IZVORNA PORUKA: dominik
Pa svi i mogu dojiti. To je sasvim prirodno i neprirodno je da netko ne moze dojiti.
prirodno je i da zena moze imati djecu zar ne???? nitko nije savrsen i ako je zena rodjena sa suzenim kanalima u cicama ili bolnim bradavicama...zar nebi smjela uzivati u majcistvu ili mora prvih 6 mjeseci patiti??? ja sam rodjena za dojenje...ko krava za proizvodnju mlijeka ali eto nisu sve zene...
Da, prirodno je imati djecu, No, uzroka neplodnosti ima sijaset. Od loseg spermiograma, do policisticnih jajnika, endometrioze, hormonalnog rebalansa i da dalje ne nabrajam.
A zena koja nema mlijeka moze imati samo jedno, a to je vrlo nizak prolaktin.
Snizene vrijednosti prolaktina mogu se naci u karcinomu dojke, hipofunkciji stitnjace, shizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji, reumatoidnom artritisu i bulimiji.
Eto, samo iskljucivo te zene ne mogu dojiti.
Uvucene bradavice nisu hendikep jer postoji umjetna bradavica sa kojem cemo dojiti dijete. ONa obicno rjesava i suzene kanale. Popucane bradavice se lijece Bepantenom. Ja osobno sam ih time zalijecila. Upaljeni limfni cvorovi se lijece antibiotikom, jer inace bi sve mi koje smo to prosle otegnule papke.
A cak i jalove zene poput mene reagiraju na djecji plac lucenjem mlijeka, jer eto, igorm slucaja imam povisen prolaktin.
U povijesti su poznati mnogi slucajevi jalovih zena i barkova, ali dojilo se uvijek.
Zato, hajmo razdijeliti dva pojma prirodnog koji nikao nejde u isti kontekst.
I kad vec uzivamo u majcinstvu, hajmo ne biti sebicni pa dozvoliti djetetu da uziva u onome sto mu je bogom dano i malo se pomuciti za to nase cedo.