Ruža -> Moje NE Mireni (24.2.2013 9:32:36)
|
Dijelim svoje iskustvo s Vama koje se jednog dana nađete u nedoumici stavili li ju ili ne ili se pronađete u mojim simptomima da znate od čega je prije nego li završite na psihijatrijskom lječenju. Prije dvije godine stavila sam mirenu - hormonsku spiralu po preporuci ginića za kontracepciju i zbog obilnih krvarenja, osobno htjela sam se vratiti piluli na kojoj sam bila prije poroda, no ginić mi je zabranio objašnjenjem pušač, rodila, prešla 30 godina. O.k. kupim mirenu, stavljanje prošlo o.k. nije boljelo, prvih 6 mjeseci točkasta krvarenja i nakon toga ništa, zaboravila sam kako izgleda menga ili uložak. Osim napuhnutosti i ogromnih upaljenih akni nekih većih poteškoća nisam imala. Godinu i pol nakon umetanja najednom bolovi, kao trudovi, obilno krvarenje, zovem ginića koji mi kaže ako bolovi ne stanu onda je vanmaternična, ako stanu samo hormonska reakcija. Bolovi prestali, krvarenje stalo, kasnije na kontroli mi je rekao da je sve uredu i prešutio da je bilo pomicanje mirene ( kasnije mi je objasnila druga dr. ) Nakon 2 godine od umetanja ( većina nuspojava se pojavljuje tad ) krenuli su problemi, otekle grudi iz kojih je curilo mlijeko kao kod prave dojilje ( bez istiskivanja ), bolni čirevi, anksioznost, unutrašnja drhtavica, trnjenje jezika, užasan osjećaj... Odem svojoj dr koja me uputi na milijun pretraga. vađenje hormona između ostalog i kod ginića na pregled i da mi da uputnicu za spolne hormone. Dođem k njemu, objasnim simptome i pitam ga jel moguće da je od mirene? Bio je izrazito bahat, bezobrazan, uputnicu mi nije dao jer kao naravno da mi spolni hormoni nisu uredu pa imam hormonsku spiralu i nema to veze sa mirenom, nego hipofizom. Izvadio mi je spiralu bez da mi je rekao da će ju izvaditi, bez da me pitao želim li ju van??? Naravno da me više neće vidjeti, pa sam otišla privatno u ZG na pregled. Doktorica mi je objasnila da ne vidi razlog ne davanja uputnice za spolne hormone i da tek sad kad je vani ne znamo jesu li moji problemi od mirene ili nešto drugo. Na ultrazvuku mi je otkrila dosta slobodne tekućine u trbušnoj šupljini i upućuje me na ultrazvuk abdomena. 10 dana čiste ludosti nakon vađenja mirene, tresla sam se kao šiba ( nasilno skidanje sa sintetičkog hormona) i moji simptomi su u potpunosti nestali, nema više drhtavice, lice se lagano ćisti, a ja se osjećam ponovo ja, mlijeko još lagano mogu istisnuti iz dojke, ali ne curi više samostano. Na prvom pregledu kod moje dr. žena me htjela uputiti psihijatru, prepisala mi je tablete za spavanje koje nisam htjela piti, i lijepo sam joj objasnila da nisam u depresiji, nemam strahova niti problema i sad mi napokon i vjeruje i sama priznaje da je opća medicina protiv mirene, a ginekologija za. Prirodno je da žene mojih godina imaju cikluse, pod mirenom ih većina nema i logikaa kaže da se tijelo mora pobuniti. Kako sam dosta hodala o pretragama i susretala dosta medicinskog osoblja s kojim sam razgovarala o svojim problemima, naišla sam na dosta žena sa mirenom sa istim simptomima, od onih koje su ju izvadile zbog istih problema i prolazile kroz pravu ovisničku krizu zbog vađenja mirene prijevremeno ( vijek joj je 5 godina, u zadnjoj postupno ispušta sve manje hormona pa se tijelo samo navikava ) do onih koje su završile na antidepresivima i lječenju od depresije jer su ih ginekolozi uvjerili da nije od mirene. Malo sam istraživala sve to i došla do zaključka da žene koje imaju cikluse pod mirenom nemaju nuspojave, dok one koje ih izgube imaju probleme. Uglavnom sretna sam što je vani, u jednom trenutku zaista sam pomislila da ludim koliko god da mi je razum govorio da nemam razloga za isto, još uvijek hodam po pretragama, čekam ultrazvuk i pregled hipofize. Ono što sam zaključila je moje veliko NE mireni, puno je stranih foruma sa negativnim iskustvima žena, kod nas je još relativno nova i zbog visoke cijene nema ju puno žena. Ako se odlučite za istu pročitajte malo više o mireni od priložene upute uz nju. Koliko vas ima mirenu ili ju je imalo? Kakva su Vaša iskustva?
|
|
|
|