Krky
|
Nema vam Puli, al ja sam još tu, pa vam se javljam i kao teta i kao mama jasličanaca. Moje je mišljenje da to zavisi i od dobi djeteta (starijeg, naravno), ali i o samom malcu. Ne mogu zaboravit jednog dvo ili trogodišnjeg mališu kojeg je tata ujutro dovodio otprilike u isto vrijeme kad bih i ja dolazila na posao. Mama mu je bila doma s bebom. Malac bi tako tužno plakao i molio tatu da je ovaj morao skidat ručice na silu sa svojih podlaktica, da bi on doma, da hoće mamu, neka brzo dođe, stalno bi plakao da mora piškit, čvrsto bi stezao vrećicu sa stvarčicama od doma i još sat vremena takvog mučenja, a doma bi išao među zadnjima. Lagala bih vam, cure, kad bih vam rekla da nisam bila ljuta na tog tatu i moram reći da mi se, iskreno, srce slamalo gledajući mališu. Dijete nije bilo iz moje grupe, ali da je, vrlo vjerojatno je da bih tražila razgovor s roditeljima (u odsustvu djeteta!), jer je i to dio mog posla, a to bi napravila i zbog svoje savjesti. No, ne pate tako sva djeca i neki će malci napravit doma kaos u nastojanju da zadobiju pažnju jednaku kao i prije, a i radit će to i zbog dosade. Promatrajte svoje malce i sami ćete doći do toga što je najbolje, ali nemojte uvijek zanemarivat ili osuđivat "tetine" savjete, možda će se u grupi dešavat nešto što vi ne možete vidjet). U svakom slučaju, NITKO nema pravo vašem djetetu govorit nešto tipa: Zašto si ti tu, kad ti je mama doma i sl...Malac se mora osijećat ugodno i dobrodošao u svoju grupu uvijek, bez obzira na novonastalu situaciju doma. Moje iskustvo: Blizance sam ispisala iz jaslica čim sam saznala da ću na godišnji pa na čuvanje trudnoće (krenuli su prošlu jesen sa skoro navršene 2 god). Jedva sam dočekala, jer su me njihove stalne boleštine, a s time i kombinacije bolovanja, organizacije čuvanja s mamom ili svekrvom dovodile do pravog jada). Uostalom, 1000 kn mjesečno nije malo. Meni je razlog za to bio i taj što mi je stvarno bedasto da moje malce čuva teta, a mama-teta doma. Inače, na jaslice su bili super adaptirani, vrlo rijetko bi se bunili, bili su za sve zainteresirani i mislim da ne bi patili tih par sati. No problem bi mi bio i dovođenje i odvođenje. Ali ja imam i olakotne okolnosti, jer imam i stariju djecu (11 i 14 g), svekra i svekrvu u stanu ispod, oboje u mirovini, ispred kuće veliki vrt, mlađahnu mamu u mirovini i baku koja je itekako dobro pokretna za svoje godine. Dakle, ja vas, drage moje, sigurno neću osuđivat, ako svoje veće malce pošaljete na par sati, a da to ne bude uzrokovalo neke traume, ali ipak mislite da bi i taj mališa, ako je jasličke dobi, sigurno rađe bio s mamom doma. Uostalom znam i ja što je dubble-premor, a ako nemate nikoga preko dana da vam uskoči da se odmorite, bit ćete i jadne i ukomirane i iscrpljene, a malci baš neće imat koristi. Uostalom da nas ne trebate, mi ne bismo imale posla. Pozdrav i uživajte u svojoj dječici, nadam se da sam bar malo pomogla.