pileci_gulas.jpg[/image] Segedinski pileći gulaš Potrebno je: 1. 1 pile od oko 1,1kg, 2. 3 glavice luka, 3. 3 paradajza, 4. 2 mrkve, 5. 25 dkg krompira, 6. mirođija, 7. slatka aleva paprika, 8. mast, 9. kim,so. Pile očistite, operite i nasecite na komade. Na masti propržite naseckani luk i mrkvu narezanu na kolutove, pospite alevom paprikom i smrvljenim kimom, pa dodajte nasečeno meso. Posolite, zalijte vodom i dinstajte na laganoj vatri da meso upola omekša. Tada dodajte krompir nasečen na kockice i oguljen paradajz, narezan na kriške, dolijte još tople vode pa nastavite s kuvanjem da se meso i povrće skuvaju. Gotov gulaš pospite sitno seckanom mirođijom.Vreme pripreme 90 minuta. [image]http://www.zoki.com/images/cook/teleci-odresci-nadjeveni-s-.jpg[/image] Teleći odresci nadjeveni s mesom Potrebno je: 1. 4 odreska (oko 1,2 kg), 2. 1 luk, 50 g suhe slanine, 3. 3 žlice masti ili ulja, 4. 1 žlica koncentrata od rajčice ili 1 rajčica, 5. 1 žličica crvene paprike, 6. česno češnjaka, sol. Meso operemo, odstranimo loj, stučemo i posolimo. 1 kg svinjetine ili teletine sameljemo i izmiješamo sa sitno izrezanom slaninom. Odreske nadjenemo, zamotamo i spojimo s čačkalicom. Sitno isjeckani luk malo propržimo na vrućem ulju ili masti, zatim na nj stavimo odreske i sa svih strana ih malko popečemo. Pospemo crvenom paprikom, dodamo zgnječeni češnjak, koncentrat od rajčice ili oguljenu rajčicu, pokrijemo i pirjamo do kraja. Ukrasimo s kolutima zelene paprike. Poslužimo s krumpirom ilidrugim prilogom. Kalorije 1610, bjelančevine 118 g, masti 102 g, ugljikohidrati 48 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/torta-od-jabuka.jpg[/image] Torta od jabuka Potrebno je: 1. 10 dkg maslaca, 2. 18 dkg oštrog brašna, 3. 6 dkg šećera u prahu, 4. 1 žumanjak, malo cimeta, 5. 6 većih jabuka, 6. malo maslaca, 7. šećer, 3 bjelanjka, 8. 15 dkg šećera u prahu. Zamijesimo, tijesto od maslaca, oštrog brašna, šećera u prahu, žumanjka i cimeta. Razdijelimo na dva dijela i spečemo svaki posebno na ploči od torte (spečemo svijetlo). Jabuke ogulimo, naribamo ih i pirjamo na maslacu, zasladimo po volji. Kad su jabuke i tijesto ohlađeni, namažemo jednu ploču jabukama, pokrijemo drugom i na nju namažemo ostatak jabuka. Od bjelanjaka stučemo tvrdi snijeg, dodamo 15 dkg šećera u prahu, premažemo preko jabuka i malo zapečemo. Kalorije 2925, bjelančevine34 g, masti 107 g, ugljikohidrati 466 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/varenac-od-cvjetace.jpg[/image] Varenac od cvjetače (Puding od karfiola) Potrebno je: 1. srednje velika cvjetača (oko 600 g.) 2. 3 jaja, 50 g maslaca, 3. 5 žlica mlijeka, 4. 3 ravne žlice oštrog brašna, 5. 3 žlice ribanog sira, 6. sol, 2 žlice vrhnja, 7. 2 žlice rastopljenog maslaca, 8. 2 žlice ribanog sira za posipanje. Očišćenu i opranu cvjetaču skuhamo u slanoj vodi i zatim ocijedimo. Izrežemo je na manje komade. Žumanjak dobro razmutimo s maslacem, oštrim brašnom, ribanim sirom i mlijekom. Pristavimo i uz stalno miješanje zavremo. Skinemo s vatre i još miješamo. Dodamo kuhanu, ohlađenu i ocijeđenu cvjetaču. Posolimo i lagano umiješamo tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka. Masu izlijemo u oblik za varenac koji smo iznutra dobro namazali i posuli mrvicama te ga zatvorimo. U većoj posudi zavremo toliko vode da dopre do polovine oblika. Stavimo oblik u posudu i pokrijemo je. Varenac kuhamo na pari oko 45 minuta. Jelo serviramo posuto rastopljenim maslacem, kojem smo dodali vrhnje. Kalorije 1500, bjelančevine 60 g, masti 108 g, ugljikohidrati 60 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/vocni-parfait-sa-vanilijom.jpg[/image] Voćni parfait s vanilijom Potrebno je: 1. 1/2 L mlijeka, 2. 12 dkg kristalnog šećera, 3. 1/2 štapića vanilije, 4. 4 žumanjka, 5. 10 dkg šećera u prahu, 6. 3 dl slatkog vrhnja, 7. 5 dkg grožđica, 8. ušećereno voće, 9. rum. Malo mlijeka oduzmemo, a preostali dio provremo sa kristalnim šećerom i vanilijom. Polagano dodamo žumanjke pomiješane sa šećerom u prahu i razrijeđene mlijekom. Stavimo na vatru i miješamo dok se ne zgusne. Skinemo s vatre i miješamo dok se ne ohladi. Tvrdo stučeno slatko vrhnje te grožđice i narezano voće koje smo namakali u rumu, umiješamo u smjesu. Stavimo u hladnjak da se smrzne. Kalorije 3001, bjelančevine 84 g, masti 84 g, ugljikohidrati 289 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/zecja-pasteta.jpg[/image] Zečja pašteta Potrebno je: 1. prema receptu obrađeni preostali dijelovi zeca i iznutrica (1/2 kg), 2. zelen za juhu, 3. 10 dkg suhe slanine, 4. 2 žlice vrhnja, 5. limunov sok, 6. sol, papar, 1 jaje, 7. 1/2 zemičke. Meso i unutarnje dijelove zeca obarimo i nakon toga operemo u hladnoj vodi. Mesu dodamo zelen i kuhamo dok ne omekša. Očistimo ga s kostiju te ga zajedno s namočenom i ocijeđenom zemičkom sameljemo. Dodamo slaninu izrezanu na kockice, vrhnje, jaje, prema želji limunova soka i papar. Ako je potrebno, dosolimo. Sve dobro izmiješamo. Takopriređenu smjesu stavimo u namašćenu posudu koju možemo dobro zatvoriti. U veću posudu nalijemo vode do polovice. Kada voda zavre, stavimo u nju posudu sa paštetom, pokrijemo je i kuhamo 3/4 sata. Paštetu istresemo tek kad je posve ohlađena. Po želji je ukrasimo i poslužimo. Od prednjeg zečjeg dijela možemo prirediti "kosanicu". Zečjem mesu dodamo 1/4 kg svinjetine i sameljemo, začinimo solju, paprom i sitno nasjeckanim zelenim peršinom. Izmiješamo sa 2 jaja i pečemo u posudiduguljastog oblika. Kalorije 1980, bjelančevine 147 g, masti 133 g, ugljikohidrati 25 g. [image]http://www.zoki.com/images/cook/cudesna-torta.jpg[/image] Čudesna torta Potrebno je: 1. 6 jaja, 2. 32 dkg šećera u prahu, 3. 6 žlica vode, 4. 20 dkg oštrog brašna, 5. brašno, maslac. �*ećer u prahu, žumanjke, vodu i 10 dkg oštrog brašna tučemo 1 sat žicom za snijeg. Dodamo još 10 dkg oštrog brašna i od bjelanjaka jako tvrdi snijeg. Polagano pečemo u velikom obliku za tortu koji smo prethodno namastili i pobrašnili. Ohlađenu tortu razrežemo na tri dijela, namažemo nadjevom, a kremom namažemo i odozgo. Krema od oraha, potrebno je: 1. 20 dkg maslaca, 2. 15 dkg šećera u prahu, 3. 1 dl jake crne kave, 4. 20 dkg samljevenih oraha, 5. 1 jaje. Pjenasto izmiješamo maslac i šećer u prahu. Dodamo jaku crnu kavu, samljevene orahe i na kraju jaje. Sve pjenasto izmiješamo. Kalorije 5520, bjelančevine 98 g, masti 317 g, ugljikohidrati 642 g.
|
|
|
|