Kerensa -> Iščem družino (23.8.2009 13:18:22)
|
Pozdravljene! Na Vas z VELIKO prošnjo za pomoč in upam, da mi boste lahko pomagale. Takšna je "zgodba"... Moja mama (žal že pokojna), Sana-Angela Peternel, se je rodila 7.5.1945 v Mostarju, BiH. Njeni mami je bilo ime Marija, pred poroko se je pisala Bevanda, rojena je bila 9.9.1909 (ne vem, kje), gospodinja, po narodnosti je bila Hrvatica. Maminemu očetu je bilo ime Anton Peternel, Slovenec, z Bleda, rojen je bil 9.1.1897, v Mostarju je bil zaposlen kot poštni uradnik (kolikor mi je znano, pred in med 2. svetovno vojno). Poleg moje mame sta imela še 3 otroke - Magdaleno, Veroniko in Florjana. Vsi so bili rojeni v Mostarju, kjer sta se Marija in Anton tudi poročila. Takoj po koncu 2. svetovne vojne so šli vsi v Slovenijo, na Bled, kjer je leto kasneje (1946) Marija tudi umrla, Anton pa 15 let kasneje (1961). Po Marijini smrti je Anton vse 4 otroke oddal v "Dječji dom" na Lipičevi ulici v Ljubljani. Starejši trije so šli v rejniške družine (danes je Florjan pokojni, Veronika živi z družino v Kanadi, Magdalena pa s sinom na Krku), mojo mamo, ki je bila najmlajša, pa je posvojil zakonski par iz Ljubljane, Ivana Wiederwohl in Stanko Jakopič. Preimenovala sta jo v Sano-Marijo Jakopič. Moja mama je umrla marca 2006 in od takrat naprej sestavljam svoje družinsko drevo. Moram reči, da v vse smeri lepo napredujem, a pri babici se mi vse ustavi. Vse, kar vem o njej, je to, kar sem napisala - ime, oba priimka, datum rojstva, kraj poroke, datum smrti. Ker ne vem, v katerem kraju je bila rojena in kdo so bili njeni starši, niti ne vem, kje v BiH iskati dalje. Poslala sem nekaj e-mailov po celi BiH, vendar zaenkrat še nobene sreče z odgovorom. Pregledala sem nešteto strani na Internetu in vse, kar sem ugotovila, je to, da je družina, sodeč po priimku Bevanda, izhajala nekje iz Širokog Brijega ali okolice. Vse ostalo so sklepanja: v tistih časih so bile družine z enim otrokom zelo redke, zato sklepam, da je imela moja babica vsaj kakšnega brata ali kakšno sestro. Za njih je težko verjetno, da so še živi (rojeni predvidoma pred 1. svetovno vojno), možno pa je, da je živ še kakšen od prve linije potomcev, torej morebitni nečaki ali nečakinje moje babice (in naknadno njihovi potomci). In tudi moja babica je imela starše - skoraj nemogoče se mi zdi, da starši ne bi nič vedeli o svoji hčerki in da ne bi nič povedali sorojencem. Nekje, nekdo mora vedeti, da je obstajala Marija Bevanda, poročena Peternel, v Sloveniji, in da je imela 4 otroke. Prebrala sem vse "message board" po celi bivši YU, a brez uspeha. Upanja na originalne dokumente (rojstni, krstni, poročni list) skoraj nimam, saj vem, da je bilo ogromno arhivov uničenih že med 2. svetovno vojno, ostali pa kasneje v Balkanski vojni. Nekako se bolj zanašam na to, da kje najdem kakšnega sorodnika, potomca, soseda, prijatelja, kogarkoli, ki bi kaj vedel. Mi lahko katera od vas pomaga, svetuje, da kakšno idejo? Ta forum bom redno spremljala, lahko pa se mi oglasite tudi na privatne poruke, pa ću vam preko njih dati svoju e-mail adresu. Hvala.
|
|
|
|