anaxx -> RE: Sok od bazge (24.5.2011 9:11:41)
|
Bazga [image]http://www.kota-gorskikotar.com/images/bazga-skrinja2.jpg[/image] Drvo bazge tisućama je godina cijenjeno kako zbog osebujnog mirisa i ljepote tako i zbog ljekovitih svojstava. Tako je i u ravnogorskom kraju čest ukras dvorišta ili vrtova, a ima i počasno mjesto među prirodnim lijekovima iz "bakine škrinjice". U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi bazge: cvijet, lišće, bobice, kora i korijen. Cvijet bazge: Cvijet bazge bere se u lipnju, dok se još nije posve rascvao i to za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo i naglo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati prirodnu boju, jer u protivnom, ukoliko pocrni, mora se baciti. Osušeni cvijet bazge sprema se u dobro zatvorene posude. Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge, ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Čaj se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi ublažio osip i ubrzao oporavak. Čaj od cvijeta bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, a budući da djeluje opuštajući, ublažava i kašalj, te pomaže kod astme. Cvijet bazge djeluje i kao diuretik, olakšava zadržavanje tekućine i eliminira otrovne tvari iz organizma. Destilirana bazgina vodica odličan je tonik za lice, a tonik od bazgina cvijeta dobar je za srce. Pržite li pak u ulju cvijet umočen u tijesto dobivate zdravo jelo, a odlično je i osvježavajuće piće od bazgina cvijeta, takozvano vino od bazge. Lišće: Lišće bazge bere se tek kad je potpuno razvijeno. Svježe tučeno lišće stavlja se na bolna mjesta kao oblog, a zanimljivo je da su svježe listove bazge naš preci nekoć stavljali na sljepoočnice kako bi olakšali glavobolju ili bi njima trljali lice kako bi otjerali insekte (pri tom treba paziti na moguće reakcije kod osjetljive kože). Čaj od lišća čisti krv i najbolje je sredstvo protiv nečiste kože. Pomaže kod gihta. Dobar je protiv neugodna tjelesnog zadaha. Čaj od bazgina i orahova lišća otklanja nesanicu. Čaj od lišća i kore pomaže kod začepljenosti, ali i kod nemogućnosti zadržavanja mokraće. Bobice bazge: Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije. Bobice koje uz obilje C vitamina sadrže i B1, B6, C2, E te J vitamin mogu se sušiti ili pripremati kao sok, džem ili marmelada. Kora: Kora bazge sabire se sa debljih grana u proljeće. Upotrebljava se njen srednji, zeleni sloj. Prije upotrebe gornju kožicu treba sastrugati i baciti. Kora ima jednaku ljekovitu vrijednost kao i cvijet, no ona još liječi i bolesti bubrega, srca i jetre. Od korijena i kore bazge može se pripraviti korisna mast protiv ekcema i psorijaze, a ako se ukuhaju u čaj, mogu se koristiti i kao vodica za ispiranje usta. Korijen i kora bazge jaki su laksativi stoga se ne smiju uzimati bez liječničkoga nadzora. U trudnoći ih izbjegavajte. OPREZ!!! Sirova je bazga otrovna stoga je ne upotrebljavajte u tom obliku. RECEPTI: ČAJ OD BAZGE: Čajnu žličicu prelijte s četvrt litre kipuće vode, nakon nekoliko minuta procijedite i pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.Osvježavajuće je i ljekovito piće spravljeno od cvjetova namočenih u vodi. ČAJ OD BAZGINA LIŠĆA: 7-8 listića bazge 2 dcl vode Listiće preliti s kipućom vodom te kuhati na laganoj vatri 8 minuta. Nakon toga ocijediti i dodati žličicu meda. To je odličan napitak za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća želuca i crijeva. ČAJ ZA PREZNOJAVANJE: 2 čajne žličice cvijeta 2,5 dcl vode Cvijet bazge preliti s vrućom vodom, nakon deset minuta procijediti i piti tijekom dana gutljaj po gutljaj. TONIK OD BAZGINA CVIJETA: 25 cvjetova bazge 2 l vode 2 kg šećera 2 limuna Staviti šećer i narezani limun u tavu, dodati vodu, te zagrijavati dok se šećer ne otopi. Rashlađeno preliti preko cvjetova. Pokriti i pustiti da odstoji 2 dana, zatim procijediti i razrijediti vodom u omjeru 1:3. MARMELADA OD BOBICA: 2 kg bobica zgnječimo ili propasiramo te kuhamo u malo vode uz dodatak 1/2 kg šećera. Kad veći dio tekućine ispari, smjesu spremimo u staklenke. Marmelada je vrlo ukusna i zdrava. Od bobica kojima dodamo limun bez kore i nekoliko bobica žutike načinimo sirup u sokovniku. Kod vodene bolesti skuhamo vino s bobicama i pijemo pomalo i što češće. POHANA BAZGA: sastojci za 4 osobe: 8 velikih cvjetova bazge ulje za prženje tijesto za paniranje: 8 dag brašna, 1 dl piva, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, solŽumanjke sol, pivo i brašno pomiješajte. Dodajte snijeg od bjelanjaka. Oprane i osušene cvatove bazge uvaljajte u brašno, namočite u tijesto i spustite u ne prevruće ulje. Umjesto piva možete upotrijebiti i mlijeko ili bijelo vino. Ako želite da jelo bude slatko u tijesto dodajte 2 žlice šećera. EVO, OVO SAM JA NAŠLA, DAKLE SAMO ZA KORU I KORIJEN GOVORE DA NIJE DOBAR U TRUDNOĆI JER DJELUJE KAO LAKSATIV!!!
|
|
|
|