Najzdraviji jesenski plodovi za djecu
Jesen ne mora biti u znaku prehlada i viroza. Oboružajte se ukusnim, a prije svega zdravim namirnicama od kojih ćete 'pucati' od zdravlja.
Jesen donosi svoje radosti i uzbuđenja te mnoštvo vitaminskih namirnica, od kestena, tikvi do jabuka i krušaka, koje sadrže pregršt vitamina i antioksidanata koji će čuvati djecu od nadolazećih virusa i novih prehlada!
Najbolje je jesti sezonsko voće i povrće, a jesen nam nudi široki spektar zdravih namirnica.
Jabuka
U jesen su jabuke najsvježije, te se one nalaze među najrasprostranjenijim vrstama voća (postoji 10000 sorti jabuka). Plod jabuke je bogat hranjivim sastojcima poput vode, vitamina, minerala i vlakana. Jabuka nam pomaže kod probave, pospješuje imunološki sustav i pomaže u sprječavanju nastanka karijesa.
Poslije jabuke vam zubi izgledaju čišći nego nakon pranja zubnom pastom. Kora ovog voća ima i svojstva koja djeluju protuupalno. Trebalo bi jesti jabuku s korom, ali voditi računa da je ona iz organskog uzgoja.
To će te najbolje procijeniti po njenom izgledu i mirisu. jer ako savršeno izgleda i nema mirisa onda je najvjerojatnije bila tretirana kemikalijama. Jabuka je voće koje se najduže može držati u hladnoj prostoriju, a da se ne pokvari.
Kruška
Ovaj simbol jeseni među voćem je bogat vitaminima, mineralima, a i jedan je od ploda s najviše vlakana. Vlakna najviše pomažu da probava bude regulirana, te ju je zato dobro davati i maloj djeci. Jedini nedostatak je što se kruške brzo kvare kad sazriju i treba ih čuvati u hladnjaku.
PROČITAJTE JOŠ: Jačajmo imunitet redovitim boravkom na svježem zraku
Kesten
Sada je najbolje vrijeme da se uputite u prirodu i uberete kestene. Oni najviše obilježavaju jesen i prvu hladnoću, a i tako su ukusni. Pitomi kesteni su blagog, slatkastog okusa i za razliku od ostalih orašastih plodova jedini su koji sadrže vitamin C. Kesten se i zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u farmaceutskoj industriji. Obratite pozornost kod branja ili kupnje da imaju što veći sjaj bez rupica na ljusci. Kesteni se mogu čuvati nekoliko tjedana na hladnome mjestu.
Grah
Jesen je najbolje doba za ljubitelje mladog graha. On se puno lakše i potpunije kuha i ne mora se namakati. Grah je najbolji izvor proteina i B vitamina, a sastojci pomažu u očuvanju krvnih žila, uravnotežuju šećer u krvi i pozitivno djeluju na mentalno zdravlje. Suhi grah možete čuvati i do godinu dana.
Kupus
Ovo povrće bogato je vitaminom C, beta-karotenom, mineralima, kalijom, željezom, magnezijom. U ovim hladnim danima najbolje čuva imunitet od raznih prehlada i bolesti. Salatu od kupusa probajte uvrstiti u svoj jelovnik da bi ojačali imunitet. Ne kvari se brzo i može dosta dugo stajati u hladnjaku.
Bundeva
Poznata je diljem svijeta kao izrezbareni ukras za noć vještica. Ovaj plod izrazito je narančaste boje i pun je ljekovitih i hranjivih sastojaka. Bundeva je bogata beta-karotenom koji je najvažniji sastojak za zdravlje kože. Njeno meso sadrži i kalij, vlakna, magnezij i vitamine B, C, E I K. Ona također sprečava infekcije te suprimiraju razvitak gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena. Sjemenke bundeve također moramo spomenuti, jer sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline i imaju veliki udio proteina i minerala, osobito fosfora i magnezija. Od bundeve se mogu raditi razna jela, od juhe, pirea, deserta.
PROČITAJTE JOŠ: Zašto je vitamin D važan za naš imunološki sustav?
Cikla
Ova zanimljivog izgleda i boje namirnica, još ima zanimljiviji sadržaj, vitamine i minerale u sebi. Znanstvenici su mišljenja da je odlična u borbi protiv raka prostate i raka pluća. Sok od cikle pomaže sportašima pri teškim naporima, pri slabokrvnosti kod djece i odraslih te pospješuje cirkulaciju krvi u žilama. Cikla također smanjuje rizik od gojaznosti kod djece, dijebetesa i srčanih bolesti. Pomaže djeci kod zatvora i regulira zdravi probavni trakt. Najbolje je da ju skuhate, lagano začinite i poslužite kao salatu nasjeckanu na kockice ili kao osvježavajući sok.
Šipak
Bogat je antioksidansima (puno više nego zeleni čaj), vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem. Šipak pomaže u problemima sa srcem, a kod anemičnih osoba podigao je razinu željeza u kratkome roku. Možete napraviti i sok od šipka koji je, ne samo zdrav već i jako fin.
Mandarine
Ovo ukusno voće odličan je saveznik kod prehlada i viroza. Bogate su vitaminom B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. Kora mandarine nekoć se koristila kako bih se ublažili bolovi u trbuhu, a danas se najčešće upotrebljavanja u stvaranju eteričnih ulja.
Šljive
Ova je voćka niska u kalorijama (46 kalorija na 100 g). Sadrži brojne hranjive sastojke, antioksidante, minerale i vitamine. Od hranjivih sastojaka sadrži dijetalna vlakna, sorbitol i isatin koji reguliraju probavni trakt i zatvor kod djece. Izvor je vitamina C, koji je ujedno i moćan antioksidant. Sadrži i vitamin A i beta karoten (Mirabella tip).
Šljive su pune minerala kao što su kalij, flourid i željezo. Željezo je odgovorno za anemiju, a kalij regulira rad srca i krvn pritisak. Možete ih servirati uz salatu, pripremiti u ranim desertima, pripremati kolače, osušiti i dati djeci nakon obroka ili kao međuobrok.
Preuzeto: glorija.hr
CIKLA
Ova zanimljivog izgleda i boje namirnica, još ima zanimljiviji sadržaj, vitamine i minerale u sebi. Znanstvenici su mišljenja da je odlična u borbi protiv raka prostate i raka pluća. Sok od cikle pomaže sportašima pri teškim naporima, pri slabokrvnosti kod djece i odraslih te pospješuje cirkulaciju krvi u žilama. Cikla također smanjuje rizik od gojaznosti kod djece, dijebetesa i srčanih bolesti. Pomaže djeci kod zatvora i regulira zdravi probavni trakt. Najbolje je da ju skuhate, lagano začinite i poslužite kao salatu nasjeckanu na kockice ili kao osvježavajući sok.