Važni vitamini u trudnoći
Koje namirnice sadrže važne vitamine i hranjive tvari koje bi trudnice trebale konzumirati?
Unatoč dobroj prehrani, vjerojatno će vam biti vrlo teško unositi odgovarajuće količine određenih nutrijenata, posebice folne kiseline, kalcija i željeza.
Preporučujemo da folnu kiselinu uzimate tijekom prva tri mjeseca trudnoće, a još je preporučljivije da je uzimate prije začeća, kada planirate trudnoću te tijekom prvih mjeseci dojenja. Folnu kiselinu u dovoljnim količinama najlakše je unositi uz pomoć pripravaka u obliku tableta, no preporuča se i veća količina namirnica koje sadrže folnu kiselinu, a to su: bijeli grah, cikla, grah, dinja, špinat, brokula, zelena salata , sok od naranče, avokado i cjelovite žitarice i tjestenina.
Zbog potreba rastućeg ploda mnoge su trudnice anemične, a nedostatak željeza može se nadoknaditi hranom bogatom željezom i suplementacijom tabletama željeza.
PROČITAJTE JOŠ: Prirodni sokići za trudnice!
Bogati izvori željeza su:
crveno meso,
• sardine,
• tofu,
• bundeve,
• suhe šljive,
• suhe marelice
• zeleno lisnato povrće.
Ne zaboravite vitamin A i magnezij koji su posebno važni u prvom tromjesečju
Vitamin A nađete u:
• mliječni proizvodi s manje masnoće i po mogućnosti organske proizvodnje,
• zeleno lisnato povrće,
• slatki krumpir,
• marelice,
• manga,
• dinje,
• bundeva,
• krastavci,
• crvena i narančasta paprika.
PROČITAJTE JOŠ: Folna kiselina počinje se uzimati prije trudnoće
Namirnice bogate magnezijem su:
• mlijeko s niskim udjelom masti, organski proizvodi,
• banane,
• kikiriki,
• pšenične mekinje,
• zeleno lisnato povrće,
• soja,
• sjemenke bundeve i suncokreta,
• bademi i indijski oraščići,
• Zelena salata.
Izvadak iz knjige: Prehrana za žene 21. stoljeća