KontesaNina -> RE: Zimsko-proljetne bebe 2020/2021. (18.3.2021 3:29:38)
|
Katy, čestitam od srca, divne su to vijesti! Ne znam sto znaci bol vaginalnog poroda, ali stvarno mislim da je fantasticno da nisi sivana, ipak će oporavak biti puno brzi! Pinky, čekaj, tolike si godine na RR forumu i TM ne zna da si ovdje tako aktivna?! Ma daaaaj, svaka ti čast na tome, ne mogu vjerovat! Carski rez: dakle, preživjela sam ih 4 i vjerujem da ti nakon dva vaginalna nije lako niti pomisliti na carski, ali nije tako bas strašno. Ja sam svi dijelu rodila vani, ali vjerujem da je to vise manje isto i kod nas.dolaziš večer ranije u bolnicu i poslije 8 navečer nisam smjela ništa jesti i poslije ponoći ništa vise piti. U jutro naprave CTG, prije su me brijali na mjestu gdje će zarezati (ovaj puta nisu pa sam se čudom čudila!), , klistir i kada je vrijeme kreće se na operaciju. Ovaj put sam hodala do dvorane, prošli put su me vozili, ne znam zašto su te promjene, da li zbog kovida ili?!, ali tako je bilo. Kada jednom udes u dvoranu, onda te prebace na stol za operaciju. Puno polsa dok ti samo ležiš i čekaš. Onda dolazi anesteziolog i daje spinalnih. Zaboli, ali ne tako da bi se trebala bojati. I onda počinje, meni osobno najgori dio, kad ti noge počnu trnutini vise ništa ne osjećaš. Tada stavljaju kateter. I tu dolazi doktor ginekolog koji te porađa. Premažu ti trbuh sa jodom da ga dezinficiraju i započinju operaciju. U roku par minuta (manje od 5!) začujes plac i donose ti dijete da ga vidiš/poljubiš i odnose da ga pregledaju. Dotle te šivaju i to traje 20-40 min, ako je nešto kompliciranije. Za to vrijeme opet dolaze sa djetetom i možeš ga gledati, znaju ga staviti na tebe, iako si ti prekrivena onim zelenim tkaninama. Drugi od mojih 4 se u tom trenutku u potpunosti smirio kad su ga stavili na mene. A prvo sam molila da ju maknu jer sam mislila da ću ispovraćati dušu koliko mi je bilo zlo od anestezije.Kad je operacija gotova ideš u sobu za promatranje. Tamo ti se zna pridružiti muž sa djetetom, ali meni je samo prvi porod bila mala samnom, i iskreno, i tom trenutku vise nikad nisam poželjela imati dijete uz sebe jer se užasno osjećaš. Tamo čekaju da počneš micati nogama sto može trajati i preko dva sata. Onda te odvoze u sobu i ako je sa djetetom sve u redu, ubrzo ti dovedu dijete uz tebe. Kod nas je muž najnormalnije uz tebe, posebno sada kada je kovid jer onda sestre imaju manje posla oko rodilje i ne trebaju ulaziti u sobe i pomagati. U Hr je vjerojatno taj dio potpuno drugaciji. U bolnici ostaješ 4 dana. Kateter ti vade obično nakon 24 sata, ali ponekad i istu večer ako je porod bio rano ujutro. Ustaju te par sati nakon poroda. Svi kažu da je to jako važno, ali ja nisam nikad shvatila zašto je tako važno. Slušaj svaku stvar koju ti savjetuju, gdje da gledaš, kako da se pomakne. Ako ti neće nikomnista rec, onda se javi ovdje pa ću ti pisati. Meni se ono od infuzije jako brzo zatvara pa su mi nakon 36-48 sati to vadili i počeli davati brugene koji brat bratu ništa ne pomažu za bolove. Paracetamol ne smijem jer sam alergična, ali drugima to daju.Sa dojenjem počinješ odmah, ali moraš biti spremna da uzmeš pumpica jer će ti možda trebati prvih dan, dva dodatna stimulacija, no to isto ovisi o tome kako ti je mlijeko naviralo i prva dva iskustva poroda, ja se uvijek moram prvih tjedan dva izdajati. Ali doći će i nemoj previše brinuti! Malo će ti teško biti ići kakati, to je dosta neugodno. I teško je za obrisati se, a kažu da se smiješ tuširati već drugi dan kako skinu flaster. Ja se nikad nisam tako rano tuširala. Kupati ne dok ne otpadnu konci! Jesam li ti sto zaboravila napisati? Ako te sto zanima, samo pitaj, iskustvo je ovdje. No i druga zemlja poroda, to je isto istina. Sretno i drži se, bije to tako strašno!!
|
|
|
|