Trebam pravni savjet!1 (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Thea -> Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 19:38:06)

Danas je mm donio od poslodavca novi ugovor o radu koji im je dao na potpis,ali moj nije potpisao jer ima nekih nebuloza koje mi nejdu u glavu....Ako tko zna što o tome molim da i kažete da li je to moguće po zakonu..
Evo ovo mi je malo [sm=zmeden.gif]
OBVEZE RADNIKA
1. Nakon prestanka radnog odnosa,Radnik se obvezuje da u trajanju od jedne godine neće samostalno ili nesamostalno za konkurentsko društvo,obavljati poslove iz djelatnosti koju je obavljao kod Poslodavca temeljem ovog ugovora o radu ( mm je automehaničar) .Ukolikopostupi suprutno ovoj odredbi radnik se obvezuje poslodavcu platiti ugovornu kaznu u visini godišnje bruto plače koju je primao kod Poslodavca.
2.za vrijeme zabrane konkurencije opisane u točki 1. ove odredbe radnik ima pravo na mjesečnu naknadu u visini od 50 % prosječne mjesečne plaće koju je primao u razdoblju od 3 mjeseca prije prestanka rada.
3.Ukoliko ugovor otkazuje poslodavac i pri tome ustraje na održavanju klauzule o zabrani konkurencije obvezuje se radniku za vrijeme trajanja klauzule o zabrani isplaćivati plaću kakvu je radnik imao za vrijeme dok je radio.

Mm radi u toj firmi 3 godine i do sad je imao isto ugovor na neodređeno i radno vrijeme je od 8-16h,ali ne rijetko je to bilo do 18 ili na dane kad je slobodan su ga zivkali na defekte jer je najbliži itd.Kaže da neće potpisati ugovor i rekli su mu da ako ne potpiše slijedi otkaz..[sm=smiley13.gif]
Sad me zanima da li poslodavac po zakonu može ovako nešto staviti u ugovor i uvjetovati da se potpiše.
Malo mi je bezveze ova zabrana kao da ako radiš kao prodavač u jednom dućanu ne smiješ nakon otkaza raditi u drugom dućanu kao prodavač......[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

inna -> RE: Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 19:48:42)

ne znam... meni je to glupo. Ni ja to nebi potpisala. Nadam se da ima cura koja se malo više razumiju u pravo

mišica 666 -> RE: Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 19:55:30)

mislim da po zakonu poslodavac ima pravo na ovo. samo ja sam uvjek mislila da se to koristi za neka  npr. znanstvena područja gdje bi poslodavac bio oštećen a ne za ove naše obične poslove. pa kakva bi mu šteta bila ako bi tm radio kod drugoga bezveze samo zezaju ljude. 

tikica_69 -> RE: Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 19:59:14)

IZVORNA PORUKA: mišica 666

mislim da po zakonu poslodavac ima pravo na ovo.

Tocno. Taj dio zakona je iz razloga da ja recimo dam otkaz u T-comu i predjem recimo u Vip pa da se zastiti interes tvrtke, odnosno da se ne bi odavale neke informacije. Tako se i druge tvrtke stite.
Lakse im je placati radnike tih 50% nego imati trajnije stete od konkurencije ako radniku daju otkaz, a ocito da im je to bitno kad i HZZ mora platiti radnika nakon sto se prijavi na burzu.
Mislim da svi ugovori na neodredjeno imaju tu stavku. Ja je imam.

Thea -> RE: Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 20:07:06)

Ma bezveze mi je to..On je automehaničar i jedino to može raditi ma ne može se zaposliti na drugom poslu kao doktor ako ima školu za mehaničara..U redu je to u tvom sluačju tikice ili kao što kaže mišica neka znanstvena područja. Ali za njegov posao mi je bezveze..

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (9.7.2010 20:47:54)

[Sadržaj poruke je obrisan]

mali_f -> RE: Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 20:59:13)

Te stavke vrijede samo u slučaju kada radnik da otkaz da bi prešao k drugom poslodavcu kod kojega bi se bavio istom djelatnošću, a ne vrijede u slučaju kada radnik da izvanredni otkaz zbog povrede od strane poslodavca ( s time da se mora pisano očitovati da se ne smatra vezanim takvim ug o radu) i kada poslodavac da otkaz radniku.

Thea -> RE: Trebam pravni savjet!1 (9.7.2010 21:35:51)

kaže mm da će se u slučaju otkaza zaposliti kao ginekolog pa će to raditi godinu dana..[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Gogule -> RE: Trebam pravni savjet!1 (11.7.2010 11:58:12)

to ti sad svaki poslodavac stavlja u ug. Ja sam to imala već 90-tih kad sam radila u videoteci???? helloooouuuuu
A imam i sad.. a firma se bavi prodajom odjeće?? užas

njanja -> RE: Trebam pravni savjet!1 (11.7.2010 22:54:34)

IZVORNA PORUKA: Thea

Danas je mm donio od poslodavca novi ugovor o radu koji im je dao na potpis,ali moj nije potpisao jer ima nekih nebuloza koje mi nejdu u glavu....Ako tko zna što o tome molim da i kažete da li je to moguće po zakonu..
Evo ovo mi je malo [sm=zmeden.gif]
OBVEZE RADNIKA
1. Nakon prestanka radnog odnosa,Radnik se obvezuje da u trajanju od jedne godine neće samostalno ili nesamostalno za konkurentsko društvo,obavljati poslove iz djelatnosti koju je obavljao kod Poslodavca temeljem ovog ugovora o radu ( mm je automehaničar) .Ukolikopostupi suprutno ovoj odredbi radnik se obvezuje poslodavcu platiti ugovornu kaznu u visini godišnje bruto plače koju je primao kod Poslodavca.
2.za vrijeme zabrane konkurencije opisane u točki 1. ove odredbe radnik ima pravo na mjesečnu naknadu u visini od 50 % prosječne mjesečne plaće koju je primao u razdoblju od 3 mjeseca prije prestanka rada.
3.Ukoliko ugovor otkazuje poslodavac i pri tome ustraje na održavanju klauzule o zabrani konkurencije obvezuje se radniku za vrijeme trajanja klauzule o zabrani isplaćivati plaću kakvu je radnik imao za vrijeme dok je radio.

[sm=zmeden.gif] [sm=zmeden.gif]
 ovako po meni točka 3 sasvim ok....pod 2 je nebuloza jer šta da tvoj muž radi??? da najednom postane zubar ili pilot???? GLUPOST....pitati ću sutra pravnicu pa ti se javim

Thea -> RE: Trebam pravni savjet!1 (11.7.2010 22:55:39)

E da i u ugovoru se sad ne spominje kolika mu je plača...Znači da poslodavac može mjenjati kako ju hoće...[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

njanja -> RE: Trebam pravni savjet!1 (11.7.2010 23:04:18)

ako ti se sutra ne javim na temi, zaboravial sam pa daj mi posalji pp

njanja -> RE: Trebam pravni savjet!1 (12.7.2010 11:48:48)

Thea, evo odgovora: Zabrana je izraz načela zabrane konkurencije poslodavcu i u cijelosti je zakonita jer ju predviđa i sam Zakon o radu. I, ne samo to, već je u konkretnom slučaju i neuobičajeno povoljna za radnika (isplata naknade za čitavo vrijeme trajanja zabrane što inače uopće nije slučaj kod 99% poslodavaca).
Točno je da, ukoliko radnik ne prihvati ponudu ugovora o radu slijedi otkaz (to kaže i Zakon o radu), no ako prihvati ponudu, sukladno odredbama Zakona o radu, ima pravo pobijati izmijenjeni ugovor o radu. Ipak, osobno držim da je to, s obzirom na navedenu povoljnost, nesvrhovito.

Thea -> RE: Trebam pravni savjet!1 (12.7.2010 12:12:11)

[image]http://www.coolfreeimages.net/images/thankyou/thank_you_03.jpg[/image]

Stranica: [1]