vivian
|
Kad sam zatrudnila rekla sam sama sebi "ja ću dojiti pa makar me to ubilo". Sve i same znate kako to boli prve dane, čak i one koje nemaju nikakvih problema. Kući sam iz bolnice stigla s krvavim ranama (imam spljoštene bradavice), ali nisam odustajala. Bol je trajala tjednima, ali nisam odustala. Na prvom pregledu moja malena je na težini bila u plusu samo 70 grama!!!! Pedijatar (vrlo poznat i uvažen zagrebački liječnik) nas je uvjeravao da je sve u redu, da mi kćer dobro napreduje. Ona je htjela sisati, vukla je jako, ali je i stalno plakala.... doktor veli grčevi. Ok, nastavili smo dalje. No, umjesto da se uspostavi kakav-takav ritam hranjenja, mi smo se dojili sve češće (po 3 puta u sat vremena) i plakali sve više. Na drugom pregledu bili smo u plusu još 200 grama, što je s puna dva mjeseca iznosilo manje od 4kg!!!! (rodila se s 3.450, znači nije bila mala beba). Plakanje je postalo cjelodnevna rutina od koje smo se odmarali (hvala Bogu barem na tome) samo noću, macica mala je više bila preumorna i za plakanje pa bi zaspala na 2-3 sata, onako jadna gladna i izmučena. Moje dojke NIKADA nisu bile pune (mame koje doje znaju na koji osjećaj mislim), već stalno prazne kao nakon dojenja. Dijete sam stavljala na prsa sve češće, doktor me uvjeravao da je sve u redu..... ona plače, ja očajna. Začarani krug! Dok jednog dana (par dana do puna 3 mjeseca) ona nije prestala kakati. Jedan dan, ok događa se. Dva dana, ok i to se događa. Tri dana, piše u svim čitabama o dojenju da je to prihvatljivo.... Peti dan! Nisam više izdržala, otišla sam s njom doktoru (opet!), ali on je bio (hvala Bogu) na godišnjem, tako da nas je primila doktorica u drugoj smjeni. Čim je vidjela moju malenu rekla je "mama, ona vam je gladna", a ja naivna "pa kako? sve sam napravila što treba". Vagali smo ju, pa se dojili, pa se vagali....... moje dijete je dobivalo mlijeka jedva dovoljno za bazalni metabolizam! i tako 3 mjeseca! A uvaženi zagrebački pedijatar koji piše knjige i predaje na fakultetu me uvjerava da je moje dijete super! Da stvar bude bolja, kad smo došli k njemu na redovnu kontrolu nakon godišnjeg, gospodin se naljutio i uvrijedio kako smo djetetu dali umjetnu hranu bez njega i njegove privole! Moje dijete danas ima 10 mjeseci i par dana, jede od 3 mjeseca Novalac i zaista super napreduje, nikad više nikakvih problema, od 6. mjeseca jede i voće, povrće, žitarice, meso, juhice.... i sve obožava! A kad je vrijeme za mlijeko, mama i beba se skupa legnu u krevet i maze se dok beba pije iz boce. A i "grčevi" su odmah misteriozno nestali....
|