hvala na podršci pčelice, puno mi to znači, viidim da nas ima više sa tim problemima.. očito mi se sa maminim odlaskom promijenio sklop u glavi jer sam prije bila izrazito vesela i pozitivna osoba, puna života, a onda su se naredale nedaće i sa svakom sam tonula sve dublje i dublje.. ova trudnoća mi je motiv za život i voljela bih kad bi sve bilo ok sa bebom.. strah od bolesti i smrti mi je strašan, a to mi je ostalo kao posljedica nakon mame,gledati ju kak umire u svega tri tjedna prije mog vjenčanja, pa držati mrtvo dijete na porodu, tolika žalost.. bila sam i kod privatnog psihijatra koji je dosta skup i nisam si mogla priuštiti liječenje kod njega dalje, kaže da nisam depresivna nego razočarana i demotivirana. zato se tako osjećam.. većina psihijatara propisuje samo lijekove kojima se maskira problem a ne rješava ga, dok je do kvalitetnih psihoterapeuta teško doći preko uputnice, a privatni i to nisu svi dobri su jako skupi i financijski nedostupni nama prosječnim građanima. vjerujem da bi mi psihoterapija pomogla da razriješim stvari sama sa sobom ali hodanje psihijatru koji me posluša jednom mjesečno na 20 min je gubljenje vremena.. a za privatnog nemam love..
draga guess, ako sam dobro ponovila nick, moj ginekolog koji je odličan veli da postoje istraživanja koja ne povezuju uzimanje terapije kod žena koje su zatrudnjele i hvala Bogu rodile zdravu djecu, sa nekim malformacijama ploda ili tako nešto, kaže da je bolje za ženu nastaviti uzimati terapiju i u trudnoći jer je psihička i fizička stabilnost majke najvažnija.. ne znam na kakvoj si ti terapiji, ali kod njaga se kontroliraju i pacijentice koje su na teškim psihofarmacima i imaju zdrave treudnoće. ne tvrdim da su svi antidepresivi i antiksiolitici dobri za uzimanje u trudnoći, ali ima onih novije generacije koji ne nose rizik za dijete.. samo ne idu svi ginekolozi u korak s vremenom i ne prate novosti i istraživanja pa je najlakše im reći da ne smiješ uzimati umjesto da se informiraju i olakšaju ti ionako za tebe tešku situaciju. kad sam ja zatrudnjivala umirala sam od straha doslovce se preznojavala se noću i imala noćne more i prolazila koma stanja,strahove, plačljiva raspoloženja, bila razdražljiva i nervozna jako,istovremeno se brinula kako to utječe na moju bebu, i zasad je trudnoća uredna, tak da treba se odlučiti i krenuti. važna je suradnja psihijatra ili psihoterapeuta kod kojeg se liječiš i ginekologa da bi iznašli najbolje moguće rješenje za tebe i za tvoju buduću trudnoću.
meni je moj ginekolog predložio liječnicu psihoterapeutkinju koja je magistra da me uvjeri da smijem uzimati antiksiolitike u trudnoći, ali sam ipak u dogovoru s njom i s njim ostala na normabelu samo.. dok mi je dr. psihijatrica prek uputnice zabranila bilo koji od AD ili antiksiolitika jer tvrdi da imaju teratogeno djelovanje na plod, pogotovo u prva tri mjeseca kad se događa organogeneza kod ploda. a nije u pravu. samo ne zna, nije informirana.
možemo se samo boriti jer prepustiti se nije vrijedno..