njanja -> RE: prednosti i mane vrtica (1.9.2011 15:31:56)
|
budući da imam iskustvo jaslica iza sebe, moram priznati da je omjer + i - tu negdje. jan nije naučio ništa što ne bi doma s vremenom i u radu 1:1 s nekim tko bi mu se imao vremena za posvetiti....prve sezone više, a druge manjem, ali bolesti je bilo toliko da smo svaki napredak brojali 2 koraka unatrag kada je došla bolest...isto tako, za razliku od vršnjaka koji nisu išli u vrtić, koji su jedva čekali da budu sa djecom i idu u park, janu je bilo dosta i parkja i djece i tražio je mir za sebe...to ne mora značiti da je tako sa svakim djetetom, ali nama je bilo.... prednosti su što se djeca nauče samostalnosti, ali opet to je neka "neprirodna samostalnost" ...npr oni se u jaslicama uče sami oblačit čak i onda kada fizički nisu sposobni za to, a recimo jan sada s 3 god baš SAM ŽELI, a to nema veze s onim što je naučio, nego s onim što je odrstao i što mu se u glavi desilo... mi nismo imali opciju baka i deda, jaslice su bile jedina opcija i ne žalim...ali drugom djetetu to ne bi priuštila i na vrijeme bi našla kvalitetnu tetu čuvalicu. Ne mislim ni da je riješenje da je, oprostite mi, ali dijete sa nekom babom od 60 godina koja se ponaša kao da ima 80, koja dijete ne vodi u šetnju, ne pjeva s njim, ne pleše, a i takve slučajeve sam upoznala. Tada mislim da je jan i dlaje u prednosti jer je sa svojim vršnjacima i stručnjacima, a ne sa opisanim "čuvalicama".. za vrtić sam svakako, dijete sazrijevanjem od 3 nadalje traži društvo, bolje razumije obaveze, a i nije toliko podložno bolestima jer donekle ima izgrađen imunitet.... Tako da, jaslice-za razmisliti, vrtić OBAVEZNO!!!
|
|
|
|