Pomoć oko pranja dječje robice... (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

mala pcelica -> Pomoć oko pranja dječje robice... (6.8.2012 21:24:24)

Ne znam koji bi naslov stavila ali nije to sad ni bitno...

Svu Majinu robicu koja joj je bila mala, odkako je bila beba pa sve do sad sam davala djeverovoj ženi jer ima malu mladju od Maje 8 mjeseci tako da je sve mogla nositi. Sve je to bila očuvana robica koju je Maja većinom dobila od jedne žene iz Švicarske,znaci njena mala ju je nosila prije Maje ,a i poslje maje je sve izgledalo kao novo.
Medjutim kako je dopalo u ruke djeverovoj zeni to je sada sve uništeno [sm=smiley19.gif] to sam tek neki dan vidila kad sam isla da razvrstam robicu sto cu dati u udruga Andjeo Gabrijel...sve stoji kod svekrve na katu u vrećama jer je dj. zena sve sto omali njenoj maloj spakuje i donese kod svekrve...
Malo je reci da sam bila zaprepaštena stanjem robice [sm=smiley21.gif] ono sto je bilo rozo to je sada sivo,bijelo je sivo i zuto, plavo je prljavo plavo,a da ne pričam kako je sve fleka na fleki,nije mi jasno kako je uspjela zaflekati robicu za djete od 1,2 il 3 mjeseca, ajde za ovo kasnije kontam od dohrane, ali sa ovim ne znam sta je radila, čarapice za tek rodjenu bebu se crnena tabanima[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] ,plišana odjelca su kao spaljena [sm=smiley13.gif] kad sma joj davala robicu napomenila sma ju da ju pere, suši i pegla sa unutarnje strane i kad pere da vodi računa o bojama, jer valjda cu ja nekad imati još djece pa ce mi ta ista robica trebati, al ne vrijedi krmači reci...ali ajde sta je tu je sad...

Mene sad zanima dali netko zna kako da tu robicu sto je posivila ponovo vratim u prvobitnu boju? Fleke cu probati skiniti sa nekim sredstvom,a plisane stvari mogu da bacim jer ih je peglala sa vanjske strane pa izgledaju otrcano i grubo ...
Morala sam se malo izjadati jer mi to toliko zao došlo da sam na kraju sjela i oplakala [sm=smiley19.gif]

cuba -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (6.8.2012 21:31:46)

Ajoj[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Eto, budi dobar - pojedi gov__, nažalost[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
To ti je čisto lekcija da više nikome ne posuđuješ ništa. Nevjerojatno kako se ljudi bezobrazno odnose prema stvarima koje nisu njihove.
Meni se po tvom postu čini da ona većinu te robice nije ni oprala nakon korištenja (mislim crne čarapice[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]).
Za mrlje ti preporučam Ariel (ja koristim u spreju), oko 25-30kn je boca od pola litre u dm-a. Meni svaku Rokovu mrlju opere i prezadovoljna sam njime.
Ostalu robicu probaj staviti na veću temperaturu, pretpostavljam da je većinom pamuk pa će izdržati. Probaj i 2-3x oprati.
Držim fige da uspiješ spasiti bar dio[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

seraphyme -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (6.8.2012 22:11:45)

šta hoda po selu- dobije po čelu  uvijek ista priča, al jebga, znaš za ubuduće, jel da. probaj pervol za šarenu obleku, i to što veli cuba za fleke

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (6.8.2012 22:31:50)

znam da je tako,al mislila sam ajd rekla sam joj nek malo povede računa,al nju boli dupe,ona ne planira vise djece,tak da njoj to nista ne znaci...ma odmene nece sigurno vise dobiti ništa...tad kad sma i njoj dala ,nesto robice sma dala i još jednoj zeni za njenu malu,ona mi je vratila sve uredno i onako kako je bilo i njoj cu sigurno opet dati kad budem imala,al ovoj kravetini ni opanke više... kad sma vidila jednom da joj se mala valja po travi u majinim hlačicama koje je dobila na poklon od moje sestre,a koje su koštale ko svetog petra kajgana,mrak mi pao na oči,sve su ostale zelene na koljenima i to nema sanse da se skine nisačim...kod mene se i dan danas zna koja je odjeca za po kuci i valjanju u blatu i travi,a koja je za negdje ići,a ona sve pomjesala i unistila...
probacu nesto od toga sto ste rekla,valjda ce se nesto vratiti u prvobitno stanje[sm=smiley13.gif]

krijesnica3 -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (6.8.2012 22:42:05)

i mi živimo na selu i kćer ima točno odvojenu odjeću za doma i nekamo ići jer bi inače sve uništila, jedino mi je žao da ne iznosi puno ljepšu odjeću, a bebaču nemam još odvojeno osim par kompletića a ne želi partlek nositi trga ga sa sebe. imam i ja šogoricu koja ništa ne pazi i s kojom sam naučila lekciju da se pouđeno ne vrača kući nego u smeće.

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (6.8.2012 23:04:40)

maja je i kao beba imala sortiranu robu,ako se nesto izmelja ja natopim sa nečim za fleke i to sa pranjem ode...e da još mi ona kaze necu ja to prati u omekšivaču da mi djete ne dobije alergiju,ja joj kazemda ima od Chica omeksivač koji je za novorodjenčad ,ona ni da čuje...zato i je sva roba rapava i kruta..... ma joj plače mi se još uvijek [sm=smiley19.gif] mozda ce neko misliti da sam luda sto se nerviram oko toga,al meni to puno znači,znam da cu pola te robe morati baciti jer po izgledu to ne liči ninašta ,pa ću za drugo morati kupovati,a znam da sam toliko robe imala koja se mogla još dosta puta iskoristiti da ju ova nije sjebala....

Zvonki -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (7.8.2012 9:48:24)

Odjeću koja je pokupila drugu boju pokušaj oprati sa sredstvom iz DM-a za skidanje boje Dr. Beckmann. Meni je to pomoglo kada mi se slučajno nešto obojalo u pranju.
Moj savjet je da pokušaš s tim, mrlje sa sapunom Wanisch, natrljaj mrlje ii ostavi da stoji pa operi. Nažalost, ta odjećica više neće biti kako je trebala biti da si je posudila nekome tko pazi na stvari ali vjerujem da uz malo muke možeš popraviti barem malo stanje.

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (7.8.2012 10:24:24)

hvala cure,oticu uzeti onda to iz dm-a, a za veniš sapun sam isto čula daje dobar samo sto ga ja jako dugo nisam nigdje vidila da ima,ima samo onaj tekuci i u granulama...gdje njega da kupim?
čarapice cu isto namociti protiv fleka i staviti na iskuvavanje,vidi se da su one oprane,ali su ostale crne na tabanu kao da je djete hodalo u njima boso po prljavom podu,stvarno ne znam kako je to uspjela jer su to one jako male čarapice,da ne kazem prve koje beba obuje [sm=zmeden.gif]

Zvonki -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (8.8.2012 7:53:24)

IZVORNA PORUKA: mala pcelica

vidi se da su one oprane,ali su ostale crne na tabanu kao da je djete hodalo u njima boso po prljavom podu,stvarno ne znam kako je to uspjela jer su to one jako male čarapice,da ne kazem prve koje beba obuje [sm=zmeden.gif]

Moguće da je čarapica povukla boju ako je beba nosila neke cipelice koje su puštale boju? Obzirom da se bebama često znoje nožice, možda je to? [sm=smiley13.gif] Ako je boja, teško da će ti i otići ta boja sa čarapica...

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (8.8.2012 9:31:49)

ne liči mi na boju,već onako kao kad mi odrastli hodamo čarapama po podu pa ih uprljamo i onda ta fleka nece da se skine,nego ostane zamazano...al kako god bilo,vec su u kanti za smeće [sm=smiley13.gif]

Ninaa -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (8.8.2012 16:34:18)

Ja većinu mrlja skinem sa Jarom za suđe s njim perem suđe i natopim fleku i stavim u pranje, a plišana odjelca probaj ponovo oprati pa možda se malo stanje popravi, meni je isto par njih kad su mi tu peglale mama i šogorica opeglale s prave strane, ali kad sam opet oprala nije se vidjelo, imaju i one neke krpice koje se stavljaju u mašinu možda bi i to pomoglo. Zato ja robu posuđujem samo sestri jel znam da će ona vratiti kak treba.

Lotte -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (8.8.2012 17:05:11)

Za mrlje ti je super Ariel proffesional - čak nedavno uspjela skinuti mrlju od plijesni s njim. A za ostalo ti nema pomoći. Eventualno osušiti u sušilici kako bi robica barem dobila na mekoći.

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (8.8.2012 21:57:12)

znam da bi ta sušilica bila super za robicu,al nemam ju ...

Sunshine28 -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (10.8.2012 11:12:22)

koliko ja mogu skuziti, ako ti se ta zena toliko boji alergije od omeksivaca, a i po stanju robice, bit ce da je ona svu tu odjecu prala zajedno na 90 ili rucno iskuhavala....imam prijateljicu koja je tako upropastila pola odjece za novorodjence jer joj je svekrva isprala mozak da sve od bebe mora na 90!!! bas to sto kazes, nakon jednog pranja plisana odjeca kruta i za bacit, a sve boje neprepoznatljive...
ja stvarno nisam štedjela na kupovini robice i opcenito tekstila za bebicu koju cekamo, nisam imala od koga dobiti niti jednu carapicu pa sam sve morala kupiti i onda sam rekla neka bude lijepo i kvalitetno jer planiram imati jos djece... i zato da bi sprijecila ovakve situacije vec sam par puta ispala bezobrazna..zadnje - rodjakinja koja je tek ostala trudna kada je vidjela moju robicu sva se obradovala i rekla "pa ja necu nista kupovati, taman ce nam bebe biti tolika razlika da moja moze nositi od tvoje", na sto sam joj ja bez uvijanja odgovorila da ja necu posuđivati nikome odjecu od moje bebe jer planiramo jos djece i da cu cuvati za njih...kasnije mi je mm rekao da se uvrijedila....bas me briga....
u buduce preporucam ovaj stav - nisi ti svoje nasla na cesti

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (10.8.2012 12:13:20)

ne vjerujem da je prala na 90,više mi se cini da je prala tamno sa svijetlim i da je od toga boja prešla,a u stvari ko zna sta je sa timi radila...i kao sto kazes nista vise neće od mene dobiti.... kad se samo sjetim koliko sam majinih cipelica i sandala dala njenoj maloj,a sve novo novcato jer je maji brzo rastla nogica pa nije stigla ni da ih iznosa,dodje mi da se ugrizem za guzicu,bolje da sam sebično čuvala pa makar mi samo stajale u ormaru nego da ih ona razjebe....

Sunshine28 -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (10.8.2012 12:56:49)

ja sam svoju lekciju sa posudjivanjem odjece apsolvirala sa svojim krasnim prijateljicama jos kao tinejđerica tako da, osim sestri, ne posudjujem vise nikome nista...ma sta god oni mislili...ako sam sigurna da nesto necu nositi/koristiti sama ponudim drugima i darujem...
sada ti je gotovo, ali barem znas kakav stav zauzeti ubuduce...sretno sa spasavanjem barem djela robice, i meni je ariel profesional dobro sluzio...

Vjeverica ST -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (13.8.2012 12:24:18)

grozno.........
ja sam svoju robicu uništila jer su mi rekli peri sve na 90 C..... Sad mi je ža, a maloj ne perem nego po potrebi, kako koju boju i materijal..... Eto, nisam znala da se plišano pegla s druge strane...[sm=jezicek.gif]

a mogla ti se bar ispričat šta je to napravila?!
možda je to njoj normalno? pa pitaj ju indirektno pa nam javi [sm=zmeden.gif]

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (13.8.2012 12:53:07)

pa ne pričam sa njom [sm=smiley36.gif]
juče oni bili kod svekrve i vidim na maloj gornji dio trenerke BIJELI,novi mi maji uzeli da ima kad ide negdje,nije svaga par puta obukla i prerastla ga,ona to maloj obukla da se valja po travi i pijesku...[sm=hudicek1.gif] ne znam kako sam se iskontrolisala da ne skinem to sa male ...nije mi dijete nista krivo,šta ona zna,al ova krava ko da namjerno to radi....

seraphyme -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (14.8.2012 0:27:00)

pčelica, aj se malo smiri. znaš za ubuduće, šteta je već napravljena, a ti se oš pokidat ko pekinezer na lancu. spasi što se može i više ne posuđuj i fajrunt

mala pcelica -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (14.8.2012 7:39:58)

grizem kao čivava [sm=kuza.gif] [sm=smiley36.gif]

seraphyme -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (14.8.2012 20:37:41)

i ljuta ko leptir[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Vjeverica ST -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (16.8.2012 9:35:07)

a dobre ste [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

elven -> RE: pomoć oko pranja dječije robice... (16.8.2012 23:10:18)

Pčelice, operi taj plišasti dio sa omekšivačem, ali dva puta isperi i smanji okretaje ako mašina ima 1000 ili više i nemoj ih sušiti vani da se ne skore već probaj u zatvorenom, ne peglati da stisneš nego onako pređi sa parom (naopačke naravno), to je draga puno posla, ali ako ti se da ovakva tortura upali..., na kraju krajeva ako imaš koga od susjeda sa sušilicom nek ti samo 60 min prosuši taj veš, a to je ziher....Sretno

Stranica: [1]