Namaz od avokada
Avokado se smatra superhranom jer sadrži mnoštvo bjelančevina, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala koje unapređuju zdravlje pojedinaca.
Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Kako prepoznati da je avokado sazrio?
Avokado je najbolje jesti kad je u potpunosti sazrio. S obzirom na debelu koru, to je ponekad teško ustanoviti.
U otkrivanju zrelosti ploda poslužit će vam sljedeći trik: pokušajte oguliti malu peteljku na vrhu avokada. Ako se peteljka može lako ukloniti, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate sazrio plod.
Ako se peteljka ne može oguliti, plod još nije sazrio. No ako uspijete skinuti peteljku bez većih problema, a ispod nje nađete smeđu površinu kore, kupili ste plod koji je prezrio, i više nije ukusan za konzumaciju.
PROČITAJTE JOŠ: Očistite svoj organizam s ovim super doručkom
NAMAZ OD AVOKADA
SASTOJCI:
* 1 avokado
* 3 cherry rajčice
* 1 manja glavica mladog luka
* 1 češanj češnjaka
* pola čajne žličice soli
* prstohvat papra
* 1 žlica bio limunove korice (ili sok pola limuna)
* 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
Priprema
Avokado razrežite po dužini, odstranite košticu i žlicom izvadite mesnati dio. Od njega napravite pire te dodajte na malene komadiće narezanu cherry rajčicu i mladi luk. Umiješajte limunov sok, maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sol, papar i bosiljak.
Namaz servirajte u ljusci avokada ili u posudi uz (prepečen) kruh. Može se konzumirati u svako doba dana, jelo je vrlo lagano.
Avokado namaz u hladnjaku može izdržati 2-3 dana.