mamacita -> RE: Dječja vjerovanja (8.11.2010 1:18:45)
|
Interesantna tema. Moja djeca (4) uopce ne vjeruju, i muz i ja ih tako ucimo, u Djeda Bozicnjaka (let po zraku na sanjkama koje vuku sobovi), Sv. Nikolu (pranje cizmica i stavljanje na prozor), farbanje jaja na Uskrs, tikve za Noc Vjestica takve slicne fantazije. Mi smo obicavali kupiti svakom djetetu poklon kada se novo dijete rodilo, i rekli smo da je to poklon od bebe koja zeli da bude prihvacena u nasu obtelj. Tako im darujemo ponesto i na Bozic, zato sto je to bebe Isusa rodjendan. No nikakav Djed Mraz / Bozicnjak im to ne donosi i oni to znaju. Mi ne trebamo imati neku fiktivnu pricu i razlog darivanja nase djece, kupimo im igrackicu kada si mozemo to priustiti i kada nam padne na pamet. Djeca nam nisu osiromasena zbog tih istina sto smo im otkrili, nego stovise, ne zive u svijetu fantazije koji jednog dana tako i onako mora doci na vidjelo. Posebno vjernici, oni koji vjeruju u Isusa (u koje spadamo i mi), ne bi trebali vaznost davati Djedu Bozicnjaku na Bozic i obojanim jajima i zecevima za Uskrs. Bozic je rodjenje Gospodnje, a Uskrs je njegovu smrt uvelicalo Uskrsnucem. Gdje je tu mjesto fiktivnim likovima, i bajkama starih naroda?
|
|
|
|