Bebys
|
Zdravlje trudnice, ali i djeteta koje će se tek roditi uvelike ovisi o prehrani tijekom trudnoće. Najvažnija je kvaliteta, a ne količina. Idealan omjer BJELANČEVINE UGLJIKOHIDRATI MINERALI VITAMINI TEKUĆINA BROJ OBROKA Od žgaravice pati svaka druga trudnica Trudnoća znači debljanje i, ako ste žena koja drži do sebe, to će vas sigurno zabrinuti. Ako ste još i žena koja brine o zdravlju, ionako vodite računa o tome što jedete i je li vam prehrana dovoljno zdrava. O tome ćete naročito brinuti u trudnoći, kad je to posebno važno - koliko zbog vas, tako i zbog djeteta. Jer, zdravlje djeteta koje će se tek roditi uvelike ovisi o vašoj prehrani tijekom trudnoće. Dakle, što i koliko jesti u trudnoći? Pogreška koju čine mnoge žene je uvjerenje da moraju jesti za dvoje, a to je varka. Možda se čini logičnim da ćete trebati više energije zato što nosite "dodatni teret" i zato da biste udovoljili potrebama čeda. Ipak, nije tako jer se vaš metabolizam privremeno usporava, pa su potrebe za energijom manje. Tijelo bolje čuva masnoću, kako bi je unaprijed osiguralo dovoljno za dojenje. To je vjerojatno evolucijski mehanizam razvijen da ženama kamenog doba pomogne pri preživljavanju razdoblja nestašice. Najvažnije je jesti kvalitetno, ne samo radi vas, nego da bi dijete bilo zdravo i primjerene težine i dužine kad se rodi. Predebele trudnice izloženije su bolestima, osobito eklampsiji i preeklampsiji, a osim toga prepun želudac pritišće jetru i bubrege. Pravilna prehrana je ona koja je uravnotežena po kvaliteti i količini. Budući da se kalorijama izražava energetska vrijednost namirnica, treba paziti da njihov unos ne bude pretjerano Američka istraživanja pokazuju da trudna žena treba oko 2000 dnevno, osim u posljednja tri mjeseca kad joj treba još 200 kalorija (dojenje, ipak, zahtijeva više kalorija - 300 do 400 više tijekom prva tri mjeseca). Da biste provjerili dobivate li prehranom dovoljno kalorija, najbolje je vagati se svakoga tjedna: dobijete li više od pola kilograma, pretjerali ste! Prehrana mora sadržavati tvari što spadaju u tri osnovne kategorije: bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Zatim slijede mineralne soli i vitamini, koji zapravo nisu hrana, ali su potrebni za dobro funkcioniranje organizma. Idealan omjer Različite namirnice sadrže različite kombinacije bjelančevina, masti i ugljikohidrata, triju osnovnih skupina hranjivih tvari. Neke su bogatije bjelančevinama, a sadrže manje masti i šećera (krto meso, riba, nemasni sirevi), druge su bogatije šećerima, a imaju manje bjelančevina i masti (tjestenina, riža, kruh, marmelada, med), ostale su bogate mastima, a ostalih hranjivih tvari imaju manje (maslac, ulje, slanina). Prehrana mora biti sastavljena od različitih namirnica, što sadrže različite kombinacije hranjivih tvari. BJELANČEVINE Dnevna potreba trudnice za bjelančevinama je 1,5 g za svaki njezin kilogram, u prosjeku, 8 dag dnevno. Bjelančevine se nalaze u namirnicama životinjskog (meso, sir i mliječni proizvodi, piletina, riba, salame) i biljnog podrijetla (mahunarke, voće). Mlijeko ima veliku hranjivu vrijednost, sadrži bjelančevine, masti i šećere, pa predstavlja kompletnu namirnicu. Ipak, u trudnoći ga ne trebate pretjerano piti. Meso je najbogatiji izvor bjelančevina, ali ga nemojte previše jesti. Dobar izvor bjelančevina su mahunarke (grah, grašak, leća, suha i svježa). Jedanput tjedno jedite jetra ili druge iznutrice: Potrebu za mastima prije svega valja zadovoljiti uljima biljnog podrijetla (maslinovim, suncokretovim), a ne preporučuju se masti životinjskog podrijetla (maslac, mast, slanina). Izbjegavajte i vrhnje. Dnevni unos masti ne smije biti viši od 7 dag (oko 630 kalorija). UGLJIKOHIDRATI Većinu kalorija iz prehrane treba dobiti iz ugljikohidrata, a oni se ne nalaze samo u šećeru, nego i u medu, marmeladi, tjestenini, kruhu, riži, palenti, krumpiru itd. Dobar izvor ugljikohidrata je i svježe voće, što nikad ne smije izostati iz jelovnika trudnice. MINERALI Elementi što nemaju kalorijsku vrijednost, ali su neophodni i za majku i za dijete, su minerali. Željezo, kalcij i fosfor najvažniji su među njima, osobito u posljednjim mjesecima trudnoće. Kalcij je neophodan za izgradnju kosti i hrskavice djeteta, ali ga treba biti dovoljno zato da dijete ne bi trošilo majčine rezerve, neophodne u razdoblju dojenja. Stoga trudnica treba barem 1,3 g kalcija dnevno, a najviše ga ima u mliječnim proizvodima. Željeza je potrebno oko 20 mg dnevno, a važno je za stvaranje crvenih krvnih tjelešaca u djetetovoj krvi. Ima ga u povrću, osobito u mrkvi i špinatu. Uravnotežena prehrana osigurava dovoljan unos željeza, pa tada ne trebate uzimati preparate željeza. I fosfor je važan mineral za izgradnju kosti, mišića i živčanog sustava djeteta. Namirnice bogate fosforom su sirevi, suhe mahunarke, riba, meso i suho voće. VITAMINI Potreba za vitaminima osobito je velika u trudnoći. Većinu možete dobiti uravnoteženom prehranom, a nije li zadovoljavajuća, trebate, po preporuci liječnika, uzimati vitaminske dodatke. Vitamini A i D nalaze se u mlijeku, siru, jajima, a djetetu su neophodni za dobru apsorpciju kalcija i fosfora. Vitamini skupine B nalaze se u povrću, pivskom kvascu, jetri itd., a vitamina C najviše ima u svježim sokovima od limuna i naranči, u kiviju, luku, rajčici, paprici. Vitamina E ima u zelenoj salati i pšeničnim klicama, a vitamina K u povrću, osobito cvjetači, rajčici i špinatu. TEKUĆINA Trudnica treba oko 2,5 litre tekućine dnevno, i to vode, voćnih sokova, juha od mesa ili povrća, mlijeka. BROJ OBROKA Najveća je greška preskočiti doručak. Najbolje je uzimati tri glavna obroka; a pred kraj trudnoće i četiri. Od žgaravice pati svaka druga trudnica Gotovo 50 posto trudnica pati od žgaravice, žarenja u prsima i gornjem dijelu trbušne šupljine, koju ponekad prati neugodni okus u ustima ili podrigivanje. Trudnica može osjetiti i bol u prsima, posebice nakon saginjanja ili kad legne. Zašto su trudnice toliko podložne žgaravici? U trudnoći mišići koji odvajaju gornji dio želuca od jednjaka postaju labavi (kao i mnogi drugi mišići), što omogućava ulazak želučane kiseline u jednjak i nadražuje njegovu osjetljivu sluznicu U poodmakloj trudnoći stanje se pogoršava jer maternica, šireći se, pritišće želudac. Žgaravica u trudnoći je bezopasna i gotovo uvijek nestaje nakon porođaja. Ova se tegoba može svesti na najmanju moguću mjeru izbjegavanjem obilnih obroka, masne, slatke i kisele hrane. Treba jesti blagu hranu bogatu vlaknima i piti mnogo tekućine. Nemojte leći odmah nakon obroka, a uzglavlje kreveta treba biti povišeno. Ako se tegoba time ne riješi, otiđite liječniku koji će vam prepisati antacid, lijek protiv želučane kiseline. Izvor:http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&cat=h&acat=h&show=1&id=150
|