nije stvar mišljenja...nego postupanja...
ak se nekaj "mora"... onda nema: pregovaranja...dogovora...biranja...ultimatuma...il kajjaznam...
onda se tak napravi...i šlus...
u početku ima... manje ili više protestiranja...
al klinci vrlo brzo nauče kad su došli do granice koju ispipavaju...
jedino pravilo je biti dosljedan... ne ovisiti o trenutnom raspoloženju...pa jednom nešto ne dopustiti...drugi put dozvoliti...naravno računaju se i "osobe sa strane"...njih upozoriti na ono što ne dopuštaš, i da bu kikič dobil po riti ili porciju galame zbog njih...
user posted image user posted image user posted image user posted image
upravo tako
Njofra 14.8.2006.
prije svega, ja ovo što ste tu navele ne bih uopće nazvala ultimatumom...
ultimatum je riječ koja automatski za sobom povlači neku negativnu konotaciju...
radije sam za izraz teorija izbora...
svi ćemo se složiti da djeci treba postaviti granice...uostalom dokazano je da djeca(unatoč protivljenju i pokušajima "proboja") vole granice i osjećaju se sigurno ako su one jasno zadane...
divno je ako pri tom imamo lako odgojivo dijete koje će, samo od sebe, granice poštivati (sig, prekrasno je da je takva)...no, međutim, nije uvijek tako...
poznato je i da djeca vole pravila i rituale...
slijedom toga ne vidim ništa loše u razgovoru i dogovoru u stilu - sunce je danas prejako, opasno bi bilo izaći bez kapice, mogla bi se jako razboljeti...ako ne želiš staviti kapicu, morat ćemo ostati kući...
po meni, to nije ultimatum, nego izbor ponuđen djetetu unutar razumnih granica...i kao takav je apsolutno pozitivan
potpisujem...pa kud bi ja došla sa njih troje da im puštam...nema toga kod nas-red i disciplina...malo gestapovski,ali kad imaš više djece nemožeš drugačije,inače nastaje totalni kaos i anarhija...
potpisujem...ja jesam za ultimatume ili ili..
[Sadržaj poruke je obrisan]
Joj svašta sma sada napisala i nije mi prihvatilo post....
Uglavnom, htjela sma reći da ultimatum treba postaviti u stilu MRKVE i ŠTAPA, nagrade i kazne....
ili ćeš staviti kapu ili ne idemo van->>>>AKO STAVIŠ KAPU, IDEMO VAN I IĆI ĆEMO U PARK NA LJULJAČKE, AKO NE STAVIŠ, NIKUDA NE IDEMO
Daj ruku preko ceste ili idemo kući.->>>>AKO DAŠ RUKU, IDEMO DO KIOSKA KUPITI TI BANANKO, AKO NEDAŠ RUKU, OSTANI SAMA TU, A JA IDEM SEBI KUPITI BANANKO
Lijepo se igrajte inače idemo kući->>>>AKO SE LIJEPO IGRATE, DONJETI ĆU VAM JOŠ IGRAČAKA, A AKO SE NAVLAČITE, UZET ĆU VAM SVE IGRAČKE
Mislim da na taj način dijete ima IZBOR, ali onaj koji si mu ti postavila i tu uči da se dobro dobrim vraća i obrnuto... Ja sam odgojena na sistemu nagrade i kazne-u stilu-ako ovaj tjedan položim sve kontrolne sa 4 i 5 mogu u disko i mogu se vratit doma ujutro u 5 h, ali ako dobijem 1, nema ovu subotu diska. Na taj način sam zapravo imala poticaj da budem dobra, a i lakše sam učila jer sam znala što me na kraju puta (tjedna) čeka i shvatila sma da se isplati biti "Dobar".... Jan mi je sad taman u fazi da ne mogu još na ovaj način s njim, ali trudim se, npr ako mi se neda da ga presvučem (zadnjih 10 tak dana neda presvuči pelenu) ja mu ponavljam da ako bude dobar da idemo na plažu bacati kamenčiće, a ako ne, neka ostane doma i neka mu bude dosadno.....Kad tad će doći u fazu da shvati da se dobro ponašanje dobrim vraća......
tek sam sad vidjela post od troubled da je to teorija izbora (a nisam čitala prije )....
-Tagore-