|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Krštenje,pričest ikrizma...koliko su zapravo ...
21.10.2010 10:52:16   
danery
Evo vidim ima tema vjera i crkva,pa sam malo proširila,ali stavljam i ovdje jer me zanima vaše mišljenje...a tamo vas pola neće vidjeti...

Mi za kojih par tjedana trebamo krstiti bejb...
Ja sam primila sve sakramente,ali mm nije-samo je kršten...njemu je mama prepustila da sa 9 godina odluči hoće li ići na pričest user posted image user posted image ,što je meni osobno van pameti...
Sreća pa nas svećenik za vjenčanje nije gnjavio-bilo je dovoljno da je samo jedno od nas bar kršteno...
a znam da puno parova ima problema oko vjenčanja ako nemaju sve sakramente...

Nisam za forsu OBAVEZNO IĆI U CRKVU...i ja osobno više volim pomoliti se kad mi dođe i otići tako i na misu...vjerojatno pomalo i jer su me kao malu filali i drilali s tim odlascima u crkvu...

Pa eto...vaša mišljenja i komentare molim...

< Poruku je uredio Ninaa -- 21.10.2010 19:43:32 >

...bejb...our be(a)st.....

....mini gospa....

bogo....priti pliiiiiiiiiz,očuvaj me od baba u životu,od ostalog ću se sama čuvati..... ;)
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: krštenje,pričest,krizma...koliko su zapra...
21.10.2010 10:59:18   
pincirotvajler
kod nas je obratno,mm ima sve ja krštena samo
d smo krstili jer je mm tako htio
sumnjam da ćemo ga mi vodit u crkvu jer nijedno ne ide ali zato ima pobožnu baku pa bu onauser posted image

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 2
   [Obrisani korisnik]
21.10.2010 11:03:22   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu danery)
  Neposredna veza do poruke: 3
21.10.2010 11:03:48   
pakić
e, danery, i meni je to pitanje aktualno, ja sam se krstila i sve ostalo prije braka, jer moji roditelji nisu bili pobožni, pa su nam dali na volju tko želi, neka ide u crkvu. Ja nisam... i vjenčali smo se u crkvi, i ja ponekad odem, sad malo rjeđe kad su klinci mali. Isto se pomolim kad osjetim potrebu. Starijeg smo krstili, a mlađeg nismo, jer nam je svećenik umro, pa dok je došla zamjena, bla bla... uglavnom sad bi trebali to obaviti, mm je lud od toga, on bi najrađe to sve preskočio i prespavao, a mene bombardiraju sa svih strana- pa daj, pa kad ćeš? Već je i janje jadno zaklano u ledari, a ja nikako da krenem.
Nego, šta je ono ustvari pitanje????
Ne znam, meni nije važno, pošto nisam odgojena u vjeri, ne shvaćam tako ozbiljno sakramente isto mislim da je važno kako živiš, što nosiš u srcu i kako se osjećaš? A ne koliko često ideš na pričest i moliš li svaki dan.
Sori ako sam ti okupirala temu. user posted image

Patrik i Kiki, moja dva sunca

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 4
21.10.2010 11:04:15   
lilia
Ja isto imam sve a muž mi je samo kršten, nismo se vjenčali u crkvi iako smo razgovarali o tome i kod mog župnika nema problema, dovoljno je da samo jedan ima. To što neki svećenici kompliciraju, ne znam ni sama tko tu ima pravo.
Uglavnom ne bi ti smjeli raditi probleme oko krštenja Bejba jer ako ste vjenčani u crkvi njih nije briga tko tu ima sve sakramente.
Mi ćemo krstiti dijete, za to smo oboje ali vjenčati se, to će biti teže jer muž samo da što prije izađe iz crkve a za vjenčanje trebaš biti malo duže tamo, dok odslušaš predavanja na teološkom fakultetu, pa na mise, nema šanse da ga nagovorim.

Drekavac Mihael stigao 11.11.2010.

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 5
21.10.2010 11:06:59   
mama mery
ja sam vjernik mada neidem cesto u crkvu, ali molim se navecer i ucim djecu lorena zna Oce nas, Zdravo Marijo i Anđelu cuvaru, toni uci polako
sakramenti su mi dosta bitni kako vjernici. mm i ja imamo sve sakramente tako ce imati i djecauser posted image

i da za vjencanje smo oba dvoje morali imati sve sakramente

(Odgovor članu pincirotvajler)
Neposredna veza do poruke: 6
21.10.2010 11:08:07   
danery
IZVORNA PORUKA: cvrčak

njemu je mama prepustila da sa 9 godina odluči hoće li ići na pričest user posted image user posted image ,što je meni osobno van pameti...

nisam za forsu OBAVEZNO IĆI U CRKVU

vjerojatno pomalo i jer su me kao malu filali i drilali s tim odlascima u crkvu...

meni je prepuštanje odluke o pričesti sa 9 godina van pameti jer mislim da je bolje riješiti to kao dijete kad i svi drugi nego se sa 35 godina natezati sa tim...
a da je svećenik tražio da sve to ima,što bi onda? naravno,išao bi sve to riješiti,ali mislim da bi mu se kosa na glavi digla...
čemu komplicirati ako se može pojednostavniti?

....mini gospa....

bogo....priti pliiiiiiiiiz,očuvaj me od baba u životu,od ostalog ću se sama čuvati..... ;)

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 7
   [Obrisani korisnik]
21.10.2010 11:12:05   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu danery)
  Neposredna veza do poruke: 8
21.10.2010 11:29:00   
mišica 666
IZVORNA PORUKA: danery

IZVORNA PORUKA: cvrčak

njemu je mama prepustila da sa 9 godina odluči hoće li ići na pričest user posted image user posted image ,što je meni osobno van pameti...

nisam za forsu OBAVEZNO IĆI U CRKVU

vjerojatno pomalo i jer su me kao malu filali i drilali s tim odlascima u crkvu...

meni je prepuštanje odluke o pričesti sa 9 godina van pameti jer mislim da je bolje riješiti to kao dijete kad i svi drugi nego se sa 35 godina natezati sa tim...
a da je svećenik tražio da sve to ima,što bi onda? naravno,išao bi sve to riješiti,ali mislim da bi mu se kosa na glavi digla...
čemu komplicirati ako se može pojednostavniti?

meni je baš bezveze unaprijed dijete deklarirati da je neke vjere. kad odraste nek bude što god želi. ako će biti prava kršćanka onda joj neće biti tlaka obaviti sve sakramente.

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 9
21.10.2010 11:30:33   
MILLA
moram reči da potpisujem cvrći....ja sam samo krštena...kao i moj muž.samuela nismo krstili jer smatramo da taj čin nije "tradicija"nego ima veliko značenje ,pa čemo tu odluku prepustiti našem sinu kada odraste.ja i moj muž smo se krstili prije 4 godine. točnije 28.05.2006.taj nam datum puno znači i znamo reči da nam je taj dan "nanovo rođenje"...što i je.krštenje ima veliko značenje,posebno ako si ga svjestan i znaš što ono predstavlja. kaže biblija da kad se čovjek krsti i preda svoj život isusu,da cijelo nebo,anđeli slave....drago mi je što sam bila svjesna tog značenja.eto ,to je moje mišljenje

mm & ja..18.12.2002.
Samuel... 30.12.2008.
Mila....???

Neposredna veza do poruke: 10
21.10.2010 11:32:45   
ninolina
I muž i ja iammo sve sakramente...I meni je važan onaj čin krštenja a pričest...već mi je sad muka kaj mali mora sve da bi mogao uopče ići na pričest...nekako su mi se izgubilie one čari toga...Odgajam djecu da znaju ali vidim da nemaju osječaj da je to nešto važno...Mene moji nisu tjerali ali su nam usadili to ko malima i ja sam s guštom išla u crkvu i na vjerujnauk a danas.....Važno mi je dali to moje djete želi ...

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

Neposredna veza do poruke: 11
21.10.2010 11:44:11   
pako
i ja i mm imamo sve sakamente i naravno da bi željeli da naša djeca imaju

PATRICK 30.04.2008. 01:55h
MATEO 06.03.2010. 01:17h

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 12
21.10.2010 11:45:37   
danery
IZVORNA PORUKA: ninolina
...već mi je sad muka kaj mali mora sve da bi mogao uopče ići na pričest...nekako su mi se izgubilie one čari toga...Odgajam djecu da znaju ali vidim da nemaju osječaj da je to nešto važno...Mene moji nisu tjerali ali su nam usadili to ko malima i ja sam s guštom išla u crkvu i na vjerujnauk a danas.....Važno mi je dali to moje djete želi ...

e ovo ja potpisujem...
nego,cvrčak,sve ok...samo htjedoh reći da je meni dijete '70 sa 9 godina bilo totalno nezrelo za pojmiti što je uopće pričest...bar je mm takav bio...jer ga nitko nije usmjeravao u tom pravcu...i kad mi sveki danas kaže JA SAM NJEMU DALA DA SAM ODLUČI,mislim da mu nije baš napravila neku korist...očito ni štetu jer nije mu ništa trebalo...
mm joj to i danas zamjeri jer kak sam veli igrao se kauboja i indijanaca po pampasu...a na spomen pričesti je user posted image user posted image user posted image ...ono,a šta je to?
a današnja djeca su toliko bombardirana i uvjetovana tim vjeronaukom da uz školske sate moraju guliti i mise i crkveni vjeronauk...to je sad stvarno previše...gledam samo malog od frenice,pa to su liste i knjižurine za nabiflati napamet...user posted image user posted image
dakle opet dolazi ovo što nina napisa...djeca izgube onaj osjećaj da je to nešto važno,nema čari...nego samo mus i obaveza...

....mini gospa....

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 13
21.10.2010 12:15:34   
mamacita
Ne mislim da su sakramenti vazni za djetetov zivot. Cemu dijete ogranicavati? U Bibliji nigdje ne pise da se mora krstiti malo dijete, ici na prvu pricest, primiti krizmu, obavezno stati pred svecenika u vrijeme sklapanja braka ili zvati svecenika ako netko umire. Barem ja to nigdje nisam nasla da bas tako pise. To je vise vezano za religiju katolicanstvo, koje je ta pravila postavilo za svoje vjernike.

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 14
21.10.2010 12:21:00   
Točkica28
Mi imamo sve sakramente, i jako nam je bitno da Šimca krstimo. Ja razmišljam na način da vjera uči samo dobrome, i da ono što bi željela je da mi dijete živi vjeru najbolje što može. Mi ćemo ga svakako krstiti,pričestiti i krizmati i odgajati ga u duhu kršćanstva.Eto.Bog je velik.

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 15
21.10.2010 14:54:44   
CallamityJane
IZVORNA PORUKA: mamacita

Ne mislim da su sakramenti vazni za djetetov zivot. Cemu dijete ogranicavati? U Bibliji nigdje ne pise da se mora krstiti malo dijete, ici na prvu pricest, primiti krizmu, obavezno stati pred svecenika u vrijeme sklapanja braka ili zvati svecenika ako netko umire. Barem ja to nigdje nisam nasla da bas tako pise. To je vise vezano za religiju katolicanstvo, koje je ta pravila postavilo za svoje vjernike.

samo bi potpisala ovo gore boldano

(Odgovor članu mamacita)
Neposredna veza do poruke: 16
21.10.2010 16:23:29   
lidac0605
Mi imamo sve sakramente,djeca su nam sva krštena,Laura je već odavno obavila pričest.Meni osobno je oduvijek bilo bitno da krstim djecu-to mi je kao neka potvrda moje vjere i zahvala Bogu što mi ih je dao.Ovo ostalo-ak će htjet će ić,ak neće-ići će kad će im trebat jer od siljenja nema velike koristi.Ja sam isto sama birala dal ću ić na pričest-išla sam,u crkvu me nitko nije tjerao-isla sam redovno.U 8.razredu mi je puhnulo da ja neću ić na vjeronauk i na firmu,nitko me nije silio-išla sam sa 20 god,par mj.pred svadbu...
Svoju djecu ne silim na redovne odlaske u crkvu jer ni ja osobno nejdem u crkvu,al svi znaju pomoliti se i to rade uredno svaki dan pred spavanje i za stolom.Vjeru treba živjeti i pokazati svojim djelima,a ne lizanjem oltara...
Klinci danas idu na pričest i firmu da bi dobili mobitele,skutere i sl.Takav odgoj ne želim za svoju djecu

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"

(Odgovor članu CallamityJane)
Neposredna veza do poruke: 17
21.10.2010 19:50:46   
natalijax
od mm prijatelj nije ni kršten,ni pričeščen a kamoli krizman,nisu obavili sakramente jer je njegov otac bio komunjara,a mamica mu je sva pobožna,moga ču i pričestit i krizmat a ostalo mu prepuštam na volju poslije krizme hoče li iči u crkvu ili ne,bezveze mi je kod tm što su mu sa devet godina prepustili da odlučuje sam i meni je van svake pameti,Mene je otac isto tjerao u crkvu i kad je vidio da idem bez volje i da nemože upravljat samnom,onda mi je rekao imaš pravo na vjeru se nemože natjerat to moraš sam osjetit, 

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 18
21.10.2010 19:56:21   
Ninaa
Meni je to kao vjernici bitno i želim svoje dijete odgajati u kršćanskoj vjeri. Bila sam baš sretna i ponosna kad smo je krstili. Tam negdje sa 17 godina sam slučajno dospjela kod Linića u Tabor i tad je moja vjera dobila neki smisao. Do tad je bila više tradicijska, nedjeljom u crkvu i pomoliti se navečer prije spavanja. Mogu reći da me to povuklo prema naprijed jel sam bila sva u košmaru i neznam kak bi završila. Molim se zbog sebe i idem u crkvu zbog sebe, volim to i puno mi znači. Djecu ću voditi u crkvu i obavit će sakramente. Kasnije ako odluče da se u tome ne vide i da ne žele neka im bude. Teško mi je o tome ovak govoriti,ali u mom životu se Njegova ruka ( i tisuće krunica koje su izmolile moje drage bake) itekako osjete pa koliko god to možda nekome glupo zvučalo. A onaj mir koji sam osjetila u Međugorju ne može ništa nadmašiti, uvijek sam se vratila puna srca i spokojna, pa baš ak i netko misli da je to glupost.

Mamine srećice 14.03.2009. i 2012.

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 19
21.10.2010 20:20:07   
Anoniman
Ovako:

-u Crkvi se možeš vjenčati i s muslimanom i s agnostikom i s ateistom

- ako svećenik to ne želi napraviti, nije u pravu i nije upućen u zakone

Što se krštenja tiče: po meni je potpuno besmisleno krstiti dijete, ako ga nećeš odgajati u vjeri. Upravo to odgajanje u vjeri svoga djeteta obećaješ na krštenju. Da se razumijemo, ne osuđujem nikoga, ni one koji ne idu u crkvu ni one koji ne vjeruju. Ali krstiti dijete samo da bi bilo kršteno je totalna glupost.

Imam sestričnu koja ne želi krstiti malu i rodbina (uključujući i moje roditelje) stalno ustraje na tome da ona krsti dijete. Onda sam posjela tatu i sve mu lijepo objasnila: što krštenje zapravo jest. Ne možeš krstiti malo dijete i očekivati da je on onda odmah kršćanin, ako mu nećeš ti kao roditelj tu vjeru prenositi i po toj vjeri živjeti. Da ne vjerujem u sakramente, sigurno ne bih krstila svoje dijete. Da su mi sakramenti samo forma, sigurno se ne bih vjenčala u crkvi itd.

Ne znam jesam li ti pomogla ili te zbunila, ali htjela sam reći: danas se djeca krste tako mala (to prije nije bio slučaj) upravo zato što roditelji i kumovi obećaju odgoj u vjeri. Zato je važno da kum(a) ima sve sakramente jer to kao podrazumijeva odgoj u vjeri. Znam da nije uvijek tako, ali eto.

«Vi tražite krštenje za svoje dijete. Time se obvezujete da ga odgajate u vjeri, kako bi živjelo prema Božjim zapovijedima, ljubilo Gospodina i svoga bližnjega kao što nas je Krist učio. Jeste li toga svjesni?»

Za mene ovo nisu prazne riječi. Ja se trudim svoje dijete odgajati u vjeri onako kako su mene i mm odgojili naši roditelji.

Krštenje svoga djeteta ne tražimo zbog običaja ili zbog ljudskog obzira, nego krštenje želite i tražite iz vlastitog uvjerenja o koristi i potrebi tog prvog sakramenta za vaše dijete.

Ako tebi sve ovo ništa ne znači ili znači samo formu ili običaj, ja na tvom mjestu ne bih krstila dijete.

(Odgovor članu Ninaa)
  Neposredna veza do poruke: 20
21.10.2010 21:00:24   
katy mama
oboje imamo sve sakramente!mm nije imo krizmu kad smo se htjeli vjencat i imali smo jednog super svecenika koji mu je reko da ce nas vjencat ali da sljedece godine u vrijeme krizme i on se krizma,tako i bilo!doso 2-3 mjeseca prije,on mu dao neke knjigice da procita i krizmo se

malog smo krstili sa 3 mjeseca,meni je to nekako u krvi,i kad sam razmisaljala o tome da sam u braku sa nekim druge vjere to je bio jedini,ali bas jedini razlog zasto mi je to bilo odbojno-nebi mogla zamislit svoje djete da ne krstim

moj mali sin,moja velika ljubav je stigo 19.09.2009.u 10.25

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 21
21.10.2010 21:02:06   
katy mama
i da kazem da nisam neka vjernica da sam svaku nedelju u crkvi(ne znam ni sama  kad sam bila zadnji put) al trudim se da postujem bar nesto

moj mali sin,moja velika ljubav je stigo 19.09.2009.u 10.25

(Odgovor članu katy mama)
Neposredna veza do poruke: 22
21.10.2010 21:09:31   
Nika 24052006
Moja su djeca krštena,mm i ja imamo sve sakramente.Meni je to jako važno,odgajam ih u duhu katoličke vjere.Nika se jako rano znala moliti,naučila sam ju da se prekriži kad prolazimo pored naše crkve,i preslatka mi je kad stane i kaže,Bogo dragi čuvaj mene i moju seku....Naravno da će se njih dvije i pričestiti i krizmati,a za vjenčanje će same odlučiti.Volila bi kad bi one danas-sutra ostale u kršćanskoj vjeri,ali nikad se ne zna što život nosi.Meni osobno su vjera i Bog vodilja u životu.Uvijek sam rado odlazila u crkvu,nikad me nitko nije tjerao,ustajala sam u pol 5 ujutro i išla na zornice...Ne bi mogla zamisliti da svoju djecu nisam krstila...

Moje velike ljubavi
Nika 24.05.2006.
Ines 07.05.2010.

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 23
21.10.2010 21:11:25   
Zvonki
Mišljenja sam kao i Nika!

(Odgovor članu Nika 24052006)
Neposredna veza do poruke: 24
21.10.2010 21:29:34   
danery
ja volim kad dođem k mojima pa se prije ručka zajedno pomolimo,ostala mi je to lijepa navika od roditelja...mm se prvo čudio,ali je i njemu sad to nešto posebno...dok se recimo tu u os nitko ni ne prekriži...
moji su me odgajali u vjeri,ali meni jednostavno nije ispovijedanje i življenje vjere ako to znači biti na svakoj misi...
znam da sam voljela i još volim pročitati onu "crvenu" bibliju...user posted image
a i moja baka koja je stvarno zagriženi vjernik imala je kolekciju stripova,mislim da se zvala BIBLIJSKE PRIČE...
na taj način sam više upoznala vjeru nego kroz propovijedi i bogoslužja...

volim posebno velike blagdane-božić,veliku gospu kada idemo u aljmaš pješice,uskrs...ovdje nitko godinama nije nosio hranu na posvetu,a ja sam to uvijek kod mame radila i tako naučila...
zapravo koliko nisam za forsu,voljela bih da moje dijete danas-sutra ne prođe kraj crkve kao kraj bilo koje zgrade...ovo što nika kaže-ja sam mm par puta ulovila kako se (meni se činilo) malo-malo u vožnji češka  po nosu...kasnije sam tek shvatila kad mi je objasnio što radi...kraj svake crkve koju prođemo od os do sb kad idemo k mojima i kraj svakog raspela na raskrižju on se prekriži...baš me to razveselilo i iznenadilo...
uglavnom,krstit ćemo bejb zato jer to oboje...ma SVI to želimo,a voljela bih i da ostale sakramente primi...
eto tako user posted image

....mini gospa....

(Odgovor članu Zvonki)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za mame dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!