Bok cure!
Evo što mene kopka... Moj Roko Ide sada u jaslice po drugi put... Prvi put smo pokušali u veljači, al nikako nije išlo, pa smo štartali sada ponovno- i naravno opet problemi.... S tim da je on sada u starijoj jasličkoj grupi... Al ja mislim da je nemu tamo dosadno... Problem je taj, što imaju tu jedan čudni sistem, jedna teta je sa njima od 8-11, pa se jim za vrijeme ručka pridruži druga teta i onda je zamijena, od 12-15 druga teta... Pa mene zanima kako mogu oni išta raditi sa djecom (sastavljati puzle, crtati,...)ako je u periodu od 8-11 sati samo jedna teta na njih 15-20 djece? I zato meni samo skače po glavi da je njemu jednostavno dosadno... Neka napomenem, da je Roku sada uskoro pa 27 mjeseci... Ja sam čak imala dilemu da ga prebacim u neku stariju skupinu... Pošto mi imamo frendove čija djeca su 2-6 mjeseca starija od Roka i on sa njima sve može raditi... A znam da te sarije grupe več imaju neke konkretne programe...
Evo, nadam se da čete mi moči malo prediskutirati tu stvar, jel zbilja ne znam kako dalje... Da, treba je nadodati da se Roko i u snu zna probuditi i početi plakati te govoriti ne u vrtić...
< Poruku je uredio cvrčak -- 10.9.2010 8:14:33 >
tvoj Roko je star kao jan...i jan je u starijoj jasličkoj...
isti princip kao kod vas i svuda...
1 teta ujutro, za vrijeme ručka su skupa i onda ostaje popodnevnu smjenu druga teta....
e sad kod nas imaju program:
8.30 doručak, to ti traje do 9-9/15 i onda se do 11 igraju, onda ide presvlačenje pa u 11.30 ručak, onda u 12 ide opet presvlačenje u piđame i idu spavati i onda spavaju do cca 2-3 h...nakon toga marenda, malo igre i mama i tata dolaze po dječicu....
Ne znam zašto misliš da mu je dosadno i ne znam zašto očekuješ da nakon 7 dana bude sve ok...Ako u veljači niste uspijeli, sada mu treba faza prilagodbe da shvati gdje ide, kako sistem funkcionira.... Ono što znam je da jan vrlo često kada dolazimo ujutro njurga...onako zapravo testira mene, ja mrtva hladna ne obazirem se i ostavim ga....Kada tata dođe po njega, Jan jer uvijek na nekom autiću ili se igra i sav je sretan...Kada dođe kući, često kažem da je 5 cm viši od ponosa i zadovoljstva, što znači da mu je u jaslicama lijepo.... A što rade tete s njima...???To ćeš vidjeti kada ti Roko jedan dan dođe i otpleše cijelu jednu koreografiju, kada počne tebi pokazivati slatke stvari koje mu ti nikada nisi pokazala, kada pokaže i manje slatke stvari koje mu ti nisi pokazala (npr jan je sada naučio plakati na silu, to nema šanse da je igdje vidio nego u vrtiću u zamisli zadnjih 7 dana
definitivno mjesec dana ili možda i više da se sva djeca opuste i da se onda tete mogu raditi s nijima...
Mislim da je u starijoj jasličkoj napredak manje vidljiv jer su i djeca starija i više mogu i znaju, ali npr mi smo ove godine kod jana viđali svakakve novosti....nakon cca 1 mj vrtića, naučio je pucketati prsitićima na "kad si sretan", nakon 3-4 mjeseca jeznao sam obrisat ruke u rucnik nakon pranja, sam si je sa 16 mj skidao papuče s nogu i pokušao ih navući sa cca 18 mj, sa 18 mj je znao sam skinuti jaknu sa sebe....to je nešto što sam mu ja doma uvijek radila "po difoltu", a onda mi je on najednom pokazao kako to zna i sam....
Ako Roko nema nekih problema sa prilagodbom, budi sretna i čekaj malo da prođe vrijeme.Sjeti se kako je nama bilo u 1. razredu srednje škole, pa na 1. godini faxa, pa kad smo počeli raditi...za sve nam je trebalo sigirno mjesec-dva prilagodbe, a kako li je tek tim pačićima koji samo 2 godine poznaju svijet, a svi oko njih tako puno traže od njih...