Kako ne biste bacali hranu, najsigurnije rješenje je zamrzavanje. Iako to mnogi odbijaju jer se boje da je nezdravo, istina je suprotna. Namirnice zamrzavanjem gube vrlo mali dio hranjivih tvari, jednako kao i tijekom kuhanja ili pečenja, ali ovako iskorištavate sve što ste kupili, ne bacate ništa i tako štedite ne samo novac nego i vrijeme koje bi inače morali potrošiti na buduće kupovine. Važno je da zamrznete hranu čim shvatite da je nećete stići iskoristiti. Vrećice za zamrzavanje u dvije veličine (od 2 i 3 litre) te posudice za led bit će dovoljne. U vrećice od dvije litre stane namirnica za dvoje-troje odraslih ljudi, a ako vas ima više u obitelji, korisnije će biti one od pet litara. Kako biste izbjegli kaos, napišite na samoljepljivi papir što je u vrećici te zalijepite na nju. Stavite je potom u drugu vrećicu kako se papir ne bi odlijepio.
SARMA: Uočite li tijekom kuhanja da ste uzeli previše namirnica, skuhajte osnovu, poput jušnog temeljca ili sarme, te zamrznite. Sarmu posložite vodoravno u vrećice, istisnite zrak i zamrznite. Temeljac čuvajte u plastičnim posudicama dobro zatvorenima.
POVRĆE: Povrće poput mahuna i graška dobro je kupiti u većim količinama jer ćete u zamrzivaču imati domaći grašak, a ne smrznuti iz Azije. Svježe kupljeni grašak i mahune očistite, kratko blanširajte i ostavite da se ohladi. Spremite u vrećice od dvije litre koje su dovoljne za jedan obrok.
MESO ZA JUHU: Dijelove mesa i ribe koje ne rabite za pečenje, odvojite za juhu, poput vratova peradi, prsne kosti te ribljih glava i kostura, te zamrznite. Od njih se pravi odlična juha, a prije zamrzavanja ih razdvojite po vrsti i na papiriće napišite točno što će biti u vrećicama.
SLATKO: Većina torti i suhih kolačića može se zamrzavati, a da se pritom okus ne promijeni. Posebno su pogodni kolačići poput šapa i kremaste torte bez voća. Biskvit također možete zamrznuti. Ispecite ga, ohladite, omotajte folijom i zamrznite na papirnom tanjuru.
TIJESTO: Napravite li više tijesta za kruh ili pizzu, napravite od njega čvrste kugle i zamotajte u celofan te spremite u zamrzivač. Odmrzavajte na sobnoj temperaturi. Tijesto za tortille malo popecite te smrznite sa slojem folije između tortilla.
RAJČICE: Umak od rajčice najbolje je čuvati u patent-vrećicama (s patentnim zatvaračem). Dobro istisnite zrak iz njih i zatvorite. I sirovu rajčicu možete čuvati. Operite je, izrežite na komadiće i zamrznite. Lako se odvajaju pa su korisni i za juhe, umake i sl.
NARESCI I VINO: Odmah nakon kupnje odrežite dio pršuta, čajne, slanine ili kobasice, narežite na komadiće i smrznite u manje vrećice. Najpogodnije su one za patent-zatvaračem.
Vino nakon otvaranja može stajati još tri dana. Zato ga izlijte u posudice za led. Tako zaleđenog možete ga rabiti za umake, ali napišite na posudicu da je riječ o vinu. Tako zamrznite i začine izmiksane s uljem.
TEMELJAC: Kako biste domaću juhu uvijek imali pri ruci, skuhajte nekoliko litara, podijelite u posude i smrznite. Brzo se odmrzava.
_____________________________
E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......