Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
|
|
Korisnik | |
|
|
Za početak škole - prozivanje malih nekatolika! 6.9.2011 15:55:17
|
|
|
|
modesty blaise
|
..."Početak nove školske godine u Hrvatskoj obilježen je brojnim crkvenim svečanostima - misama, molitvama i blagoslivljanjima, no neki se roditelji žale da učitelji na satu poimence prozivaju učenike koji se nisu odlučili za vjeronauk i vrše pritisak na njih... ''Hrvatska, kao mlada država, za razliku od razvijenih demokracija, još nije osvijestila što znači sekularna država i razvila kriterije prema kojima će naći razuman sklad između vjerskih osjećaja pojedinaca i vjerskih skupina'', rekao je još 2009. godine aktualni predsjednik dr. Ivo Josipović i dodao kako ti kriteriji tek trebaju sazrjeti, pa i u samoj Katoličkoj crkvi. No, čini se da se našoj zemlji događa upravo suprotno – desekularizacija društva. Naime, iz dojava roditelja djece koja su jučer prisustvovala svečanostima upriličenim prigodom početka nove školske godine saznali smo da su katolički obredi poput misa, blagoslivljanja škola i učenika, te recitiranja ''Očenaša'' postali uvriježena praksa u gotovo svim školama diljem Lijepe naše. Neki roditelji žale se čak da su imali osjećaj da su njihova djeca izložena raznim pritiscima da pohađaju vjeronauk".... Datum objave: 06.09.2011 14:50 Autor: Nenad Jarić Dauenhauer
< Poruku je uredio modesty blaise -- 6.9.2011 15:56:49 >
Sebastian, 01.09.2010 ...I believe in pink... I believe in being strong when everything seems to be wrong...I believe in kissing, kissing a lot...I believe that tomorrow is another day...and...I believe in miracles...
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 15:57:50
|
|
|
|
Bebys
|
svasta ovo prvi puta cujem NISAM TO U PRAKSI VIDILA I CULA OD NIKOGA... pa ako je tako ostalli trebaju sutjeti jednostavno ili ne prisustvovati... nitko nema pravo nekoga prisiljavati... PA BOG JE DAO SLOBODNU VOLJU...i nitko na to nemoze i nesmije utjecati...pogotovo ne silom.. za ovo jos nisam cula..
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:02:22
|
|
|
|
Bebys
|
koliko sam ja procitala taj cijeli clanak... bila je to samo jedna mama iz Zagreba....i to se nasla uvrijedjena...jer je ucitaljica pitala dali su se ostali koji nisu na vjeronauku mozda predomislili....nevidim nikakvo lose pitanje u ovome...ocito je netko ZELIO SVE NAPUHATI KAO PO OBICAJU....
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:04:34
|
|
|
|
njanja
|
ajme ajmeeee budući šta god napišem, smao će ispast da dižem tenzije pa samo veliki za tako divan postupak, živjeli
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:06:02
|
|
|
|
pincirotvajler
|
IZVORNA PORUKA: njanja ajme ajmeeee budući šta god napišem, smao će ispast da dižem tenzije pa samo veliki za tako divan postupak, živjeli nemam pojma kak je ove godine,al prošlih godina moj brat nije imao problema nikakvih
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:10:16
|
|
|
|
Bebys
|
user posted image nemam pojma kak je ove godine,al prošlih godina moj brat nije imao problema nikakvih ma i sigurno da nije tako NOVINAR ISKORISTIO OCITO NEVJERNIK I JEDVA JE CEKAO DA ZAPALI VATRU...neka uplasena mozda mama sto je uciteljica pitala jeli se tko predomislio...treba procitati cijeli clanak...i zakljuciti DA SE PIRI U VJETAR...
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:11:10
|
|
|
|
njanja
|
Nekad na 1. dan škole ČASNA PIONIRSKA, a danas OČE NAŠ
|
|
[Obrisani korisnik] 6.9.2011 16:13:09
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Sadržaj poruke je obrisan]
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:19:11
|
|
|
|
modesty blaise
|
IZVORNA PORUKA: njanja Nekad na 1. dan škole ČASNA PIONIRSKA, a danas OČE NAŠ U čemu je razlika između školskog vjeronauka ili nekadašnjeg marksizma? I jedno i drugo je promoviranje ideologije!
Sebastian, 01.09.2010 ...I believe in pink... I believe in being strong when everything seems to be wrong...I believe in kissing, kissing a lot...I believe that tomorrow is another day...and...I believe in miracles...
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:30:19
|
|
|
|
njanja
|
modesti, rado bi komentirala, ali reći će narod da raspirujem vatru pa preskačem...dalje....
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:34:44
|
|
|
|
modesty blaise
|
buaaaaaaaaaaa! si pukla? kad si ti raspirivala nekaj!?! daj, daj, ne budi tak škrta....onaj ko zna- zna, a ostali nek čine što mogu...
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:41:11
|
|
|
|
danery
|
IZVORNA PORUKA: njanja Nekad na 1. dan škole ČASNA PIONIRSKA, a danas OČE NAŠ
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:42:06
|
|
|
|
modesty blaise
|
Hrvatski školarci evoluciju uče tek u 8. razredu ? Školska bi djeca već od pete godine trebala učiti teoriju evolucije koja je zanimljivija i poetičnija od kreacionističkog mita o Adamu i Evi, istaknuo je poznati britanski biolog Richard Dawkins. Taj oxfordski profesor smatra da je evolucija toliko važna za naše shvaćanje svijeta da bi trebala postati sastavnim dijelom osnovnoškolskog obrazovnog programa. Uvjeren je kako tvrdnje da je taj koncept pretežak za djecu nikako nisu utemeljene. Dawkins kaže da je iznenađen činjenicom da mnogi roditelji još uvijek svoju djecu uče o kreacionističkom mitu o Adamu i Evi iako u nj doslovno vjeruje vrlo malo ljudi. Vjerojatno misle da je to bezazlena stvar poput Djeda Mraza. No ja mislim da je istina o evoluciji zanimljivija i poetičnija, pa čak i zabavnija od tog mita ili stotina drugih mitova o stvaranju koji postoje u svijetu'', napisao je Dawkins...
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:47:13
|
|
|
|
modesty blaise
|
Obrazvoni sustav RH legalno diskriminira djecu koja ne idu na vjeronauk u OŠ jer se ocjena iz tog predmeta uzima u opći uspjeh, dok oni koji ga ne slušaju nemaju alternativu i ostaju bez jedne ocjene u izračunu prosjeka što ide na njihovu štetu jer su ocjene iz vjeronauka većinom odličan, tu i tamo vrlo dobar,a rijetko ispod toga. Kada se djeca upisuju u srednju školu bitan je i opći uspjeh, a u slučaju istog broja bodova gleda se opći uspjeh na 2 decimale. Zaključak je jasan - Ministarstvo prosvjete diskriminira djecu prema vjerskoj pripadnosti tj.nepripadnosti što je u suprotnosti s Ustavom RH. I točka !
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:49:03
|
|
|
|
njanja
|
rekla sam da neću, ali ne mogu izdržati ovo zadnje komentirati... ali zaista, ako pogledaš, teoriju o adamu i evi je puno jednostavnije shvatiti i prihvatiti (bajke su shvatljive i manjoj djeci od osnovne škole), nego ulaziti u teoriju evolucije koja zaista zahtjeva i poimanje fizike, kemije te prirode i društva....toliko od mene.....da ne kažeš da sam škrta....odoh s teme dok još mogu
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 16:59:02
|
|
|
|
mamacita
|
Moji sinovi ne pohadjaju skolski vjeronauk, stovise, jucer prvi dan skole, bio je vjeronauk za 4. razred, to je bilo zadnji sat, i on po obicaju izadje. Stovise, neke mame koje su u cudu cekale svoju djecu, nisu mogle doci k sebi da zasto je potreba imati vjeronauk prvi dan skole? No, iako se ocito ne slazu sa slanjem svoje djece na vjeronauk, niti jedna nije imala petlju ne dozvoliti djeci da idu. Isto tako moj drugi sin koji ide u 2. razred je danas po rasporedu imao vjeronauk, no on isto tako izadje, i nesto boja u bojanku u hodniku. Zalosno je da djeca koja ne zele imati taj predmet i dalje nemaju nista pametnije za raditi u medjuvremenu od sjedenja u hodniku. Sta se mene tice, religija treba van iz skole, bilo koja religija, bilo gdje. Religiji je mjesto u crkvi i u kuci. Cisto me se ne dira ako nekome moja djeca "bodu" oci sto ne prisustvuju vjeronauku. I naravno da ce upravo Katolicki vjernici napisati da je ovakvo javljanje roditelja, cisto prenapuhavanje, i da uciteljice za vjeronauk uopce nisu tako direktne. Zasto bi netko ne dao svoju djecu na vjeronauk, a onda se dogodine predomislio?
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 17:03:29
|
|
|
|
mamacita
|
Evolucija i Biblija se dapace podupiru, i onaj tko iti malo razumije ono sto je napisano u Postanku, to moze shvatiti bez nekih pre velikih cudjenja. Dakle, ja vjerujem u Boga i u evoluciju. Eto, ima nas i takvih . Ne odlazi njanjo s ove teme, jer je ocito da sve one druge zenskice nebudu nista pisale.
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 18:08:43
|
|
|
|
Zvonki
|
Iskreno mi je žao malih "nekatolika" i njihovih roditelja zbog pritiska kojem su izloženi.
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 19:53:37
|
|
|
|
marijola
|
meni još uvik nije jasno šta vjeronauk radi u školi?!
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 21:39:35
|
|
|
|
kanader
|
vjeronauk spada u crkvu, ali obzirom da su franjo i franjo bili dobri...eto uspjeli su to progurat generacija sam juge i išao na vjeronauk u crkvu.nitko me nije maltretirao i prisiljavao na to.i sve sakramente primio u crkvi sa odslušanim crkvenim vjeronaukom...a danas se djecu zapravo na neki način podmićuje jer ta ocjena popravlja prosjek, kako je netko primjetio...a i kako se može nečija vjera ocjeniti???ja vjeujem za 5, a susjed u klupi za 3....svašta...vjera je vlastiti izbor, i kao takva je privatna stvar...čemu njome mahati kao crvenom krpom???
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 6.9.2011 22:48:13
|
|
|
|
mala99
|
Nikoga ne treba prozivati ni osuđivati zbog njegovog vjerskog uvjerenja. Ja sam katolik, ali poštujem i druge vjere, vjernike, ali i nevjernike svatko ima pravo na svoje, pa neka tako i bude. Najgore je iskljivati se na djeci, a vjeronauk bi zaista trebalo vratiti u crkvu, a ne u školama raditi vjerske razlike.
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 7.9.2011 0:21:33
|
|
|
|
lilia
|
Kad sam ja išla u srednju umjesto na vjeronauk moglo se ići na etiku i to je bio predmet koji se ocjenjivao i naravno svi su imali 5. Taj vjeronauk mi je totalno bez veze u školi, kao i to da dijete koje ide na vjronauk mora svaku nedjelju na misu a pred pričest ili bermu moraju doći roditelji sa djecom na misu i dogovarati se sa svećenikom i časnom sestrom za predstojeću ceremoniju. Samo gnjave ljude i djecu umjesto da ih ostave na miru, tko ima potrebu ići će.
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 7.9.2011 6:33:17
|
|
|
|
mišica 666
|
nema se tu šta puno filozofirat vjeronauku nije mjesto u školi već u crkvi. amen
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 7.9.2011 11:00:44
|
|
|
|
marijola
|
e vidiš a mi smo imali i vjeronauk a etika nam je bila obavezan predmet. s tim da su nam vjeronauk stavili 2 ili 4 sat tako da ne moš ni otić doma ni ništa, nego ćulit negdi oko škole ili ostat na vjeronauku. e to mene smeta isto.
< Poruku je uredio marijola -- 7.9.2011 11:01:29 >
|
|
|
|
RE: Za početak škole - prozivanje malih nekat... 7.9.2011 11:06:56
|
|
|
|
Marija majka
|
Nisam još čula za ovo??? Nigdje...Mora da je novinar pretjerao malo
|
Anketa
Za mame dojilje.
пеперутка16
Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?
Oznake
Sve najbolje!
Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:
Čestitamo!