[Obrisani korisnik] (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (1.12.2010 14:04:24)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Ninaa -> RE: Zanimljivosti o Božiću:) (1.12.2010 14:17:18)

Kod nas se je na Badnjak postilo i navečer se spremila posna večera i onda je najstariji član obitelji sa svijećom, slamom i blagoslovljenom vodom ušao u kuću i blagoslovio nas i upalio svijeću na stolu koja je stajala u posudici u koju se stavilo pšenice, graha, bijelog luka, smokava (blagoslov neznam točno ali je jako smiješan).Trebalo je jesti bijeli luk oboden u med jel to štiti od nevolja(to nisam nikada) To smo radili sve dok se nisam udala i to mi jako fali. Pod stol se stavila slama i večeralo se. Nakon toga smo znali otpjevati Božićnu pjesmu i čekati do ponoćke.Na Božić se ne smije ni mesti kuća jel se izmete blagoslov. I uvijek je pošpatalica da je smetno ko na Božić. Kod nas je običaj da se na Božić ne ide u goste, znači samo kod recimo mame i tate ili kod sestara, kod prijatelja i rodbine daljne ne. Djeci su se uvijek nosile jabuke koje su se nazivale božićnicama i trebale su biti debele i crvene. Joj kako mi to fali, uvijek sam sa sestrom raznašala te jabuke i smijala se s prijateljicama. Od kad sam se udala, nas je sad samo troje i šogorica i mm puno tih običaja nezna jel je bio u Njemačkoj pa su se nekako izgubili, ali ja ih na svoju djecu definitivno želim prenijeti pa će se morati naučiti. Lani sam nekako bila tužna jel je curka bila premala da bi nešto shvatila oko Božića, u crkvu ne možemo svi zajedno jel je prezima za nju, a da mi idemo nema je tko čuvati, tak i ove godine ne mogu na zornicu jel je nemam kome ostaviti. Ali kad nas bude više kuća će se oriti Božićnim pjesmama dok će se djeca valjati na slami pod stolom.

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (1.12.2010 14:21:48)

[Sadržaj poruke je obrisan]

pincirotvajler -> RE: Zanimljivosti o Božiću:) (1.12.2010 14:40:00)

mi nikak ne obilježavamo blagdane,samo idemo na ručak kod mm staraca

leilany -> RE: Zanimljivosti o Božiću:) (1.12.2010 14:57:49)

IZVORNA PORUKA: Ninaa

Kod nas se je na Badnjak postilo i navečer se spremila posna večera i onda je najstariji član obitelji sa svijećom, slamom i blagoslovljenom vodom ušao u kuću i blagoslovio nas i upalio svijeću na stolu koja je stajala u posudici u koju se stavilo pšenice, graha, bijelog luka, smokava (blagoslov neznam točno ali je jako smiješan).Trebalo je jesti bijeli luk oboden u med jel to štiti od nevolja(to nisam nikada) To smo radili sve dok se nisam udala i to mi jako fali. Pod stol se stavila slama i večeralo se. Nakon toga smo znali otpjevati Božićnu pjesmu i čekati do ponoćke.Na Božić se ne smije ni mesti kuća jel se izmete blagoslov. I uvijek je pošpatalica da je smetno ko na Božić. Kod nas je običaj da se na Božić ne ide u goste, znači samo kod recimo mame i tate ili kod sestara, kod prijatelja i rodbine daljne ne. Djeci su se uvijek nosile jabuke koje su se nazivale božićnicama i trebale su biti debele i crvene. Joj kako mi to fali, uvijek sam sa sestrom raznašala te jabuke i smijala se s prijateljicama. Od kad sam se udala, nas je sad samo troje i šogorica i mm puno tih običaja nezna jel je bio u Njemačkoj pa su se nekako izgubili, ali ja ih na svoju djecu definitivno želim prenijeti pa će se morati naučiti. Lani sam nekako bila tužna jel je curka bila premala da bi nešto shvatila oko Božića, u crkvu ne možemo svi zajedno jel je prezima za nju, a da mi idemo nema je tko čuvati, tak i ove godine ne mogu na zornicu jel je nemam kome ostaviti. Ali kad nas bude više kuća će se oriti Božićnim pjesmama dok će se djeca valjati na slami pod stolom.

bas si ovo lijepo napisala......

i kod nas su slicni obicaji,samo isto se to nekako izgubilo....jedino sto postimo na badnjak,idemo na polnocku,blagoslovit hranu.....i kad dodemo iz Crkve onda jedemo svi skupa.....
i da,kod nas se isto neide na Bozic nikome...eventualno kak je nina rekla,samo roditeljima i bracama/sestrama....ali u mom slucaju svi smo skupa za Bozic tako da u globalu neidemo nikuda okolo...

inna -> RE: Zanimljivosti o Božiću:) (3.12.2010 17:48:29)

Dok sam odrastala kod nas je u predbožićno vrijeme uvijek bio kaos...mama je sve spremala u zadnji čas, jurcala po kući cijeli tjedan i vikala kako ništa neće stići, sva živčana bi na Badnjak navečer još ribala pločice i moram priznati da zbog toga nekako ne volim ova zadnja 2 tjedna u godini i jedva čekam da prođu Seta tri kralja i sve se vrati u normalu. Prvi, najljepši Božić sam doživjela prije 3 godine kad smo mm i ja otišli kod njegovih roditelja u Bosnu. Skupili smo njegova braća, sestre i mi, bilo je puuuno snijega i baš je bio ugođaj kao iz filmova. Na Badnjak se navečer nakon što okitimo bor pjeva "U sve vrime godišta" i onda se ide na polnoćku, kasnije se večera. Tako sve smireno, osjeća se neka povezanost i zajedništvo. Lani smo bili prvi puta s Domijem i isto je bilo prekrasno. Ove godine na žalost nećemo ići, ali skupit ćemo se kod sestre od mm na Božić.

mare00 -> RE: Zanimljivosti o Božiću:) (4.12.2010 14:44:05)

A meni je Bozic najljepsi blagdan u cijeloj godini....jos da ima malo snijega....!!!!
KOd nas se to bas slavi, na Badnju vecer se kiti bor, svi zajedno veceramo, onda idemo svi na ponocku!!! [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A prosle godine za Bozic sam bila kod svekra i svekrve u Bosni, ma super mi je bilo, kod njih se za Badnju vecer skupe svi u kuci, onda kao starjesina kuce ulazi sa svjecom i psenicom, ako se dobro sjecam, i moli se neki blagoslov!!! Jede se posni gusti grah(to sam isto prvi put vidila), uglvnom posti se do ponoci, onda poslije ponocke se isto jede sarma, peceno meso, kolaci itd...i da pije se crno vino uz grah!!!

A ove godine posto mi je termin blizu ostajemo s mojima za Bozic u Zadru...[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]a falit ce mi snijeg, to mi je nekako pravi ugodjaj Bozica...

Stranica: [1]