mirna -> RE: Vodite li djecu na groblje? (18.10.2010 9:38:59)
|
IZVORNA PORUKA: cvrčak Nisam stigla pisati objašnjenje jer smo čekali goste. Uglavnom moj je stav da ne odvođenje djeteta na groblje nema nikakve veze sa učenjem da mrtve treba poštovati. A. je u fazi(vjerojatno iz bajki i priča,a tu i tamo čuje da je netko umro i sl.)da je počela postavljati pitanja a zašto je umro,a gdje je,kada će se vratiti,prije nekoliko mjeseci smo imali drame da ja ne umrem.Nakon višednevnog mog tumačenja i objašnjavanja je počela plakati neka joj obećam da nikada neću umrijeti. Toliko je bila iskreno uplašena mišlju da ću umrijeti da sam na kraju obećala da neću umrijeti. Poslije sam to u razgovoru natuknula poznanici koja je neuropedijatrica i koja je rekla neka ne forsiram,jer očito ima strah,a ne razumije i nije još spremna za takve stvari.Neka pustim.. Ne mislim da je groblje loše mjesto,ali npr. mene jako potrese svaki puta kada odem na bakin grob i ne mogu to sakriti..Ne želim da me ona vidi takvu. Isto tako ne želim ponovno dirati u temu koja ju očito jako plaši i nešto čega se boji- a to je smrt. Istina je da je smrt sastavni dio života i ona će to(nažalost)morati naučiti,samo sve u svoje vrijeme. Zanimalo me vaše mišljenje,s obzirom da okolina vrši stanoviti pritisak da to nije u redu da dijete ne vodim na groblje. Neću je voditi,jer kao što je call napisala želim je zaštititi maksimalno i ne pada mi na pamet traumatizirati je nepotrebno. Kada bude spremna odvest ću je. U tvom slucaju ne bi je ni ja vodila. Dijete ne moze pobjediti strah ako ga guras u situaciju koja ga plasi. Na taj nacin samo povecas traumu.
|
|
|
|