cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako odabrati savršen štednjak za vaš dom?

clock-img

15.10.2024

Jeste li u potrazi za savršenim štednjakom za vaš dom? Bez brige, u nastavku teksta pomoći ćemo vam i ukazati na što sve trebate obratiti pažnju prilikom odabira.

Kako odabrati savršen štednjak za vaš dom?

Odabir pravog štednjaka za vaš dom ključna je odluka koja utječe i na vaše iskustvo kuhanja i na sigurnost. Međutim, može biti teško odabrati pravi model. Zato ćemo u nastavku koji slijedi analizirati nekoliko najvažnijih stvari o kojima trebate voditi računa kako biste odabrali savršeni štednjak koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama.

Analizirajte vaše potrebe

Prvi korak u odabiru pravog štednjaka je procijeniti svoje navike kuhanja. Postavite si sljedeća pitanja:

• Preferirate li preciznu kontrolu temperature za kuhanje?

• Koliko prostora za kuhanje trebate?

• Jeste li povremeni kuhar ili svakodnevno pripremate obroke?

Plinski štednjak mogao bi biti idealan zbog gotovo trenutne kontrole topline. Međutim, ako vam je prioritet ravnomjerno kuhanje i energetska učinkovitost, indukcijski štednjak bi mogao biti najbolji izbor.

Razmotrite način rada

Tri su različite vrste kuhinjskih štednjaka ovisno o načinu njihova rada. To su plinski štednjaci, električni te indukcija.

Električni štednjaci: Lakši su za postavljanje i održavanje, s glatkim pločama za kuhanje koje se lako čiste. Električni štednjaci također su općenito sigurniji jer nema otvorenog plamena. Međutim, potrebno im je više vremena da se zagriju i ohlade, što možda nije idealno za određene stilove kuhanja.

Plinski štednjaci: poznati po svojoj „brzini odziva“ i kontroli jačine plamena, plinski štednjaci su omiljeni među profesionalnim kuharima. Idealni su ako vaš dom već ima instaliran plinske instalacije. Međutim, zahtijevaju dobru ventilaciju i posebnu pozornost treba obratiti na sigurnost.

Indukcijski štednjaci: energetski najučinkovitija opcija, indukcijski štednjaci koriste magnetska polja za izravno zagrijavanje lonaca i tava. Nevjerojatno su brzi i osjetljivi, ali zahtijevaju kompatibilno posuđe i obično su skuplji.

Idealan položaj

Gdje točno planirate staviti vaš novi štednjak? Dimenzije i stilovi se razlikuju, stoga je važno izmjeriti prostor kako biste bili sigurni da će stati ondje gdje ste planirali. Razmislite o rasporedu prostorije i ne zaboravite na sigurnost. Osim toga, štednjak mora odgovarati vašem stilu pa razmislite i o tome.

Energetska učinkovitost

Još jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru štednjaka je njegova energetska učinkovitost. Energetski najučinkovitiji štednjaci su skuplje, ali vam dugoročno mogu uštedjeti na računu za grijanje. Energetska ocjena može vam pomoći da odredite učinkovitost štednjaka. Osim toga, također možete razmotriti štednjak koji ima sustave za kontrolu emisije.

Sigurnosne značajke za djecu

Djeca znaju da ne smiju dirati štednjak, ali sve što je zabranjeno, to ih samo još više privlači. Pobrinite se, stoga, da ne mogu okretati gumbe na štednjaku dok istražuju svoj put kroz kuhinju. Potražite zaštitne poklopce za štednjak. Obično su univerzalni, stoga će se prilagoditi svakoj veličini gumbova. Čak ih ne morate niti skidati dok koristite štednjak, no djeca će ih jako teško pritisnuti i okrenuti. Otporni su na toplinu za dugotrajnu upotrebu, a minimalistički dizajn neće umanjiti izgled vaše kuhinje.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img