Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 0:13:21
|
|
|
|
njanja
|
IZVORNA PORUKA: novamama ne namjeravam voditi svoje malene na groblje. kada budu znali što je groblje i zašto služi, onda neka odaberu... što dulje ću im govoriti o našim precima da su otišli na nebo, a ne u grob.... uostalom u to i ja vjerujem... slažem se....
< Poruku je uredio njanja -- 17.10.2010 0:14:43 >
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 8:52:45
|
|
|
|
cokolada
|
vodim djete na groblje, tamo ne placem i sl., moje dijete je vec naucilo i shvatilo sto je groblje, ako im groblje predstavimo kao neko "mjesto" gdje rado odemo nema razloga da oni to shvacaju kao nesto tuzno i sl. jer oni su mali i zapravo uopce ne znaju sto je groblje a tako malima mislim da im je lakse to predociti na njima lijepsi nacin. mene je baka kao malu uvijek vodila sa sobom na groblje i ja sam voljela s njome ici jer bi obavezno jos negdje isle, tako da mislim da djeca to ne prihvate kao nesto tuzno ako im mi ne prezentiramo na taj nacin. zalosno je da odrasli ljudi imaju predrasude, a zapravo ni sami nisu krivi jer ocito nisu imali prilike se suociti sa smrti bliskih, na tome treba poraditi jer je smrt sastavni dio zivota.
|
|
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 9:34:20
|
|
|
|
Bebys
|
joj cvrle ova tema je BILA PROSLE GODINE .... nemogu je naci... e da nemam tu nikoga pa nevodim i neidem ali doma idem svake godine sam isla a dali djete bi vodila ajme pa sigurno NE BEBU NITI MALO DJETE DO JEDNO 4 GODINE a kasnije vjerovatno bi ostavila bi ju doma toboze to treba biti sveto mijesto jer se grobovi svete ali JA NE sigurno ne bi jer se djetetu treba objasnjavati STA JE GORBLJE I SLICNE STVARI a to mislim da nije ZA NJEZIN MOZAK JOS...
|
|
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 12:36:59
|
|
|
|
BUMBI
|
Od kad je moj dida umro,sad će biti 2 godine D je uvijek išao sa mnom na grob zapaliti svijeću. Išli smo i 1.11 s njim i ići ću i ove godine s njim
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 14:18:39
|
|
|
|
pikachu
|
Već sam ju vodila, iako ona uopće ne kuži niti će kužiti još par godina pa ni ne razmišljam o eventualnim posljedicama... Išla je već 2 puta didu na grob da ga obiđe... Ustvari to meni puno znači pa sam ju zato i vodila... Ne vidim ništa loše u tome...
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 16:14:47
|
|
|
|
Ninaa
|
Ja sam svoju vodila već više puta jel nažalost mm mama i tata su umrli, moji baka i deda isto pa često kad idem kod svojih stanemo na groblju i nakratko se pomolim, zapalim svijeće ili im odnesem cvijeće. Nemam je gdje ostaviti pa je vodim sa sobom. Tak mi je lakše jel su mi to sve bile jako drage osobee. Ona je još mala i baš ne kuži previše, samo kad je svekrvi bila godišnjica smo se svi rasplakali jel je na slici prepoznala baku i pričala to baka i deda.
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 17.10.2010 23:47:20
|
|
|
|
dominik
|
dominika sam prvi puta vodila ove godine meni i njemu jako dragoj osobi...morala sam jer pitao je za nju...mislim da on sa 4 godine moze prihvatiti pricu da tijelo ostane a dusa (srce i ono sa cime volimo) ode na nebo
|
|
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 18.10.2010 7:53:21
|
|
|
|
ZVRK
|
ja idem sa dančijem kada se on zaželi neke od baka pa idemo zapaliti sviječu,ali neidemo često. bio je i na sprovodu svoje 1bake sa 4godine i prihvatio je naše objašnjenje. čak se i on pozdravio sam sa njom u trtenutku spuštanja u''rupu'' bila sam pisala. eto i došle
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 18.10.2010 9:34:45
|
|
|
|
mamara
|
pa ja svoje vodim svake godine! mislima da trebaju znati gdje počivaju svi oni koje više nema i netreba od groblja raditi neku groznu stvar ipak čemo mi svi tamo završiti jednog dana. naravno da jih nevodim na sprovod ali svi sveti je nešto drugo! a i kako da svojoj baki i djedu nedovedem njihove praunuke !
|
|
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 18.10.2010 9:38:59
|
|
|
|
mirna
|
IZVORNA PORUKA: cvrčak Nisam stigla pisati objašnjenje jer smo čekali goste. Uglavnom moj je stav da ne odvođenje djeteta na groblje nema nikakve veze sa učenjem da mrtve treba poštovati. A. je u fazi(vjerojatno iz bajki i priča,a tu i tamo čuje da je netko umro i sl.)da je počela postavljati pitanja a zašto je umro,a gdje je,kada će se vratiti,prije nekoliko mjeseci smo imali drame da ja ne umrem.Nakon višednevnog mog tumačenja i objašnjavanja je počela plakati neka joj obećam da nikada neću umrijeti. Toliko je bila iskreno uplašena mišlju da ću umrijeti da sam na kraju obećala da neću umrijeti. Poslije sam to u razgovoru natuknula poznanici koja je neuropedijatrica i koja je rekla neka ne forsiram,jer očito ima strah,a ne razumije i nije još spremna za takve stvari.Neka pustim.. Ne mislim da je groblje loše mjesto,ali npr. mene jako potrese svaki puta kada odem na bakin grob i ne mogu to sakriti..Ne želim da me ona vidi takvu. Isto tako ne želim ponovno dirati u temu koja ju očito jako plaši i nešto čega se boji- a to je smrt. Istina je da je smrt sastavni dio života i ona će to(nažalost)morati naučiti,samo sve u svoje vrijeme. Zanimalo me vaše mišljenje,s obzirom da okolina vrši stanoviti pritisak da to nije u redu da dijete ne vodim na groblje. Neću je voditi,jer kao što je call napisala želim je zaštititi maksimalno i ne pada mi na pamet traumatizirati je nepotrebno. Kada bude spremna odvest ću je. U tvom slucaju ne bi je ni ja vodila. Dijete ne moze pobjediti strah ako ga guras u situaciju koja ga plasi. Na taj nacin samo povecas traumu.
|
|
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 18.10.2010 9:49:39
|
|
|
|
ninolina
|
Slažem se s Mirnom ako ju to traumatizira nemoj pogoršavati situaciju...Ja svoje vodim ali ne na sesvete...Moji idu svaki mjesec barem jednom na groblje i znaju gdi je ko...Na sesvete mi je to malo previše za njih a i mene...taj dan muž i ja to obavimo sami eventualno uzmemo najmanje ali veći nejdu
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 18.10.2010 10:15:00
|
|
|
|
mamara
|
pa naravno ako djete plače i nečega se boji onda nebi ni ja vodila al ako to mogu prihvatit onda nevidim razloga zažto ne, svako svoje djete poznaje nabolje i zna dali je vrijeme da ga se suoći sa time! moj stariji sin(5) je imao takva pitanja kad nam je uginula kuja i to smo jako teško prebrodili a nakon mjesec dana je umro moj djed kojeg je sin jako volijo i onda sam ga morala suoćiti sa istinom o smrti. i onda su pitanja se redala od: dali češ ti umrjet? kad ču ja umrjet? a kud idu mrtvi? pa kad sam objasnila da stari ljudi umiru onda se je bojao za djeda i baku ali uz puno razgovora i puno iscrpljujučih (ISKRENIH) odgovora se je smirijo i to prihvatijo al u to vrjeme smo djedu i peseku palili svječu doma a ne na groblju.
|
|
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 18.10.2010 14:54:58
|
|
|
|
ELISABETH
|
Mene su moji počeli voditi na groblje kad sam imala nekih 4 godine, trebala sam imati seku stariju godinu i po, i meni je mama uvik govorila da idemo seki na grob, da tamo moram biti tiha jer svi spavaju i ja sam to tako prihvatila... Curku nećemo voditi ni ove godine jer je još premala, kad bude mogla shvatiti onda ćemo je i voditi, ovako nema potrebe jer je uvik ima ko pričuvati
|
|
RE: Vodite li djecu na groblje? 19.10.2010 13:10:34
|
|
|
|
pako
|
da, jesu mali ali idu samnom jer smatram da tu nema ništa loše, a i nekako mi je milo srcu kad su oni samnom
PATRICK 30.04.2008. 01:55h MATEO 06.03.2010. 01:17h
|
|
|
Anketa
Za mame dojilje.
пеперутка16
Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?
Oznake
Sve najbolje!
Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:
Čestitamo!