njanja
|
izvor: dnevnik.hr To smo pitanje postavili na svim važnim adresama. I na svakoj sa sebe peru odgovornost. Popis mogućih Paravinjinih žrtava samo raste. Držale su ga četiri policije. Ali sve su ga pustile na slobodu. Iz dana u dan, sve je više stravičnih detalja o serijskom silovatelju, Draganu Paravinji. Godine 2003. u Srbiji je osuđen na 4 godine i pet mjeseci zbog silovanja i pokušaja silovanja. Raspisana je i tjeralica. Kaznu nikad nije odslužio. Pobjegao je u Hrvatsku. Za pokušaj silovanja 2005. optužen je i u Istočnom Sarajevu i u Republici Srpskoj. Godinu poslije, uhićen je u Sloveniji ali pušten uz jamčevinu. Godine 2008. privela ga je i njemačka policija. Utočište je svaki put našao u Hrvatskoj, gdje je mirno živio i radio kao vozač kamiona. Policija tvrdi, čim su dobili prvu Interpolovu obavijest, u siječnju 200.7, svoje su napravili, ali ga nisu mogli izručiti jer ima hrvatsko državljanstvo. ''Što znači da se o tjeralici izvješćuje ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske i državno odvjetništvo i tu sve aktivnosti Hrvatske policije prestaju'', rekao je Milijan Brkić, zamjenik ravnatelja policije. Zašto ministarstvo pravosuđa nije zatražilo preuzimanje progona putem međunarodne pravne pomoći? Kažu, Srbija od nas to nije tražila. ''Od RH nije zatraženo niti preuzimanje izvršenja kazne zatvora za Paravinju te bez takvog zahtjeva nije bilo moguće niti provesti izvršenje'', pojasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Da stvar bude gora, Paravinja je jednu djevojku pokušao silovati i u Hrvatskoj kod Omiša u lipnju prošle godine, što je ona prijavila tek prije nekoliko dana. A pojavila se informacija da se 2009. udvarao i Vjeri Malovikovoj, Slovakinji koja je pod čudnim okolnostima nestala dok je njezin suprug plaćao račun, a čije je tijelo pronađeno kod otoka Murtera. Priča očito dobiva sve strašnije dimenzije. ''Muškarac kojeg sam poznavala iz viđenja, po liku, presreo me u mraku na ulici i ugurao u automobil, a taj pakao i dramu koju sam proživjela nikad neću i ne mogu zaboraviti. Tek kasnije sam saznala njegovo ime, Dragan Paravinja, danas ponovno proživljavam tadašnje traume'', dramatično je svjedočanstvo jedne Paravinjine žrtve. 34-godišnja žena detalje monstruoznih djela ispričala je za beogradski Blic. Zbog stresa, više ih ne želi ponavljati. ''Najvažnije je da niti jedna država u regionu neće na određeni način štititi ove osobe koje čine ovakva krivična dela'', rekao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH. Slučajeva poput ovih u Hrvatskoj je 310. I dok se mnogi ubojice, silovatelji i kriminalci bezbrižno i dalje možda šeću Hrvatskom i kriju iza državljanstva - institucije se pravdaju. Da je Srbija zatražila od Hrvatske da preuzme progon, do ovoga ne bi došlo.
< Poruku je uredio njanja -- 28.6.2011 10:19:12 >