Miješana salata s heljdinom kašom
Heljda nam je gotovo nepoznata namirnica, a izuzetno je zdrava. Obogatite svoj tjedni jelovnik s ovom iznimnom pseudožitaricom!
Izvrstan je izvor antioksidativnih biljnih spojeva, poput luteina, zeaksantina, rutina i kvercetina te minerala mangana koji također posjeduje antioksidativna svojstva, a sadrži i triptofan koji pospješuje san.
Heljda ima približno jednaku energetsku vrijednost kao i druge žitarice, a jedna šalica (168 grama) kuhane heljdine prekrupe sadrži oko 150 kalorija. U toj jednoj šalici ujedno ćemo dobiti čak 4,5 g prehrambenih vlakana. Razmatra se i kao izvor vitamina B kompleksa i magnezija, a sadrži i triptofan koji pospješuje san.
PROČITAJTE JOŠ: Namaz od avokada
Heljda ima jedinstven okus koji je izraženiji od bilo koje žitarice!
Miješana salata s heljdinom kašom
SASTOJCI:
* kaša od heljde
* cherry rajčice
* šparoge
* mladi luk
* salata od krastavaca
PRIPREMA:
Heljdu oprati i ostaviti namočenu nekoliko sati. Ja je namočim ujutro prije odlaska na posao. A ako je ne na močite, ništa zato, vrijeme kuhanja će se samo malo produžiti.
Heljdu kuhajte dok ne omekša i ohladite (isperete hladnom vodom). Šparoge ogulite na manje komade i kuhajte dok ne postanu mekane / hrskave (po želji). Luk narežite na manje komadiće, rajčicu narežite na pola i sve sastojke pomiješajte u bilo kojoj zdjeli. Začinite po ukusu i prelijte sa bučnim / maslinovim ili drugim aromatiziranim uljem (hladno prešanim).
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta