|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Sat gramatike :-)
14.11.2010 7:47:51   
minnie
ja tu mogu imati jedinicu. nikada mi gramatika baš nije išla tako da ja ću samo čitati. možda nešto i naučim

(Odgovor članu troubled)
Neposredna veza do poruke: 51
14.11.2010 7:52:37   
Nika 24052006
Evo ja sam se sad sjetila,negdje prije sam pročitala riječ podatci (množina od podatak),a ja sam mislila da se piše podaciuser posted image ..Hajmo Kejt,šta je točnouser posted image

Moje velike ljubavi
Nika 24.05.2006.
Ines 07.05.2010.

(Odgovor članu minnie)
Neposredna veza do poruke: 52
14.11.2010 8:17:39   
mala pcelica
IZVORNA PORUKA: Nika 24052006

Evo ja sam se sad sjetila,negdje prije sam pročitala riječ podatci (množina od podatak),a ja sam mislila da se piše podaciuser posted image ..Hajmo Kejt,šta je točnouser posted image

vidis to i mene buni,ne znam gdje se ubacuje to slovo t ili čak negdje d user posted image

< Poruku je uredio mala pcelica -- 14.11.2010 8:18:09 >

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu Nika 24052006)
Neposredna veza do poruke: 53
14.11.2010 8:19:00   
Nika 24052006
Ja to nekako odredim po sluhuuser posted image

Moje velike ljubavi
Nika 24.05.2006.
Ines 07.05.2010.

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 54
14.11.2010 8:45:02   
mala pcelica

IZVORNA PORUKA: Nika 24052006

Ja to nekako odredim po sluhuuser posted image

user posted image user posted image

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu Nika 24052006)
Neposredna veza do poruke: 55
14.11.2010 8:47:16   
minnie
a što ako si malo nagluhuser posted image

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 56
14.11.2010 9:00:54   
novamama
IZVORNA PORUKA: novamama

do sada smo naučili:

TOČNO                   NETOČNO

osjećati                 osijećati, osiječati, osječati
osjećam                osijećam - za -ije i -je prebaciti na ekavicu 
Istanbul                Istambul
kuća                      kuča
šećer                    šečer
ne želim                neželim - negacija i glagol pišu se odvojeno, osim u imperativu (nemoj!)
djeca                     dijeca
idemo van            idemo vani
sljedeći tjedan      slijedeći tjedan, slijedeči tjedan
slijedeći Marka došla sam        sljedeći Marka došla sam...
ponovno               ponovo
vas dvoje              vas dva (obraćanje dvjema osobama suprotnih spolova)
jeste pojeli?         jeste pojela? (obraćanje ženskoj osobi iz poštovanja)
nesreća/nezgoda    razlikovati, nesreća je nezgoda sa kobnim posljedicama? cvrčak, ispravi me ako griješim..
budući da            pošto
pala je                 pala se (o gospođi, narječje)
kaže li se?           da li se kaže?   (izbjegavamo dakanje u hrv. jeziku)
trampolin             trambolin
pravilno                ispravno (o točnosti)
no ili međutim       no međutim
kupit ću                kupiti ću

ja odbijam pisati ne ću i podatci i griješka!user posted image

troubi, moram priznati da si me ti smutila s onim osjećati, kad si na jednom postu napisala istu dvojbu i stavila: 'kako se to uopće piše?'user posted image user posted image user posted image  kad je tebe zbunilo mene je još više, ti si krivauser posted image user posted image user posted image

kejt, pitanje: kada se koristi k, a kada ka - vidim u slikovnici npr. idem k baki, a sva se slomim dok to pričitam oliveruuser posted image  - nije ni čudo da sam sve pozaboravljala kad mi je literatura mrakuser posted image user posted image user posted image

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 57
14.11.2010 13:51:39   
ejmama
Nekad skužim da sam krivo napisala, ali mi se neda ispravljati. Uglavnom točno napišem kad ne razmišljam o tome što je ispravno, čim se počnem dvouimiti znam da ću fulati.
samo ću dati jedan primjer koji me jako zasmetao jer mislim da tamo nebi trebalo biti greške, ali sam se i dobro nasmijala, dobila Ena pozivnicu za poklon za Božić od naše Općine i na njoj piše "podjela paketa održaće se..." mislim da se to njima nebi trebalo desiti ili bar onaj koji je tiskao mogao je ispraviti.

H 07 E 09

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 58
14.11.2010 15:12:18   
Anoniman
Ehe, učenice poludile za/zbog gramatike!!!user posted image user posted image user posted image user posted image

Ovako, ne pada mi na pamet nikoga ispravljati jer ja često na forumu sve pišem malim slovima jer mi je tako lakše i brže.

Nemam sad baš vremena (a ni volje jer nedjelja je) odgovoriti na sve što ste me pitali, ali evo nekoliko koje sam zapamtila.
podatci ili podaci - može i jedno i drugo. Ja uvijek pišem i govorim podaci i zadaci. Čak i ako piše podatci, to se ne čita podaTci, nego podaci. Ne znam kako je u školama i koji pravopis koriste, ali ja kad lektoriram uvijek pišem neću zajedno iako se po novom može pisati i odvojeno. Ima nekih izdavača koji inzistiraju na odvojenom i ja to uvijek tako napravim. Oni plaćaju pa ko sam ja da se bunim.

Što se tiče k(a): navezak (a) je obavezan ispred k, g, h i riječi u kojima ti suglasnici stoje na drugome mjestu u skupu:

ka klupi
ka gradu
ka zgradi

< Poruku je uredio Kejt -- 14.11.2010 15:17:11 >

(Odgovor članu ejmama)
  Neposredna veza do poruke: 59
14.11.2010 15:26:05   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: cvrčak

Dodala bih još(ako smijem) da se negacija i glagol pišu skupa kod imperativa:nemoj,nemojte i da po novom kako sam čitala(kejt javi seuser posted image ) se do sada moglo pisati i ne ću i neću,ali da su jezikoslovci izglasali da se sada piše samo odvojeno,odnosno da je to pravilnije..

Preporuka Vijeća za normu hrv. standardnog jeezika je bila da se piše ne ću. Neki novi pravopisi donose samo taj oblik, ali nema šanse da to zaživi i nije obavezno. Nije obavezno jer nemamo zakon o jeziku koji bi nekoga na nešto prisilio. U ovom slučaju je dobro da nemamo Zakon o jez.user posted image
Svaki dan se bavim jezičnim problemima i smeta mi (a ne smeta me - jer smeta meni, a ne smeta mene) kad se svi uhvate pogrješke i ne ću, a onda napišu recimo Banja luka ili Crna gora. Ne mislim na nikoga od vas ( da se razumijemo). Mislim prvenstveno na pisane medije i portale. Oni su u stanju popljuvati svakog jezikoslovca (iako nemaju pojma što je sve dotični u životu napravio), a nisu u stanju naučiti jednostavna pravila o pisanju velikog i malog slova. A dalo bi se svašta reći i o govoru u medijima. To je tek prava katastrofa.

Netko je spominjao i titlove. Ajme majko, pravi užas šta sve tu ima.

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna veza do poruke: 60
   [Obrisani korisnik]
14.11.2010 15:32:47   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 61
14.11.2010 15:35:22   
Anoniman
Slažem se. Možemo mi na forumu griješiti i to je čak i simpa i nije bitno, ali kad javni mediji postanu toliko upečatljivo nepismeni - muka mi je! 

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna veza do poruke: 62
14.11.2010 15:52:34   
novamama
kejt, imaš mrak posao!!! čega se ti sve načitaš, blago ti se!! ili možda neuser posted image

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 63
15.11.2010 8:14:48   
beba_B
A sta vam se cini kad na RTL-u kazu u najavi filma: "Samo na RTL TELEVIZORU!!!"

Ali i mala dica znaju da je TELEVIZOR - uredjaj, a da je TELEVIZIJA nesto drugo...

Zamisli da ti dite kaze - moja mama radi na HRVATSKOM RADIO TELEVIZORU!!! user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 64
15.11.2010 8:18:21   
beba_B
... uh, sad sam se narajcala user posted image ...

A kad uz deminutiv koriste jos pridjev MALI.. npr. mala kućica, mala kapica...
Ili obratno, uz augmentativ pridjev VELIKI...

Ako je nesto vec umanjenica, onda ne moze bit jos uz to i malo..

Mislim da se to u nasem jeziku zove "naivni pleonazam"? user posted image

To mi bas bode usi...

(Odgovor članu beba_B)
Neposredna veza do poruke: 65
   [Obrisani korisnik]
15.11.2010 15:50:20   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu beba_B)
  Neposredna veza do poruke: 66
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:

Anketa

Za mame dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje ali me zanima: da li su mame dojilje probale vlastito mlijeko?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!