Krky -> RE: Hodalica..da ili ne? (20.3.2012 9:36:41)
|
Moja 1. je bila u hodalici jer se prije 18 g. ništa nije pričalo protiv niti se oko toga dizala buka, a u nju sam je stavila tek kad je potpuno samostalno sjedila. ". nisam smjela zbog neurorizičnosti (hipoksije). Izričito mi je rečeno da je ne koristim. Išao je na vježbice na Rebro i njegovo se tijelo trebalo stimulirati vježbicama, dok hodalica zapravo pruža određenu pasivnost, jer dijete ne koristi svoju težinu i vježba ravnotežu, ne vježba padove (doček na ruke) dakle, "preskače" normalan razvitak. Djeci bez poteškoća, ja baš ne vjerujem da će nešto naštetiti, ali nije točno ni to da će zbog nje prije prohodati, jer koji je bebač spreman, prohodat će, koji nije - neće do 15 mj. Moji (prvo dvoje) su prohodali u otprilike isto vrijeme. prvo iz hodalice, a drugi (s neurorizikom) je u hodali bio svega par puta. No, razlike je ipak bilo, jer je on čim e prohodao bio stabilan, siguran i okretan, dok gospođica prva to nije. E sad, da li je to samo zbog njegovog stimuliranog razvoja vježbicama ili je hodalica učinila svoje - ja ne mogu znati, ali uspoređujući kasnije s blizancima koji hodalicu nikad nisu upoznali, prohodali s 13 mj i to poput st. brata, očito je bolje "bez". Z<dnjem malcu kupili smo hodalicu prije nego je prohodao, s 11 mj. i to samo zato jer su se 4-godišnji blizanci ganjali "vozilicama" po kući pa smo ga u hodalici pridružili zabavi. Inače, ako se baš traži savjet, ja bebača s neurorizikom ne bih stavljala u hodalicu (rađe u ogradicu), moje malo (koje nosim) pustit ću da slobodno puzi, sjeda, diže se i prohodava uz namještaj. Ako promet bude pregust (a bit će) ili ću ogradit dio prostora ili u ogradicu. A i što se tiče toga kako hodalica pomaže mami, to baš i nije sasvim točno, jer kad se malac odveze, sve mu je dostupno i svaki čas moraš pazit. Moguće je i zapinjanje i prevrtanje i pričepljeni prstići i diranje i otvaranje svega i svačega...ali ko ih baš voli - nek izvoli.
|
|
|
|