njanja
|
izvor: jutarnji.hr Patim, želim dijete. Pokušavam već godinama, što da vam kažem - započela je svoju intimnu ispovijest jedna naša čitateljica koja želi ostati potpuno anonimna. - Moja priča je klasična. Nisam mogla zatrudnjeti, pa prvo misliš da se samo ‘nije primilo’, a onda prođe koja godina dok si ne priznaš da imaš problem, pa kreneš na testiranje, pa saznaš da si ti ‘kriva’, pa si ne želiš to priznati, pa krenu pogledi, optužbe... Prvenstveno njegove familije, pa onda i tvoje familije... Imala sam tri trudnoće i tri spontana pobačaja - ispričala je bolna sjećanja. Povjerila se da su ona i njezin partner bili krenuli korak dalje i predali zahtjev za posvajanjem, no na to su, bezuspješno, potrošili sljedeće tri godine. Zatim su, bez ijedne preostale opcije, počeli razmišljati o surogat majci. - Tu mi je ‘utrčala’ sestrična. Upravo smo usred postupka u ukrajinskoj klinici New Life u Kijevu. Nakon šest mjeseci kontaktiranja i procjena odobrili su nam zahtjev, moj muž će dati spermu, ja jajašca, sestrična će roditi. Emocionalne drame Koštat će nas 27 tisuća eura, u to je uključena i hrvatska odvjetnica koja će cijelo vrijeme biti prisutna kako bismo nakon rođenja uspjeli posvojiti to naše dijete - navodi, jer, naime, prema hrvatskom je zakonodavstvu, koje u ovom pitanju ima temelje još iz vremena kada se nije znalo što je jajna stanica, majka ona žena koja dijete rodi. Kako kaže naša sugovornica, naša je sredina previše zaostala. - Nadam se da ću uspjeti i da će moja beba pomoći i ostalim ženama s mojim problemom - završila je svoju ispovijest. Mnoge žene u svijetu naprosto ne mogu iznijeti trudnoću. To je frustrirajuće i izuzetno bolno, taj osjećaj ne da se opisati, želja jednoga para da ima dijete koje će uistinu, genetski, biti njihovo također se ne može opisati. Zato su mnogi spremni na etički upitno surogat majčinstvo. I dok se u bračnoj intimi događaju osobne emocionalne drame, stiže poslovni e-mail iz Indije: “Hvala Vam što ste kontaktirali Medical Tourism Corporation. Moje ime je Thea i ja ću biti vaš osobni menadžer... Dolje navedeni novčani iznosi ne moraju nužno odgovarati vašim stvarnim troškovima, oni mogu biti manji ili viši”, stoji na početku odgovora na naš upit klinici/tvrtki u Indiji koja će nam pribaviti surogat majku i omogućiti obavljanje postupka oplođivanja. U toj je zemlji komercijalno surogatstvo legalizirano 2002. godine, pa je do danas ta industrija dosegla vrijednost od pola milijarde dolara! Što je sve uračunato Nakon napomene da pošaljemo kontakt broj telefona, navedene su klinike i liječnici s kojima ta tvrtka ima poslovni ugovor, a zatim, kao da kupujete preko internet-trgovine kućno kino ili vikendicu u inozemstvu, slijedi detaljan prikaz što je sve uračunato u cijenu. Točno je, prema cjeniku, navedeno kako teče procedura i koliko se mora “iskeširati” za svaki korak. Za ulazak u proceduru treba platiti šest tisuća i 500 kuna, a taj novac u slučaju odustajanja nije moguće dobiti natrag. Za postupak oplođivanja treba platiti više od 16 tisuća kuna i taj se novac također ne vraća. Ako je oplodnja uspjela i kod surogat majke se potvrdi trudnoća, u roku od sedam dana treba platiti gotovo 49 tisuća kuna. Nema povrata Ni taj novac ne možete dobiti natrag. Slijedi pak važna napomena što se događa s vašim novcem u slučaju spontanih pobačaja: ako žena pobaci u prvom ili drugom tromjesečju, što ste platili, platili ste i ne morate više ništa, no ako pobaci u trećem tromjesečju, dužni ste platiti sve. Također, ako su u pitanju blizanci, doplaćujete još osam tisuća kuna. Za trudničin smještaj u Kući surogat majki, gdje imaju, kako piše u e-mailu, čiste i higijenske uvjete života te kuharice i spremačice, morate doplatiti još 10 tisuća kuna. Njezinu socijalnom radniku pak morate platiti isto toliko. Unutar onih sedam dana od potvrde trudnoće tražit će od vas još pet tisuća i 400 kuna za medicinsku brigu o trudnici poput ultrazvuka. E sada, tu istu svotu platit ćete bolnici koja će, eventualno, morati operirati trudnicu zbog višeplodne trudnoće, no taj će vam novac u slučaju da za to nema potrebe vratiti. Po “fetusu viška”, kako je hladno navedeno u e-mailu, morate doplatiti tisuću kuna. Potom, ako je trudnoća protekla kako treba, za troškove poroda plaćate još 10 tisuća kuna, a u slučaju smrti rodilje dužni ste jednokratno uplatiti više od 100 tisuća kuna njezinoj obitelji. U slučaju izvanmaternične trudnoće morate doplatiti osam tisuća. Naravno, biološka, odnosno genetska majka, prije nego što joj izvade jajnu stanicu, mora primati injekcije za povećanje polodnosti, a to se plaća od 10 do 13 tisuća kuna, ovisi o zdravlju žene i njezinoj dobi. Stavke nadoplate Stavki nadoplate ima napretak, pa se navodi i to da ako želite pratiti što se događa sa ženom koja vam je donirala svoju jajnu stanicu (u slučaju kada se jajna stanica ne može uzeti od žene koja želi dijete, a to se plaća još 21 tisuću kuna) ili surogat majkom, traže dodatnih dvije tisuće i 700 kuna. Da ne nabrajamo više, za sve ostale “sitnice” poput zamrzavanja embrija i neke medicinske testove također doplaćujete nemalene svote. Pri kraju ovog e-maila stoje “paketi ponude” kao kada se odučujete na pretplatu mobilnog operatera, a okvirna cijena ovisi o klinici. Imate i pravo nakon djetetova rođenja jednu noć prespavati u rodilištu bolnice. Kad je riječ o pravnim pitanjima, i tome služi menadžer koji vas je kontaktirao preko e-maila, pa se ovdje već navodi da će vam ta osoba pomoći oko izrade putovnice za dijete, vaših viza i slično. Zanimljivo, navedeni su i svi mogući drugi pravni problemi, tako da vam ovdje već predviđaju da ćete za pravni savjet platiti još četiri tisuće kuna. U slučaju da matična zemlja roditelja ne priznaje da je dijete njihovo, možete, naravno, platiti DNK test. Oko devet tisuća i 700 kuna. “Veselim se prilici da postanete moj zadovoljni i sretni klijent”, pozdravlja nas na kraju Thea Obamos. Konačna računica pokazuje da je odlazak po dijete u Indiju iznimno skup. No, “kvaka” je ta da su Indijci maksimalno pojednostavili papirologiju, za razliku od, primjerice, Amerikanaca. Postupak je omogućen i homoseksualnim parovima, pa sada čak 40 posto klijenata čine upravo oni.
< Poruku je uredio njanja -- 26.4.2010 10:09:02 >